Skip to main content

DERAPAJ. Realitatea Plus anunţă că Statul Paralel îi „opreşte emisia”. Decizia e veche de un an şi jumătate. CNA vine cu un drept la replică

 
DERAPAJ. Realitatea Plus anunţă că Statul Paralel îi „opreşte emisia”. Decizia e veche de un an şi jumătate. CNA vine cu un drept la replică

Realitatea Plus, amplă campanie de victimizare după ce CNA ia cerut să pună în aplicarea sancţiunii de acum un an şi jumătate. Postul a anunţat toată ziua pe post: „Ne opresc emisia”.

Publicitate

În realitate este vorba despre obligaţia postului de a difuza pentru 10 minute textul sancţiunii, cu alte cuvinte, se suspendă emsia obişnuită pentru ca publicul să fie informat cu privire la încălcările legislaţiei.

Sancţiuni cu suspendarea emisiei pentru 10 minute au mai primit în trecut şi Global News, Nasul TV. Chiar şi postul Realitatea Plus a mai avut emisia suspendată în anul 2019, pe vremea când vedeta postului era Rareş Bogdan. 

Consiliul Naţional al Audiovizualului vine cu un drept la replică după ce postul a anunţat că i se opreşte emisia şi s-a declarat victimă a statului paralel. 

„Contrar afirmaţiei postului Realitatea Plus, conform căreia CNA a decis întreruperea emisiei, precizăm că, de fapt, este o decizie a Consiliului adoptat în urmă cu un şi şapte luni, prin care să stabilească, conform legii, difuzarea, în ziua de 18 mai. 2023, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00 - 19.10, a textului unei sancţiuni, ceea ce NU este echivalent cu întreruperea emisiei, aşa cum se titează permanent pe ecran”, anunţă instituţia. 

Este vorba despre o sancţiune pe care televiziunea a primit-o în mai 2023 pentru acuzaţii nedovedite făcute lui Sorin Grindeanu şi lui Sebastian Burduja, dar şi lui Bogdan Mândrescu, secretar de stat la Transporturi şi despre care Paginademedia.ro a relatat la momentul respectiv.

Televiziunea a atacat atunci sancţiunea în instanţă şi în premieră a reuşit să suspende punerea acesteia în aplicare. A urmat mai bine de un an de proces, care s-a încheiat cu victoria Consiliului Naţional al Audiovizualului. 

În toamna lui 2023, CNA le-a pus în vedere celor de la Realitatea Plus că trebuie să pună în aplicare sancţiunea după ce decizia instanţei a rămas definitivă. Răspunsul avocatului postului a fost atunci că aşteaptă motivarea instanţei, pentru a vedea modalitatea în care să fie pusă în aplicare.

Textul sancţiunii spune că televiziunea trebuie să-şi spuspende emisia în data de 18 mai, iar aceasta nu poate fi pusă în aplicare retroactiv, spunea atunci avocatul.

Pe 23 ianuarie 2024, CNA a luat din nou cazul în discuţie şi a constata că Realitatea Plus nu a pus în aplicare sancţiunea, aşa că a amendat postul cu 2.500 de lei.

Pe13 februarie, forul a mărit cuantumul amenzii la 5.000 de lei, iar apoi a mai dat şi o amendă de 7.500 de lei în luna martie. 

Abia câteva luni mai târziu a venit şi motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, când CNA a reluat discuţiile cu avocatul postului pentru a-i cere să pună în aplicare suspendarea emisiei. Avocatul postului Ioan Georgescu a continuat să susţină în faţa membrilor CNA că sancţiunea nu poate fi aplicată retroactiv. În final, forul a decis să notifice din nou Realitatea Plus să pună sancţiunea în aplicare. 

Redăm în continuare dreptul la replica publicată de Consiliul Naţional al Audiovizualului: 

În urma informaţiilor complete false şi rău-voitoare lansate în ziua de 12.12.2024, deschis cu ora 06.59, de postul de televiziune Realitatea Plus, Consiliul Naţional al Audiovizualului solicită acordarea următorului
                   DREPT LA REPLICĂ :

Contrar afirmaţiei postului Realitatea Plus, conform căreia CNA a decis întreruperea emisiei, precizăm că, de fapt, este o decizie a Consiliului adoptat în urmă cu un şi şapte luni, prin care să stabilească, conform legii, difuzarea, în ziua de 18 mai. 2023, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00 - 19.10, a textului unei sancţiuni, ceea ce NU este echivalent cu întreruperea emisiei, aşa cum se titează permanent pe ecran.

În şedinţa publică din data de 11.05.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să aplice sancţiunea prevăzută de art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, în sensul obligării radiodifuzorului de a difuza în ziua de 18 mai 2023, timp de 10 minute, în intervalul orar 19.00 - 19.10, pe postul de televiziune REALITATEA PLUS/REALITATEA PLUS HD, textul Deciziei nr. 356/2023.

În data de 18.05.2023, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea radiodifuzorului şi a dispus suspendarea executării Deciziei CNA 356/2023 până la pronunţarea hotărârii definitive asupra contestaţiei împotriva deciziei mai sus-menţionate.
În data de 01.11.2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de CNA şi a respins cererea de suspendare a executării Deciziei CNA 356/2023.

În data de 08.11.2023, ţinând cont de soluţia Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie, CNA a pus în vedere radiodifuzorului, prin adresa 12429, să execute de îndată obligaţia de stabilitate prin Decizia de sancţionare nr. 356/2023, respectiv de a difuza timp de 10 minute, între orele 19:00 – 19:10, numai textul prevăzut la art. 3 al aceea.
După apariţia motivării Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie la data de 16.10.2024, în şedinţa publică din data de 11.12.2024 - la care au participat şi reprezentanţii postului – Consiliul a pus în vedere radiodifuzorului că trebuie să pună în aplicare Decizia de sancţionare nr. . 356/2023, conform soluţiei stabilitate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 

De asemenea, Curtea de Apel a validat pe fond decizia Consiliului, menţinând încălcările normelor legale de stabilitate în decizia de sancţionare.
Consiliul Naţional al Audiovizualului

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus