Skip to main content

După ce a amendat Naşul TV pentru că face apologia comunismului, CNA cere şi Facebook să şteargă emisiunea incriminată

 
După ce a amendat Naşul TV pentru că face apologia comunismului, CNA cere şi Facebook să şteargă emisiunea incriminată

Consiliul Naţional al Audiovizualului e pus pe treabă. Săptămâna trecută a amendat Naşul TV cu 25.000 de lei pentru că realizatoarea Gabriela Caliţescu şi invitatul ei istoricul Florin Şandru au făcut apologia perioadei comuniste. Săptămâna aceasta, forul a luat în vizor aceeaşi ediţie amendată, dar apărută în online.

Publicitate

Instituţia a decis să solicite Facebook eliminarea emisiunii în cauză. „Ordin de eliminare a conţinutului ilegal” se numeşte măsura pe care forul audiovizual a luat-o împotriva emisiunii în care se vorbea de bine despre perioada Ceauşescu. 

„Ceea ce se întâmplă în această emisiune şi mai ales ceea ce spuneţi dumneavoastră seamănă cu odele de la Cântarea României”, i-a transmis Dorina Rusu, membru CNA, Gabrielei Caliţescu, care a participat online la şedinţa de săptămâna trecută în care a fost amendat Nasul TV

Emisiunea a fost difuzată pe 12 aprilie, zi „aniversară”, când se împlineau 35 de ani de când România a reuşit să îşi plătească în totalitate datoria externă. Cu ce preţ? Realizatoarea nu a mai detaliat, iar acesta a fost unul dintre reproşurile CNA, că a fost prezentată doar o parte de adevăr. 

Cum sună discursul de tip „Cântarea României” al Gabrielei Caliţescu din debutul emisiunii sancţionate:

„Dragă Românie, făceai din unitate un scop în sine, sădeau dascăli, în piepturi brave, sentimentul de apartenenţă. Deşi erai tânără, dragă Românie, aveai putere, făceai din lucruri mici, fapte atât de speciale. Erai România noastră, tărâmul nostru de poveste.

Acum ai rămas tristă. Toţi te-au părăsit. Clădesc pe alte tărâmuri poveşti şi nici nu vor să se mai întoarcă la patria în care s-au născut. Vorbesc de românii noştri de pretutindeni, care au făcut cel mai mare sacrificiu părăsindu-şi ţara, culmea, pe timp de pace.

Dragă Românie, îţi mărturisesc cu tristeţe că eu personal, nu am avut nicio clipă gândul emigrării de când am realizat că aparţin acestui pământ românesc. Am rămas aici să-mi duc tristeţea cu demnitate. Hai să te întrebi probabil de ce. Tocmai datorită valorilor pe care le-a sădit în mine an de an, datorită istoriei noastre, datorită a tot ce are ţara noastră. Minunăţii dumnezeieşti le-aş putea spune.

Pe tărâmul ăsta gol o să încerc să pun aripi viselor mele şi ale tale, dragă române, deşi e greu, pentru că alături de mine văd suflete necăjite care au uitat să zâmbească, piepturi din care ies suspine, ochi ce plâng în loc să caute răspunsuri, tineri ce îşi strigă nedreptatea, tineri abandonaţi şi nimeni nu-i aude sau nu-i vede. Alţii, tot în floarea vârstei, care dispreţuiesc munca şi preferă să stea degeaba decât să-şi construiască un viitor.

Satele româneşti, mare parte sunt abandonate, când altădată erau pline de veselie. Au plecat cu toţii spre traiuri mai bune.

Conducătorii ce-i ai, sunt fără judecată şi majoritatea sunt hapsâni, te fură, te vând că aşa-i ordinul.

Dragă Românie, ţi-ai pierdut strălucirea, ţi-ai pierdut şi valorile. Îţi mor bătrânii pe capete pentru că nu mai au ajutor. Încă mai surprinzi prin inteligenţă, dar nu mai ştiu nebunii ăştia să înveselească în ea. Te lupţi cu astfel de cotropire? Dragă Românie, avem monştri ce te vând altora mult prea uşor pe doi galbeni. Cu toate astea mai sunt câţiva pe aici. Ce vrem, dragă Românie? Să revii, să fii respectată.”

Legislaţie

Art. 48 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora: „Sunt interzise în programele audiovizuale prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, nazist şi comunist, a autorilor crimelor şi abuzurilor acestor regimuri, precum şi denigrarea victimelor acestora”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus