Valentin Jucan, membru CNA, a criticat în termeni duri un reportaj difuzat de TVR Timişoara despre o fabrică de pălării bănăţene, pe motiv că romanţează epoca de aur a lui Ceauşescu.
Membrul CNA a anunţat totodată că s-a autosesizat în cazul acestui reportaj.
„Să prezinţi astfel de situaţii exclusiv în această cheie, a succeselor, şi a modului în care tovarăşul secretar general a salvat fabrica mi se pare dizgraţios la adresa postului public de televiziune. Încetaţi să mai prezentaţi epoca Ceauşescu ca pe o amintire romanţată”, a spus Valentin Jucan, în debutul şedinţei CNA de astăzi.
„Mi se pare revoltător ca postul public de televiziune să nu înţeleagă nici măcar acum că trebuie să contextualizezi. Nu se poate să nu spui că de fapt acea fabrică era o fabrică falimentară, să nu spui că muncitorii erau plătiţi mizerabil, iar noi nu vedeam nimic din marile producţii ale regimului Ceaulescu. Banii care erau obţinuţi din comerţul exterior nu se întorceau la români, ci în conturile direcţiei de informaţii externe, ale lui Ceauşescu personal şi ale Partidului Comunist, din toate afacerile generoase pe care statul român le făcea în străinătate. Nu se poate să nu spui aceste lucruri.”, a mai completat Jucan.
Prezentăm reportajul în continuare:
Ce a spus, pe larg, Valentin Jucan în debutul şedinţei CNA de astăzi:
„Ceea ce m-a deranjat teribil, cu atât mai mult cu cât este vorba despre postul public de televiziune, a fost modul în care regimul Ceauşescu a fost prezentat. Această romanţare continuă a epocii de aur a lui Ceauşescu. Vocea din off şi cei care vorbeau şi dădea testimoniale şi povesteau publicului cât de bine funcţiona fabrica pe vremea lui Ceauşescu.
Cum a venit tovarăşul secretar şi a întrebat: măi, oameni buni, de ce aveţi nevoie aici. De nişte echipamente. Şi cum a făcut el rost de acele echipamente. Şi cum exportam noi şi oameni din toate coţurile lumii foloseau produsele româneşti.
Iar spuneau oamenii că după Revoluţie nu s-a mai făcut nimic. Mi se pare revoltător ca postul public de televiziune să nu înţeleagă nici măcar acum faptul că una este să transmiţi şi să ilustrezi şi să arăţi anumite aspecte şi să nu înţelegi că trebuie să contextualizezi.
Nu se poate să nu spui că de fapt acea fabrică era o fabrică falimentară, să nu spui că muncitorii erau plătiţi mizerabil, iar noi nu vedeam nimic din marile producţii ale regimului Ceaulescu. Banii care erau obţinuţi din comerţul exterior nu se întorceau la români, ci în conturile direcţiei de informaţii externe, ale lui Ceauşescu personal şi ale Partidului Comunist, din toate afacerile generoase pe care statul român le făcea în străinătate. Nu se poate să nu spui aceste lucruri.”
Să prezinţi astfel de situaţii exclusiv în această cheie, a succeselor, şi a modului în care tovarăşul secretar general a salvat fabrica mi se pare dizgraţios la adresa postului public de televiziune. Încetaţi să mai prezentaţi epoca Ceauşescu ca pe o amintire romanţată. Şi spun acum tututror radiodifuzorilor care şi-au exprimat inclusiv dorul de regimul Ceauşescu.
Dacă vă este dor de Ceauşescu, veniţi la CNA, puneţi licenţele audiovizuale pe masă şi plecaţi, pentru că asta se întâmpla pe vremea lui Ceauşescu. Dacă nu înţelegi că regimul Ceauşescu trebuie prezentat în totalitatea lui cu toate mizeriile şi mârlăniile care s-au petrecut în acea perioadă, sunteţi părtaşii unui regim.
Tinerii nu înţeleg nimic din ce prezentaţi dumneavoastră. Ei înţeleg că pe vremea lui Ceauşescu era numai lapte şi miere, fabricile duduiau.
Fac încă o dată apel la postul public de televiziune, măcar: reveniţi-vă, pentru că TVR a fost postul de la care s-a anunţat căderea regimului Ceauşescu.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii