Skip to main content

CNA a amendat Gold FM pentru afirmaţiile făcute de Cozmin Guşă: „Nicuşor Dan apare în postura de puiuţ al fostei Securităţi”

 
foto: hotnews.ro
foto: hotnews.ro

Afirmaţiile lui Cozmin Guşă despre Nicuşor Dan se lasă cu o amendă de la CNA pentru Gold FM. În emisiunea „Ce-i în Guşă, şi-n căpuşă”, difuzată în data de 4 iunie, realizatorul Cozmin Guşă a spus despre Primarul Capitalei: „Nicuşor Dan apare în postura de puiuţ al fostei Securităţi. Oamenii normali nici nu se miră, dar gealaţii tocmiţi de Coldea îi sar în ajutor”.

Publicitate

Afirmaţiile făcute la adresa lui Nicuşor Dan i-a adus postului Gold FM o amendă de 5000 de lei (aproximativ 1000 de euro).

Unul dintre subiectele dezbătute în emisiunea din 4 iunie a fost despre un document apărut în presă, în care Nicuşor Dan apare că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi, în perioada în care el era elev de liceu (document etichetat drept un fals de către specialişti). În emisiune, alături de Cozmin Guşă au mai fost invitaţi Sorin Roşca Stănescu (fost jurnalist) şi Petru Romoşan (analist politic).

Ce afirmaţii a mai făcut realizatorul Cozmin Guşă în emisiune?

„Nicuşor Dan însă a reacţionat exact ca un turnător. A zis textual şi citez: Nu am semnat niciun angajament, închid citatul, de parcă de asta ar fi fost acuzat. Nu de asta a fost acuzat, ci de faptul că a turnat, sub nume personal, nişte colegi de lot olimpic".

Ce s-a discutat în CNA?

Dorina Rusu, membru CNA:

„Aici se face acuzaţia pe baza unui document despre care nu ştim dacă este real sau fals. Se face acuzaţia că Nicuşor Dan este turnător, puiuţ de securist, că a comis o infracţiune. Deci nu numai că a colaborat, dar a şi comis fals în acte publice când a spus că nu a colaborat.

Se face presupunerea că pe baza acestui document despre care nu avem dovezi că este real, Nicuşor Dan poate să fie şantajat să dea tot felul de avize şi să ia decizii ca primar. Unul dintre invitaţi spune că există un colonel SIE care i-a spus că raportul este real...

Se fac tot felul de supoziţii aici, că este un exemplar unic. Toate dosarele de la CNSAS sunt un exemplar unic (...). În orice caz, aici nu e respectată nicio regulă privind informarea corectă. Toţi îşi dau cu părerea despre autenticitatea documentului, fac nişte afirmaţii legate de ce ar fi spus Nicuşor Dan, dar oricum se îndoiesc de ce a zis el."

Precizăm că la şedinţa Consiliului nu s-a aflat niciun reprezentant al postului.

Legislaţie:

Art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:

„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă". 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus