Skip to main content

Emisiunea Adrianei Bahmuţeanu, din nou sancţionată de CNA pentru dezinformări legate de pandemie şi vaccinare

 
Emisiunea Adrianei Bahmuţeanu, din nou sancţionată de CNA pentru dezinformări legate de pandemie şi vaccinare

Mai multe emisiuni moderate de Adriana Bahmuţeanu îi aduc postului Global News o nouă amendă. Televiziunea a fost sancţionată pentru trei ediţii ale emisiunii Starea de veghe, găzduite de Adriana Bahmuţeanu în luna martie.

Publicitate

Printre subiectele abordate în emisiuni se numără pandemia, vaccinul anti-COVID şi cancerul prinţesei Kate.

„Se spune că boala prinţesei Kate ar putea fi cauzată de vaccinurile ARN mesager. Mie mi se pare o afirmaţie foarte gravă”, a spus în şedinţă Dorina Rusu, membru CNA.

Pentru aceste teme dezbătute, Global News s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei (2.000 de euro).

Membrul CNA Mircea Toma a spus despre Aurelian Popa (invitat la una dintre emisiuni) că „este un notoriu vehicul de informaţii false în legătură cu efectele vaccinului anti-COVID.” 

De asemenea, Mircea Toma a mai spus în şedinţă că „doamna Bahmuţeanu (moderatoarea), care foloseşte ea însăşi cuvântul plandemie, care spune că este pus în circulaţie publică ca mesaj de negare a pandemiei. Conspiraţia începe cu negarea virusului şi a circulaţiei acestuia şi a victimelor.” 

S-a titrat pe ecran:

„O somitate în domeniul oncologic aruncă bomba: Cancerul prinţesei Kate ar putea fi cauzat de vaccinurile ARNm COVID-19 pe care le-a făcut în 2021", „Acord de prevenire a pandemiilor: Termenul limită se apropie şi acordul e presărat cu capcane pentru omenire!"

„OMS urgentează ţările să semneze Tratatul pandemic: „O nouă ameninţare pandemică va apărea şi nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiţi" (titluri din emisiunea difuzată în data de 28.03.2024).

Aurelian Popa, invitat la emisiunea din 25 martie, a făcut următoarea afirmaţie: „Domnule, dacă până şi un cap încoronat are cancer, două capete încoronate au făcut cancer, domnule This is the new normal! Ăsta e noul normal! Nu vă mai speriaţi atâta dacă vă pricopsiţi cu un turbo-cancer sau ceva şi sunteţi după doza trei! Nu? Cam asta e implicaţia directă, propagandistică. Eu aşa o văd.” 

Mircea Toma, membru CNA:

„Este o prezenţă constantă unul dintre invitaţi domnul Aurelian Popa, care este un notoriu vehicul de informaţii false în legătură cu efectele vaccinului aniti-COVID. Conţinut pe care îl promovează şi în apariţiile de la emisiunile Stare de veghe ale doamnei Bahmuţeanu.

Principalul lucru care poate fi reproşat aici este absenţa unor persoane care vin din lumea ştiinţei, lumea academică, care să furnizeze informaţii care au validitate ştiinţifică şi nu pseudo-informaţiile pe care le promovează acest domn.

Precum şi în aceeaşi categorie este şi apariţia domnului Răzvan Constantinescu, altă vedetă antivaccinistă. Un domn faţă de care comunitatea medicală a reacţionat, a avut de suportat nişte sancţiuni din partea Colegiului Medicilor, din partea Universităţii unde predă medicina.

Ceea ce îmi permite să spun, că dacă urmăresc doar emisiunea doamnei Bahmuţeanu, risc să cred lucruri pe care acest om le decupează din comunicarea publică legată de pandemie şi de vaccinurile anti-COVID şi rămânem cu o imagine grav distorsionată.

Contribuie la asta şi doamna Bahmuţeanu (moderatoarea), care foloseşte ea însăşi cuvântul plandemie care spune că este pus în circulaţie publică ca mesaj de negare a pandemiei. Conspiraţia începe cu negarea virusului şi a circulaţiei acestuia şi a victimelor.

Avem cel puţin trei emisiuni în care se promovează fără niciun fel de protecţie antidezinformare, sunt promovate mesaje incorecte din punct de vedere ştiinţific şi cel puţin dacă sunt lasaţi să vorbească asemenea lucruri, şi moderatoarea nu pune la îndoială în niciun fel comunicarea la care asistă cu oarece plăcere, nici nu sunt invitaţi oameni care să poată furniza informaţii cu validitate ştiinţifică.” 

Dorina Rusu, membru CNA:

„Legat tot de antivaccinism, în două dintre emisiuni (25 - 28 martie) se fac afirmaţii, speculaţii legate de cancerul prinţesei Kate. În emisiunea din 25 se spune că boala prinţesei Kate ar putea fi cauzată de vaccinurile ARN mesager. Mie mi se pare o afirmaţie foarte gravă.

Este o speculaţie care nu se bazează pe nimic şi care nu face decât să alimenteze nu numai frica de vaccin, dar pur şi simplu acest vârtej de minciuni care se tot vehiculează în legătură cu vaccinarea.” 

Precizăm că în şedinţă nu s-a aflat niciun reprezentant al postului.

Legislaţie:

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus