Skip to main content

Cel mai vechi membru din CNA, de 24 de ani în instituţie, a ajuns la final de mandat. „Nu plec pentu că vreau eu, asta cred că deja ştiţi. Atâta poate factorul politic.”

 
Răsvan Popescu a fost membru în CNA timp de 24 de ani - Foto: Captură TVR
Răsvan Popescu a fost membru în CNA timp de 24 de ani - Foto: Captură TVR

Final de mandat pentru cel mai vechi membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răsvan Popescu. Jurnalist, scenarist şi scriitor, Răsvan Popescu a fost timp de 24 de ani membru în CNA, instituţie la care a fost de-a lungul timpului inclusiv vicepreşedinte şi preşedinte. 

Publicitate

Răsvan Popescu fusese numit pentru actualul mandat ajuns la final de către Guvern. În locul său va veni Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi realizator de emisiuni la Trinitas. 

Răsvan Popescu a participat astăzi la ultima şedinţă publică a CNA. 

„E ultima şedinţă la care particip şi e bine să ne luăm rămas bun. Mâine îmi depun dosarul de pensie, chiar două pensii, socotind şi pe cel de la Uniunea Scriitorilor. Mai departe am să scriu. Ca unul care am petrecut aproape 25 de ani aici, am un fel de perspectivă istorică aşa asupra instituţiei, o istorie lungă şi complicată. Fiecare a făcut câte ceva, a mai pus o cărămidă şi cam în termenii ăştia ar trebui să discutăm despre toţi care au fost înaintea noastră”, le-a spus Popescu colegilor în şedinţa de astăzi.

El a continuat: „Mircea Diaconu a fost şi el cu noi o vreme. (...) Numele său ne face cinste. N-a stat el mult aici cu noi, dar a rămas un mare actor şi ar face bine să marcăm momentele astea. Noi nu prea reuşim să valorizăm memoria unor oameni, cum a fost şi Răzvan Theodorescu, de exemplu, o somitate.

Dar revenind în rândurile noastre a celor care mai suntem, l-aş menţiona şi pe Mihai Mălaimare, bun actor. Rămân în aceeaşi sferă, regizorii Mircea Moldovan, Ioan Cărmăzan, ziariştii Ralu Filip, Şerban Madgearu şi Radu Herjeu. În sfârşit, lista e mai lungă, dar fiind vorba despre retragerea mea, daţi-mi voie să fiu subiectiv. Îndrăznesc să mă consider şi eu în această linie, nu uitaţi că şi eu sunt un scriitor devenit dintr-un jurnalist. În altă odine din idei, nu plec pentru că vreau eu, asta cred că deja ştiţi. Atâta poate factorul politic.

Totuşi, dacă mă gândesc de două ori, plecarea asta vine la timp. Nu aş fi vrut să mă vadă Monica (Monica Gubernat, preşedintele CNA - n.r.) îmbătrânind pe aici. Vă mulţumesc tuturor pentru anii petrecuţi împreună, îmi pare bine că v-am ţinut de vorbă. La revedere!”

Amintim că pe 19 decembrie, pe lângă Răsvan Popescu, mai ajung la final de mandat şi Nicolaie Bălaşa, Ramona Sorescu şi Cristina Pocora.

Răsvan Popescu este, la bază, inginer geolog, funcţie pe care a ocupat-o timp de trei ani, până la venirea Revoluţiei. Din 1990 s-a orientat către jurnalism. Mai întâi a fost publicist comentator la săptămânalul Expres, iar apoi, timp de patru ani, a fost corespondent al Radio BBC. 

Din 1997, Răsvan Popescu a fost numit a fost redactor-şef la TVR, coordonator al emisiunii de dezbateri Ediţie Specială. Ulterior a fost purtător de cuvânt la Guvern şi purtător de cuvânt al preşedintelui Emil Constantinescu. De acolo, a fost numit de preşedinţie, în anul 2000, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului. 

Răsvan Popescu este şi autor a numeroase volume de proză, povestiri sau romane, cum ar fi „Subomul” (1991), „Cutia cu Maimuţe” (2013), „Omul Orchestră. Un jurnal altfel” (2023). 

Citeşte şi: Parlamentul a validat candidaturile noilor membri ai CNA. PSD şi PNL şi-au împărţit mandatele. „Nu am auzit cum este reprezentată opoziţia în Consiliul Naţional al Audiovizualului”. Vasile Bănescu, cele mai multe voturi

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus