Skip to main content

Liviu Alexa a vrut sa dea televiziunea NCN către Clubul de Presă al lui Guşă, printr-un intermediar. De ce a refuzat CNA

 
Liviu Alexa a vrut sa dea televiziunea NCN către Clubul de Presă al lui Guşă, printr-un intermediar. De ce a refuzat CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins în unanimitate preluarea televiziunilor NCN şi NCN Cluj de către un om de afaceri din Cluj care intenţiona apoi să cedeze televiziunea Clubului de Presă, fondat de Cozmin Guşă, sorin Roşca Stănescu şi Maricel Păcuraru. 

Publicitate

CNA a avut de analizat o speţă neobişnuită. Un nou acţionariat pentru societatea Pagina Ciudatului SRL, deţinută de jurnalistul clujean Liviu Alexa, care operează două televiziuni, NCN, post cu acoperire naţională, şi NCN Cluj, post local cu acoperire în Cluj Napoca. 

Liviu Alexa le-a explicat membrilor CNA că a ajuns la această decizie din cauza problemelor financiare. 

„Ştiţi că timp de şapte ani NCN sub conducerea mea s-a străduit şi cred că a şi reuşit să facă cât mai puţine probleme CNA-ului. 
Şi cred că am reuşit să păstrez NCN un post echiilibrat şi curat faţă de orice s-a întâmplat în peisajul media în toţi aceşti ani. 

Am avut câţiva ani de optimist, trebuie să vă recunosc. Mai ţineţi minte poate că l-am „furat” pe Răzvan Dumitrescu acum câţiva ani şi când să ne mutăm catrafusele la Bucureşti, din păcate pandemia ne-a lovit foarte tare. Noi voiam să gândim o axă editorială între Cluj şi Capitală, dar nu ne-a mai ieşit.

În pandemie nu mi-am dat oamenii afară şi nu am scăzut garda editorială, am reuşit să mă umplu de datorii pentru că nu mă puteam finanţa şi nu puteam să fac rost de publicitate, atunci corporaţiile răstrândgându-şi masiv bugetele.. Am răms după pandemie cu o sumă foarte importantă de plătit la ANAF, nici acolo nu am abdicat, am reuşit o eşalonare plătind 500.000 de euro pentru a activa.”

Noul acţionar ar fi trebui să fie Cioantă Rareş Daniel, care s-a prezentat în faţa membrilor CNA ca un om de afaceri, antreprenor, în domeniul mecanic, imobiliar şi „de ceva timp” în domeniul presei”, care se cunoaşte de mai mulţi ani cu Liviu Alexa.

Cioantă le-a explicat membrilor CNA că doreşte să ajute societate pentru câteva lunii, urmând ca apoi să televiziunea să fie preluată de două asociaţii, printre care Clubul de Presă. 

„Asta este doar pe moment. Este până când asociaţia va putea trece peste procedurile greoaie, birocraţie, hotărâri judecătoreşti, ca să zicem, apoi să revină Asociaţiei Clubului, celor două asociaţii care sunt Asociaţia Salvaţi Presa şi Asociaţia noului Club de Presă”, le-a spus Cioantă membrilor CNA.

 Întrebat de ce nu au venit direct reprezentanţii Clubului de Presă să ceară intrarea în acţionariat, Cioantă Rareş Daniel a răspuns: 

„Din cauza birocraţiei, pentru o perioadă de timp până când ei îşi vor pune totul la punct şi asociaţia să primească toate aprobările de care au nevoie, până atunci, o perioadă de o lună, două. Nu este ceva pe termen lung, este o perioadă de tranziţie”. 

Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, a propus amânarea dezbaterii acestui subiect pentru ca reprezentanţii televiziunii să vină cu clarificări. Însă propunerea nu a trecut la vot. 

Ulterior, Monica Gubernat, preşedintele CNA, l-a întrebat pe viitorul acţionat dacă ştie ce este principiul „must carry”, iar acesta răspuns că nu ştie. 

„Exact, exact, eu nu ştiu. Eu doar vin cu banii”, i-a răspuns Cioantă. 

Monica Gubernat: „Membrii acestui Club de Presă sunt cei mai amendaţi, în acest moment, din România. Vă asumaţi acest lucru?”

Rareş Daniel Cioantă: 

„O să facem o schimbare astfel încât să nu mai fim atâta de amendaţi.”

La rândul său, Mircea Toma, membru CNA, a spus că nu va accepta o tranzacţie intermediară în vederea altei tranzacţii. 

„Preciez în primul rând onestitatea domnului Cioantă. Noi am obţinut informaţii foarte transparente. Domnul Cioantă cumpără ca să dea mai departe. asta nu este o intervenţie pe care eu să o accept. Mi se pare că este o formă d eintervenţie artificială în presă.

În principiu o instituţie de media trebuie să fie profitabilă din piaţa de media, să trăiască din ceea ce produce. O bulă de oxigen venită din afara pieţei de media poate să întârzie un proces, dar realist vorbind, nu mi se pare sănătos pentru spaţiul public să menţii în viaţă artificial o instituţie dacă publicul nu o înţelege, nu o percepe, nu spun de calitatea presei pe care o face la ora asta la NCN. Nu despre asta vorbesc. Spun doar că într-o piaţă liberă dacă o instituţie media nu a supravieţuit, ea poate să se mai târască, dar ca să fie o tranzacţie intermediară în vederea unei alte tranzacţii, asta nu consider că este o soluţie pe care eu să o accept. Aştept dacă e nevoie până când se produce tranzacţia propriu-zisă. Atunci când va veni Clubul de Presă să preia acţiunile, da atunci votăm aia, dar să votăm un transfer la domnul Cioantă ca peste două luni de zile să votăm altceva, mi se pare că noi suntem într-o poziţie ridicolă. Nu e o instituţie serioasă.”

Solicitarea societăţii Pagina Ciudatului a fost respinsă de CNA, însă reprezentanţii acesteia pot reveni cu o nouă solicitare. 

Redăm în continuare din discuţile de la CNA: 

Liviu Alexa:

Ştiţi că timp de şapte ani NCN sub conducerea mea s-a străduit şi cred că a şi reuşit să facă cât mai puţine probleme CNA-ului. 
Şi cred că am reuşit să păstrez NCN un post echiilibrat şi curat faţă de orice s-a întâmplat în peisajul media în toţi aceşti ani. 

Am avut câţiva ani de optimist, trebuie să vă recunosc. Mai ţineţi minte poate că l-am „furat” pe Răzvan Dumitrescu acum câţiva ani şi când să ne mutăm catrafusele la Bucureşti, din păcate pandemia ne-a lovit foarte tare. Noi voiam să gândim o axă editorială între Cluj şi Capitală, dar nu ne-a mai ieşit. În pandemie nu mi-am dat oamenii afară şi nu am scăzut garda editorială, am reuşit să mă umplu de datorii pentru că nu mă puteam finanţa şi nu puteam să fac rost de publicitate, atunci corporaţiile răstrândgându-şi masiv bugetele.. Am răms după pandemie cu o sumă foarte importantă de plătit la Anaf, nici acolo nu am abdicat, am reuşit o eşalonare plătind 500.000 de euro pentru a activa.

Dorinţa de a ne ţine departe şi de banii politicului. În general, problema cea mai mare pe care este absenţa unei resurse umane profesionale de angajat m-a făcut să mă gândesc foarte mult la un soi de exist. Ştiţi că am fost cinstit tot timpul în faţa membrilor CNA în ultimii ani. Nu mai văd în acest moment un viitor către NCN, mă şi doare inima, dar aceasta este piaţa. 

În ultimii ani l-am cunoscut pe Dani care urmează probabil să vorbească în faţa dumneavoastră. Este şi el din Cluj, din Turda, e antreprenor. El a văzut în ultimii ani lupta mea pentru supravieţuire şi la un moment dat am discutat mai superficial, după aceea tot mai apăsat despre o eventuală preluare şi o investiţie a lui acolo. V-am spus că nu mai pot nici financiar nici logistic să duc şi nu vreau nici să intru în insolvenţă, am avut demnitatea mea să păstrez acest post curat şi la ANAF. El probabil o să vă spună mai multe despre ce vrem să facem. Tot ce pot să vă spun este că voi rămâne implicat în proiect nu ca acţionar, dar ca manager editorial şi realizator al unei emisiuni de investigaţii, cumva ca o garanţie pentru ce se va întâmpla mai departe. De aceea solicit membrilor CAN înţelegere, nu numai pentru supravieţuire, ci pentru resetarea acestui proiect care mi se pare foarte frumos.”

Practic dvs veţi fi unicul responsabil din acţionariat pentru o televiziune naţională 

Rareş Daniel Cioantă:

„De moment. Domnul Alexa, fiind prieten cu dânsul de 15 ani, 20 de ani, mi-a povestit puţin şi ştiu mai bine problemele care sunt acolo şi am încercat să îl ajut să mutăm la Bucureşti.”

Dorina Rusu, membru CNA: 

„Cum adică să-l ajutaţi? Dacă voiaţi să-l ajutaţi, îi puteaţi împrumuta bani. Asta se cheamă ajutor”

Rareş Daniel Cioantă: Da, dar este tot un ajutor. 

Monica Gubernat, preşedintele CNA: 

„Vă rog să ne prezentaţi puţin activitatea dvs. Dacă aţi mai avut relaţii cu media, dacă aţi mai fost implicat în societăţi cu acest profil.”

Rareş Daniel Cioantă: 

„Nu, nu am mai fost implicat. Mai mult eu sunt pe, să zicem, jurnalismul îl fac din hobby. Eu mai mult mă dedic la antreprenoriat. Am fost mai mult de 15 ani plecat din ţară. Am reveniut de 5 ani în ţară. Profesez în domeniul mecanic, imobiliar şi de ceva timp în domeniul presei.

Dorina Rusu:

În afară că vreţi să-l ajutaţi pe domnul Alexa, care este motivul pentru care doriţi să deveniţi acţionarul unic al unui post de televiziune naţional. 

Rareş Daniel Cioantă: 

Clubul de Presă. 

Dorina Rusu: 

Poftim? 

Rareş Daniel Cioantă: 

Clubul de Presă. 

Dorina Rusu: 

Nu înţeleg despre ce vorbiţi, explicaţi-mi. Ce e cu Clubul de Presă? Acesta este motivul pentru care doriţi să deveniţi acţionarul unui post de televiziune?

Rareş Daniel Cioantă: 

Da. 

Dorina Rusu: 

În ce sens? În momentul când veniţi la CNA să solicitaţi un acord pentru a prelua acţionariatul, trebuie să veniţi cu un plan, pentru că de astea se cere acordul CNA-ului, trebuie să ne convingeţi că aveţi nişte planuri legate de acest post de televiziune. Care sunt investiţiile, ce planuri editoriale aveţi. Ce oameni doriţi să angajaţi. Trebuie să ne arătaţi că există un viitor al acestui post. Explicaţi-ne cum veţi face asta. 

Rareş Daniel Cioantă: 

Domnul Alexa, în viitor nu va mai fi acţionar şi el se va ocupa de coordonarea editorialului. El nu va mai fi proprietar, el se va ocupa de editorial. Şi atunci, tot restul, prin locaţia pe care vrem să o punem la punct vor veni şi ceilalţi care lucrează cu domnul Alexa sau ceilalţi care sunt în Clubul de Presă şi vor lucra împreună. 

Dorina Rusu: 

Explicaţi-ne încă o dată despre ce vorbiţi când vorbiţi despre Clubul de Presă actual? Vorbiţi despre Clubul de Presă care este cu domnul Guşă, domnul Sorin Roşca Stănescu, eu despre asta vreau să înţeleg. Deci dvs vorbiţi în numele Clubului de Presă.

Rareş Daniel Cioantă: 

Da, în numele Clubului de Presă, prin reprezentanţii Roxana Băncuţă şi Cozmin Guşă. Ei vor reprezenta. 

Dorina Rusu:

Deci Clubul de Presă doreşte să aibă televiziune naţională. 

Rareş Daniel Cioantă: 

Asta este doar pe moment. Este până când asociaţia va putea trece peste procedurile greoaie, birocraţie, hotărâri judecătoreşti, ca să zicem apoi să revină Asociaţiei clubului, celor două asociaţii care sunt, Asociaţia Salvaţi Presa şi Asociaţia noului Club de Presă. 

Dorina Rusu: 

De nu au venit dânşii? Dvs înţeleg că nici nu prea sunteţi implicat în presă. De ce îi reprezentaţi dvs pe dânşii?

Rareş Daniel Cioantă: 

Din cauza birocraţiei, pentru o perioadă de timp până când ei îşi vor pune totul la punct şi asociaţia să primească toate aprobările de care au nevoie, până atunci, o perioadă de o lună, două. Nu este ceva pe termen lung, este o perioadă de tranziţie. 

Dorina Rusu: 

O perioadă de tranziţie către ce?

Liviu Alexa: 

Şi societatea în sine trebuie şi fiscal şi logistic trebuie transferată la Bucureşti. Sediul nostru social este la Cluj, toată baza logistică este aici. 

Rareş Daniel Cioantă: 

De aceea am spus de la început. Doream să îl ajut domnul Alexa. Vorbim despre două, trei luni de zile care să trecem peste partea de birocraţie. Nu am niciun alt interes ascuns, este doar atât. În scurt timp vor reveni toate la ei. 

Dorina Rusu: 

Dvs asiguraţi doar tranziţia către Clubul de Presă vreţi să spuneţi. 

Rareş Daniel Cioantă: 

Da, şi totodată am o idee. Eu garantez financiar pe moment până când se pun ei pe picioare. 

Orsolya Borsos: 

Deci să înţeleg că în 2-3 luni o să avem o altă cedare a acţiunilor societăţii? O să cedaţi şi dumneavoastră? 

Rareş Daniel Cioantă: 

Corect, da.  

Orsolya Borsos: 

Şi ce vă împiedică să aşteptaţi aceste 2,3 luni cu domnul Alexa fiind proprietar şi să cedeze el direct Clubului de Presă. 

Rareş Daniel Cioantă: 

Firma va intra în colaps. 

Liviu Alexa –

Am avut această presiune ptr că nu ne descurcăm bine financiar, iar alternative este să intrăm în insolvenţă, ceea ce vă spun sincer că nu mi-am dorit şi nici nu-mi doresc. Inclusiv eşalonarea la ANAF pe luna aceasta este improbabilă sau se va face cu sprijinul lui Daniel pentru că nu mai putem să suţinem în continuare nimic în acest moment.

Orsolya Borsos: 

„Presiunea este, deci, financiară. Trebuie să închideţi firma”

Liviu Alexa:

„Noii în Cluj Napoca ne batem cu trustful Prima care şi el este local aici, mult mai puternic financiar şi care ne fură din angajaţii. Nu am fost în stare, poate să spunem din cauza incompetenţiei mele manageriale, să mut sediul la Bucureşti şi să ne facem acolo o redacţie şi un studio. Iar toate lucrurile acestea vor fi posibile pentru că cu Clubul de Presă avem acces şi la jurnalişti care pot să aducă acest conţinut de care avem nevoie pentru. 

Orsolya Borsos: 

Şi domnul Cioantă vine doar cu banii, nu?

Liviu Alexa:

Da. Eu voi rămâne director editorial şi voi avea şi o emisiune de investigaţii într-un format mai inedit. 

Orsolya Borsos:

Domnul Cioantă de ce vrea să investească atât de mulţi bani dacă vrea să cedeze acţiunile în atât de scurt timp? 

Rareş Daniel Cioantă:

Cum am spus de la început este ca un ajutor. Clar după 2,3 luni când domnul Alexa va rezolva toate problemle de acte, vor reveni la ei. Este simplu. Eu o să recuperez banii la un moment dat. Când o să revină la ei, o să-mi plătească ce am cheltuit. Pentru Club, bineînţeles. Noul proprietar va fi Asociaţia Noului Club de Presă şi Asociaţia Salvaţi Presa. 

Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, a propus amânarea dezbaterii acestui subiect pentru ca reprezentanţii televiziunii să vină cu clarificări. Însă propunerea nu a trecut la vot. 

Ulterior, Monica Gubernat, preşedintele CNA, l-a întrebat pe viitorul acţionat dacă ştie ce este principiul „must carry”, în acesta răspuns că nu ştie. 

„Exact, exact, eu nu ştiu. Eu doar vin cu banii”, a spus Cioantă. 

Monica Gubernat a ţinut să-i explice lui Daniel Cioantă şi cine sunt membrii Clubului de Presă: 

„Membrii acestui Club de Presă sunt cei mai amendaţi, în acest moment, din România. Vă asumaţi acest lucru?”

Rareş Daniel Cioantă: 

„O să facem o schimbare astfel încât să nu mai fim atâta de amendaţi.”

Mircea Toma, membru CNA:

„Preciez în primul rând onestitatea domnului Cioantă. Noi am obţinut informaţii foarte transparente. Domnul Cioantă cumpără ca să dea mai departe. asta nu este o intervenţie pe care eu să o accept. Mi se pare că este o formă d eintervenţie artificială în presă. În principiu o instituţie de media trebuie să fie profitabilă din piaţa de media, să trăiască din ceea ce produce. O bulă de oxigen venită din afara pieţei de media poate să întârzie un proces, dar realist vorbind, nu mi se pare sănătos pentru spaţiul public să menţii în viaţă artificial o instituţie dacă publicul nu o înţelege, nu o percepe, nu spun de calitatea presei pe care o face la ora asta la NCN. Nu despre asta vorbesc. Spun doar că într-o piaţă liberă dacă o instituţie media nu a supravieţuit, ea poate să se mai târască, dar ca să fie o tranzacţie intermediară în vederea unei alte tranzacţii, asta nu consider că este o soluţie pe care eu să o accept. Aştept dacă e nevoie până când se produce tranzacţia propriu-zisă. Atunci când va veni Clubul de Presă să preia acţiunile, da atunci votăm aia, dar să votăm un transfer la domnul Cioantă ca peste două luni de zile să votăm altceva, mi se pare că noi suntem într-o poziţie ridicolă. Nu e o instituţie serioasă.”

Liviu Alexa: Este dreptul meu să încerc să salvez, oricât de ciudat ar părea.  

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus