Skip to main content

Insula Iubirii, reclamată la CNA că a folosit piesa trupei Urma "Cine Iubeşte şi Lasă" fără acord. „Nu suntem interesaţi de nicio asociere cu această emisiune”

 
Insula Iubirii, reclamată la CNA că a folosit piesa trupei Urma "Cine Iubeşte şi Lasă" fără acord. „Nu suntem interesaţi de nicio asociere cu această emisiune”

Sezonul Insula Iubirii s-a terminat, dar emisiunea continuă să facă valuri. De data aceasta, o trupă este nemulţumită că o piesă i-a fost folosită fără acord. Mai ales că trupa nu vrea să se asocieze în niciun fel cu emisiunea de pe Antena 1. Detalii, în continuare:

Publicitate

Trupa românească Urma este pe post de reclamant. S-a plâns la CNA că Antena 1 a folosit în emisiunea Insula iubirii fragmente dintr-o piesă de-a sa, „Cine Iubeşte şi Lasă”. 

Ce spun muzicienii?

„Nu am fost contactaţi şi nu ne-am oferit niciodată acordul pentru folosirea muzicii URMA în cadrul acestei emisiuni şi nu suntem interesaţi, dimpotrivă, de nici o formă de asociere cu această emisiune şi cele de gen, acum şi pururea şi în vecii vecilor, amin”, a menţionat în reclamaţia trimisă la CNA fondatorul trupei. 

„De asemenea, mi s-a adus la cunoştinţă că piesa a mai fost folosită şi în cadrul altor episoade, aspect pe care nu l-am verificat personal, deoarece orice formă de vizualizare a acestei emisiuni tv îmi provoacă o durere acută mentală, pe alocuri chiar şi stări de greaţă”, a mai precizat acesta.

„Menţionez că piesa URMA – Cine Iubeşte Şi Lasă, inclusă pe albumul Lost End Found, nu e o reinterpretare, cover, prelucrare, fiind o compoziţie originală, cu linie melodică şi cuvinte proprii, înregistrată la UCMR ADA şi teoretic protejată de legislaţia în vigoare a drepturilor de autor. Singurul element comun şi asemănare cu piesa Mariei Tănase e folosirea cuvintelor „Cine iubeşte şi lasă, Dumnezeu să-i dea pedeapsă”, provenite dintr-un blestem de dragoste popular, cu autor anonim, auzit de Maria în casa etnomuzicologului Harry Brauner.”

Trupa Urma a invocat şi un articol din legea drepturilor de autor, potrivit căruia „Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod şi când va fi utilizată opera sa, inclusiv de a consimţi la utilizarea operei de către alţii

Cum explică reprezentantul Antenei preluarea piesei?

Norina Ionescu, reprezentantul legal al Antenei Group: 

„Avem o singură secvenţă, cred că în episodul din 20 august. Sunt circa 15 secunde din piesa Urma şi da, ne pare rău că asocierea pe care o văd ei este una nefericită. Avem şi multe alte exemple în care diverşi artişti şi-au dorit să promoveze muzica prin intermediul acestei platforme care este Insula Iubirii. Secvenţa are 15 secunde. Acea temă, „Cine iubeşte şi lasă” este o interpretare plătită de Antenă.”

Mircea Toma, membru CNA: 

„E mult mai mare numărul de fragmente preluate. Probabil că tema e uşor de identificat pentru că e celebră, dar e urmată de muzică de altă factură.”

Norina Ionescu

„Tema care este prezentă pe parcursul întregului sezon, în 21 de episoade, este o interpretare plătită de Antena 1. Bucata de piesă, 1 la 1 cu ce interpretează Urma se regăseşte într-un singur episod.”

Mircea Toma: „E fals. Am auzit-o în cel puţin două promo-uri şi în ultimul episod la care ne-am uitat.”

CNA a decis că această reclamaţie ţine de legea drepturilor de autor, zonă în care forul nu are atribuţii, şi nu de legea audiovizuală. în concluzie, forul a decis să redirecţioneze plângerea fondatorului Urma către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus