Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a reunit în şedinţă extraordinară după intervenţia de sâmbătă seara a lui Călin Georgescu la Realitatea Plus.
În urma vizionării ediţiei de sâmbătă seara a emisiunii „Culisele statului paralel”, prezentată de Anca Alexandrescu, forul audiovizual a decis amendarea cu 100.000 de lei pentru dezinformările lui Călin Georgescu. Adică 20.000 de euro.
În cadrul emisiunii, Călin Georgescu a afirmat că Curtea Constituţională a dat o lovitură de stat şi a vorbit de un presupus război care ar fi pus la cale de administraţia Biden pentru a rămâne la conducerea SUA.
Pe post au apărut titluri precum „Georgescu: Administraţia Biden vrea implicarea României în Război”, „Simion: Asistăm la o lovitură de stat, Iohannis nesocoteşte Constituţia”.
Georgescu a fost lăsat să îşi propage teoria, ba a fost chiar încurajat de Anca Alexandrescu: "Chiar acum îmi vin mesaje care îmi confirmă această teorie", a spus ea în emisiune.
Gravitatea celor zise a fost sporită şi de preluarea acestor teorii pe online, mai alex pe TikTok, după cum au observat şi membrii CNA.
Postări de pe TikTok cu ideile aruncate de Georgescu la Realitatea:
Valentin Jucan, vicepreţedintele CNA
„Efectul încălcării acestor articole prin prisma conţinutului analizat şi sancţionat, război, Curtea Constituţională care a dat lovitură de stat, şi întreaga poveste a intrării României în Război pentru că Statele Unite şi Trump şi aşa mai departe, acest scenariu invocat de un fost candidat este de natură a transmite publicului faptul că statul românu nu mai este condus.
Propunerea mea este că în decizie să menâionaţi foarte clar că acest cocurs al încălcării legislative poate să fie de natură a afecta autoritatea de stat. (...) „Din punctul nostru de vedere, încălcarea acestor articole este de natură a incita la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat.”
Ce a afirmat Călin Georgescu la Realitatea:
„Curtea Constituţională deja a devenit nu doar prima putere, ci singura putere în stat. Deci acest act abuziv şi ilegal transformă cei nouă judecători în dreptul suprem peste cei 19 milioane de cetăţeni României. Şi subliniez că este o acţiune deja fără control.
Este o lovitură de stat, categoric, pentru că sunt două motive... În primul rând, că ei aveau datele reale din teren şi vă amintesc că decizia Curţii a venit pe fondul în care deja secţiile de votare erau deschise. Cunoaşteţi asta, da?”
„Anca Alexandrescu: Domnule Georgescu, aş vrea să mă întorc un pic la subiectul cu războiul. Aş vrea să ne daţi ce informaţii aveţi. Eu am spus că nu... am şi eu nişte informaţii, atât de la Washington, cât şi de la Bucureşti... Eu mă tem să fac astfel de informaţii publice pentru că nu am probe.
Nu pot să confirm din vreo sursă că este o intenţie reală, dar faptul că şi dumneavoastră spuneţi acest lucru mă pune pe gânduri şi vreau să vă întreb ce ştiţi mai mult despre acest lucru. Cine are intenţia să ne bage în război? Sub ce formă? Cum s-ar putea întâmpla acest lucru?
Călin Georgescu: În primul rând, eu am spus şi în emisiunea dumneavoastră... cu siguranţă, am spus acest lucru... capul şarpelui este sistemul financiar-bancar care după 1970 a trecut la o tipărire uriaşă a banilor. Nu mai sunt bani decât din tastatură. Vă amintiţi că am discutat asta împreună cu dumneavoastră.
Acest lucru... pentru a acoperi această manevră, singura soluţie este acest război care poate acoperi tot şi intenţia lor, mai ales după câştigul preşedintelui Trump la alegeri, este ca să fie declarată stare de urgenţă şi atunci preşedintele Trump nu mai poate să fie numit. Ceea ce...”
Călin Georgescu: Da, pentru că declanşarea acestui război se poate face strict prin România. Ori România, odată ce intră în acest război, ca ţară membră NATO, automat America, ca ţară membră NATO, se opreşte practic numirea preşedintelui Trump, întrucât până în momentul acesta preşedintele pe funcţie este Biden.
Ori, odată declarată starea de necesitate datorită războiului, preşedintele Trump nu mai poate să fie numit. Iar România, prin ceea ce am făcut noi o dată cu primul tur, le-a încurcat rău lucrurile.
Şi atunci România, odată ce... eu am declarat şi nu o dată, de nenumărate ori... practic, după votul de duminică, luni, din punctul meu de vedere, aceasta era linia, pacea şi nimeni nu se putea atinge, nimeni nu mişca un fir de păr de pe capul niciunui român, cu mine ca preşedinte.
(rep. 28.20, sel. 21) Anca Alexandrescu: Dumneavoastră spuneţi că, de fapt...
Călin Georgescu: Singura strategie existentă este strategia păcii, ori ei nu o vor face.
Anca Alexandrescu: Se forţează această intrare în război prin România, pentru ca administraţia Biden să rămână în poziţie şi să nu poată să vină... de fapt, miza aceasta este.
Călin Georgescu: Asta este miza şi acesta este motivul real.
Anca Alexandrescu: Mie mi se pare halucinat.”
Iniţial, Valentin Jucan a propus amenda maximă de 200.000 de lei, însă departamentul juridic al instituţiei a atras atenţia că atunci când este invocat art 64 din Codul Audiovizual, nu se poate propune o sancţiune mai mare de 100.000 de lei.
Concret, articolul vorbeşte despre obligaţia moderatorului de „asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”, respectiv că „informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.
Legislaţia încălcată:
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare
clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
Ştirile Zilei
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro