Skip to main content

CNA începe anul cu membri noi

 
Dorina Rusu, Daniela Bârsan, Oana Dincă, Orsolya Borsos, Georgică Severin şi Monica Gubernat - Foto: CNA
Dorina Rusu, Daniela Bârsan, Oana Dincă, Orsolya Borsos, Georgică Severin şi Monica Gubernat - Foto: CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a avut astăzi prima şedinţă din acest an. Patru noi membri au intrat în componenţa forului care veghează forul audiovizual. Este vorba despre Daniela Bârsan, propusă de preşedinţie, Vasile Bănescu, propus de guvernul Marcel Ciolacu, Lucian Dindirică, propus de Senat, cu susţinerea PSD, şi Georgică Severin, propus de Senat, cu susţinerea PSD. 

Publicitate

Amintim că forul audioviual nu mai are preşedinte după ce la finele anului trecut mandatul Monicăi Gubernat a ajuns la final. Membrii CNA ar urma să propună un nume însă până în acest moment nu au anunţat vreo intenţie. Până la numirea unui nou preşedinte, şedinţele sunt convocate şi conduse de vicepreşedintele Valentin Jucan. Şedinţa de astăzi s-a desfăşurat în formulă completă cu toţi cei 11 membri ai CNA. 

În debutul şedinţei publice de astăzi, fiecare dintre membri cei noi au vorbit puţin despre rolul pe care îl vor avea în forul audiovizual. 

Daniela Bârsan: 

„Am fost consilier prezidenţial timp de 10 ani pe partea de comunicare, şi sper să am o activitate cât mai bună în cadrul CNA. Mulţumesc”

Lucian Dindirică:

„Bună dimineaţa, la mulţi ani, sunt Lucian Dindirică. M-am întors cumva la prima dragoste, presa, mă rog, în partea cealaltă a presei. Am fost 10 ani de zile în presă, televiziune şi radio, iar următorii 10 am avut activităţi administrative la bibliotecă, muzeu şi primăria municipiului Craiova. Cam atât. sper să facem treabă bună aici.”

Vasile Bănescu: 

„Bună ziua, la mulţi ani tuturor. Mă bucur foarte mult să am această onoare de a face parte din Consiliul Naţional al Audiovizualului. Prezentarea mea sigur că e una formală. Văd că ne urmăreşte pe noii veniţi cifra de 10 ani. Şi eu am fost aproape 10 ani purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, 15 ani consilier patriarhal şi această experienţă în relaţia cu presa este una dintre cele mai plăcute pe care le-am avut de-a lungul vieţii şi mă bucur foarte mult să pot aduce o contribuţie alături de noii mei colegi în infuzarea unei tip de ordine la care ţinem cu toţii foarte mult, o ordine fondată pe criterii foarte decente, de valoare, de decenţă, evident de onorabilitate, profesionalism.

Toate aceste valori trebuie să se regăsească în relaţia dintre această onorabilă instituţie şi spaţiul mediatic din România. Voi face tot ce pot alături de colegii mei să aplicăm în literă şi în spirit legea audiovizualului în spaţiul public românesc”. 

Georgică Severin: 

„Mă numesc Georrgică Severin, voi avea în curând 65 de ani. Ca experienţă, în perioada 1999 - 2010 am deţinut un trust de presă local pe Valea Prahovei. Am colaborat cu unii dintre dvs din postura cealaltă la vremea respectivă. Între 2009 şi 2016 am fost senator, membru al Comisiei de cultură în ambele mandate. Din 2012 până în 2016 am fost preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului. M-am ocupat îndeaproape în problemele CNA-ului. 

Din 2017 până în 2021 am fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, iar din 2021 până la sfârşitul anului trecut am fost membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române.

Deci aş putea spune că am o experienţă unică în sensul în care am fost proprietar în zona privată şi realizator. Am fost parlamentar care s-a ocupat de legislaţia audiovizualului din România. Am condus cea mai mare structură radiofonică din România şi am făcut parte din conducerea postului public de televiziune.

Această combinaţie sper să îmi dea posibilitatea ca în această postură pe care o voi avea în următorii ani să pot să emit să spunem opinii şi judecăţi pertinente. Sunt aici persoane cu care am colaborat şi cunosc destul de bine zona audiovizualului atât în ceea ce priveşte legislaţia cât mai ales problemele practice cu care se întâlneşte atât industria audiovizuală cât şi industria de publicitate. (...) Sincer, mă simt foarte bine în postura de apărător al interesului public.”

De la stânga la dreapta: Valentin Jucan, Ionel Palăr, Lucian Dindirică, Vasile Bănescu şi Mircea Toma Foto: CNA

Vicepreşedintele CNA Valentin Jucan a punctat şi el câteva idei: 

„Noi cu toţi ştim, am încheiat un an extrem de dificil, dar avem în faţă un an cred şi mai dificl măcar până la jumătatea acestuia. Faptul că ne-am regăsit aici împreună este zic eu un semnal pe care împreună îl dăm şi anume că colaborarea între mass-media şi această instituţie este una de natură a asigura şi a proteja libertatea de exprimarea, implicit libertatea şi integritatea jurnaliştilor.

Cel mai important este că, fiind împreună, aici, transmitem ideea că această instituţie nu este o instituţie de cenzură şi nu este o instituţie care să-şi dorească altceva decât să protejeze corecta informare a publicului, libertatea de exprimare şi tot ceea ce derivă din principiile democraţiei cu relevanţă în presă, în decenţă, în informare şi practic în alegerile pe care trebuie să le facem fie că sunt cele de zi cu zi, fie că sunt cele care ţin de viitorul democratic al ţării.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus