Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis sancţionarea cu somaţie publică a postului Gold FM pentru afirmaţiile făcute despre alegerile din Republica Moldova în urma cărora câştigătoare a ieşit Maia Sandu.
Guşă a afirmat printre altele că „a câştigat Maia Sandu, dar a şi fraudat”. Guşă a comparat victoria Maiei Sandu, care a câştigat graţie diasporei, cu cea a lui Traian Băsescu în mandatul al doilea, în faţa lui Mircea Geoană.
Până acum postul de radio era reprezentat în relaţia cu CNA de Andrei Cosmin Guşă, fiul moderartorului. Juniorul a ajuns între timp parlamentar SOS, iar locul său a fost luat de Jessie Baneş, care s-a prezentat în faţa CNA ca director executiv la Gold FM. Presa mondenă relata în urmă cu două săptămâni că Jessie Beneş a devenit logodnica lui Andrei Cosmin Guşă.
Jessie Baneş: „Există într-adevăr un dubiu rezonabil de fraudare a voturilor din Diaspora în Republica Moldova. De ce? Fiindcă există aproape jumătate de milion de moldoveni care trăiesc pe teritoriul Rusiei, iar tot conform datelor oficiale se pare că ar fi votat doar 5-7 mii de moldoveni în Rusia, adică undeva la 1%. Aşadar se pune problema secţiilor de votare pe care guvernul Maiei Sandu nu le-a pus la dispoziţia cetăţenilor moldoveni care au acest drept.
Am înţeles că au fost doar două secţii de votare în toată Rusia, având în vedere că este un spaţiu extrem de vast, mie personal şi probabil şi moderatorului emisiunii i s-a părut foarte puţin, aşadar s-a ajuns la concluzia de o fraudare indirectă a voturilor. Într-adevăr se resimte o atitudine ostilă a domnului Cozmin Guşă faţă de Maia Sandu. Probabil nu numai datorită acestei fraudări indirecte a voturilor, dar şi a modului cum a condus, şi s-a văzut acest lucru, dezastruos. Economia ştim foarte bine cum arată. Noi iubim Republica Moldova şi considerăm că Basarabia e România, dar ştim foarte bine cum arată acum această ţară.”
Georgică Severin, membru CNA, singurul care s-a opus sancţionării Gold FM:
„Aş vrea să lămurim un lucru. Ştiu că subiectul este delicat, am urmărit şi eu şedinţe al CNA, decizii care s-au dat. Problema cu alegerile din Republica Moldova a fost destul de mult comentată. Eu nu o să fac acum comparaţii. E evident că în Rusia au fost doar două secţii de votare, una la Moscova, iar alta la Sankt Petersburg, când se ştie bine câţi moldoveni trăiesc şi lucrează acolo. A fost o decizie, hai să-i spunem, strategică, şi despre asta-i vorba.
Din punctul meu de vedere, însă, eu încerc să merg în zona de legalitate. Este o problemă de politică externă. Nu ştiu ca opiniile de politică externă să fie neapărat nevoie să aduci un punct de vedere decât cel mult de la ambasada ţării respective. Dincolo de tonul domnului Guşă, care într-adevăr este evident nu trebuie să fii foarte atent ca să vezi că este foarte pornit împotriva doamnei Maia Sandu, este ca şi cum am comenta alegerile din orice alt stat al lumii.”
Monica Gubernat, membru CNA, a spus la rândul ei: „Faptul că acuzi fraudarea alegerilor nu are legătură nici cu politica externă, nici nu faptul că Moldova este independentă. Pur şi simplu ai făcut o acuzaţie.”
Mircea Toma, membru CNA, a completat:
„Este una dintre variante, atunci când e vorba despre o altă ţară şi se pronunţă o opinie despre ţara respectivă să ai posibilitatea să inviţi pe cineva, reprezentat al ţării respective. Pe de altă parte, echilibrul se poate obţine atunci când moderatorul ia în calcul şi alte puncte de vedere.
Ori aici este un moderator care nu mai este un moderator este un propagandist care ia în braţe un punct de vedere şi îl agită din răsputeri timp de două ore. Nu este echilibru pentru că moderatorul nu-şi face treaba de moderator. Este flagrantă lipsa de echilibru.”
Somaţia a trecut cu majoritatea voturilor membrilor CNA, cu excepţia lui Georgică Severin, membru CNA, care a votat împotriva sancţiunii.
Legislaţia încălcată:
Art. 66 din Codul audiovizualului
„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro