Lista canalelor obligatorii la preluare pentru cablişti s-a mărit. Dacă în anul 2021, lista conţinea must carry conţinea o listă cu 40 de canale, în acest an, noua listă publicată de CNA are un total de 46 de televiziuni.
Printre noutăţi se numără posturile Atomic TV, televiziune „resuscitată” în 2021 după mai mulţi ani, Moldova TV, Exploris TV (canal de documentare ce a înlocuit, în 2021 TV Sud Est), Linkpress şi Shop on TV.
CNA a dat termen-limită până la 1 martie cabliştilor pentru a aplica noua listă must carry. Mai exact, adăugarea în listă a canalelor declarate libere la retransmise.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2022:
1. Romania TV
2. National TV
3. Digi 24
4. Realitatea Plus
5. B1 TV
6. Trinitas TV
7. Favorit TV
8. National 24 Plus
9. Taraf TV
10. Kiss TV
11. Aleph News
12. Traditional TV
13. U Television
14. Music Channel
15. Speranta TV
16. Magic TV
17. Naşul TV
18. Party Mix
19. Alfa Omega TV
20. Hit Music Channel
21. Emi TV
22. Credo TV
23. Bucureşti TV
24. A7 TV
25. Mooz Dance
26. Travel Mix
27. Orizont TV
28. Telestar 1
29. Inedit TV
30. Medika TV
31. Exploris
32. Moldova TV
33. Rock TV
34. NCN
35. Cinethronix
36. Metropola TV
37. Canal 33
38. Atomic
39. Kapital TV
40. CineTube
41. eStrada TV
42. Rapsodia TV
43. IDA TV
44. Linkpress TV
45. 24 Mix Teleshop
46. Shop on TV
Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte.
Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Românii se uită fie la programe în română, fie la cele subtritate în română. NU e filozofia "peștelui pane"!!!!
NEoficial, nu știu care e situația.
Deci varianta SD a următoarelor must-carry-uri ar putea fi înlocuită cu cea HD fără vreo taxă extra: Digi 24 HD, B1 HD, Trinitas TV HD, Taraf HD, Aleph News HD, Kiss TV HD, U TV HD, Music Channel HD, Tradițional TV HD, Magic TV HD, Rock TV HD, H!T Music HD, Party Mix HD/4K, Credo TV HD, EMI TV HD, Mooz Dance HD, București TV HD, A7 TV HD, Travel MIX HD/4K, Inedit TV HD, Exploris HD, Moldova TV HD, Rock TV HD, NCN HD, Cinethronix HD, Cinetube HD, Canal 33 HD, Atomic TV HD, 24 MIX Teleshop HD.
În cazul Metropola TV, IDA TV și Shop on TV se specifică faptul că emit doar HD, cu toate acestea retransmisia fiind forțată la SD de cabliști.
@Soby, prin teleshopping făceam referire la 24 MIX Teleshop și Shop on TV. În cazul Shop on TV, cel puțin, s-a lansat în noiembrie 2021 doar pe NextGen, audiența e de 0,0001% și o medie cam de max. 10 persoane și deja e OBLIGATORIU NAȚIONAL. Pe bune?!
Digi Vaccin 24/24 este Digi 24, un post care a început să nu mai fie ce a fost , față de nivelul la început (2012-2017), a început și postul ăsta să ia razna, plecări multe, emisiuni multe scoase, grafică de amatori, au doar știri cu prezentator, au jurnale de sport fără prezentator și meteo fără prezentator din 2019 încoace.
Reluări peste reluări marcă Frutti Fresh sunt Național TV, Național 24 Plus și Favorit TV care aproape nu mai au nimic nou din 2009. La Național TV difuzează doar reluări, au doar o emisiune nouă care se difuzează în prezent (Start Show România), știri fără prezentator din 2009 și mai au vreo 3-4 reporteri în echipă care apar la sfârșit de jurnalului mai mult, seriale și filme indiene, teleshopping, filme vechi și serialul Stan și Bran. Național 24 Plus are doar reluări, teleshopping, preluări de la Național TV și emit 4:3 în 2022, doamne ferește... La Favorit TV mai vezi și tu ceva nou, dar în rest reluări și playlist-ul a devenit repetent cu 10 melodii.
Teleshopping sunt aproape la toate canalele din România, printre care TVR 1, TVR 2, TVR 3, Antena 1 (dă doar spoturi cu Alo Shop), Antena 3 (la fel ca Antena 1, dă doar spoturi cu Alo Shop), Happy Channel, Antena Stars, PRO 2, PRO X, PRO Cinema, PRO Gold, Kanal D, Prima TV, posturile Look Sport, Național TV, Național 24 Plus, Favorit TV, România TV, Realitatea Plus, Digi 24, B1 TV și altele care mai difuzează teleshopping.
Muzică populară, manele și lăutărie sunt peste tot. Aproape toată România ascultă muzică populară, manele și lăutărie, iar foarte puțini ascultă genuri precum pop, dance, EDM, hip hop, R&B, rock, K-pop, J-pop și mai sunt alte genuri care nu sunt muzică populară, manele și lăutărie.
Curios că nu vedem și bombele media Realitatea Star/Sportivă + Aleph Business, Smart TV în must-carry. Fie au dat măsurătorile peste cap cu MINUS, fie sunt cu plată și oamenii cred că se vor bate cabliștii să arunce cu bani în a le prelua.
P.S.
Pentru "urâcioșii" must carry-ului, e o modalitate mult MAI EFICIENTĂ DE A POPULARIZA televiziuni în România, decât prin negocierile directe cu cabliștii!
ATÂT DE SIMPLU!
Ce să vezi la Digi 24? Aproape toate emisiunile sunt prezentate de tineri de 2 bani ale lui Prelipceanu, Pândaru și Negruțiu. Văd că astăzi, au fost în jur de 3-4 jurnaliști care au rămas șomeri, care nu au lucrat niciodată la Digi 24 și vor să facă o revenire la televiziune, dar din păcate, Prelipceanu nu a vrut să îi angajeze pe ei, dar aveau relații bune! Chiar și Digi 24 va avea un echipament 4K, va avea un studio virtual, va avea o grafică mai frumoasă decât cea care este de acum și va fi prima televiziune de știri din lume care va emite 4K! A prelungit și parteneriatul cu DW și va fi partner oficial al DW în România, la fel ca cum este Antena 3 cu CNN în România!
Rușine Prelipceanu! Rușine Pândaru! Rușine Negruțiu! Nu faceți bine treaba asta pentru a îmbunătăți Digi 24! Dați afară tinerii ăia de 2 bani și jurnaliștii de la Digi 24 sunt un fel de Denise Rifai, chiar am văzut o prezentatoare care se comportă ca Denise Rifai, dar i-am uitat numele. Sunt niște nesimțiți. Poate până la sfârșitul anului ăsta se va lansa și Digi 24 4K, și studio-ul virtual care este de fapt același studio unde emite Digi 24, dar mai mult virtual, o grafică mai frumoasă decât celelalte posturi de știri, dar și alte posturi de alte feluri și un parteneriat oficial cu DW, asta înseamnă că Digi 24 va fi cea mai puternică televiziune de știri din România, prima televiziune de știri 4K din lume, singura televiziune din Europa de Est parteneriat cu DW și va fi mai tare decât TVR, Antena 3, România TV, Realitatea Plus și B1 TV!