Skip to main content

Romania TV, amendă dură pentru ploaia de dezinformări despre Elena Lasconi. „Furt masiv după vizita lui Lasconi la Ambasada Franţei” şi „Surse: zeci de mii de voturi au fost mutate la Elena Lasconi”, a titrat postul

 
Romania TV, amendă dură pentru ploaia de dezinformări despre Elena Lasconi. „Furt masiv după vizita lui Lasconi la Ambasada Franţei” şi „Surse: zeci de mii de voturi au fost mutate la Elena Lasconi”, a titrat postul

Consiliul Naţional al Audiovizualului, reunit astăzi în şedinţă extraordinară, a dat o primă amendă dură televiziunii Romania TV pentru ploaia de dezinformări din zilele când Biroul Electoral Central renumăra voturile primului tur de la prezidenţiale, ca urmare a deciziei CCR. Derapajul a fost semnalat şi de Paginademedia.ro.

Publicitate

Ore întregi, postul a afişat pe burtieră mesaje despre o presupusă fraudare a voturilor de către USR.

 „Jaf şi hoţie pentru Lasconi după metoda Clotilde”, „Furt masiv după vizita lui Lasconi la Ambasada Franţei”, „Surse: zeci de mii de voturi au fost mutate la Elena Lasconi”, „Coldea văzut lângă sediul de campanie al USR”, „Cinci ofiţeri STS săltaţi de acasă şi duşi la audieri”, a titrat printre altele postul de televiziune.

Amintim că în final, după renumărare, ordinea candidaţilor a rămas aceeaşi, Călin Georgescu a avut cele mai multe voturi, fiind urmat de Elena Lasconi.

Pentru toate aceste încălcări, CNA a votat în unanimitate o amendă de 100.000 de lei pentru dezinformări grave. Adică 20.000 de euro.

Răspunsul România TV în faţa CNA nu are nevoie de niciun comentariu:

„Ţinând cont că nu sunt în faţa unui tribunal sau aşa vreau să cred, vă spun că sunt surse jurnalistice, surse politice şi noi am dat fix pe surse.”

La Romania TV s-a mai afirmat şi că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) s-ar fi implicat în presupusul furt de voturi.

„Am văzut cu toţii ce s-a întâmplat în cazul alegerilor de la Primăria Sectorului 1, am văzut toată acea poveste cu sacii şi iată că acum, potrivit informaţiilor noastre, s-ar fi decisă acelaşi model, pe modelul Clotilde Armand, să se procedeze şi mai departe pentru alegerile prezidenţiale.

De asemenea, există informaţii şi cum că ofiţerii STS s-ar fi implicat pentru deturnarea voturilor şi că mulţi candidaţi ar fi fost furaţi în favoarea Elenei Lasconi. Mai multe procese verbale ar fi fost încărcate în fals pentru aceasta, de exemplu, la fel, voturile lui Ludovic Orban  ar fi fost mutate la Elena Lasconi.

Practic, sunt lucruri care dovedesc cum s-a încercat o impunere a Elenei Lasconi la Cotroceni. De asemenea, şi Coldea ar fi efectuat o vizită în Franţa chiar înainte de alegeri.”

În aceeaşi sancţiune s-au ţinut cont şi de derapaje din emisiunile difuzate pe 4 decembrie când postul a sugerat, în mai multe emisiuni, o presupusă legătură a Elenei Lasconi cu Rusia doar pentru că fiica ei a călătorit la Moscova în anul 2016. 

Roxana Niculescu, reprezentanta televiziunii, întrebată despre dovezile privind presupusa fraudă a voturilor: 

„Da, într-adevăr, au fost informaţii pe surse, au fost informaţii care au circulat nu numai la acest post de televiziune, care nu mai este pe primul loc. Pe primul loc este Realitatea TV în audienţe. Au fost informaţii pe surse. Da, ne puteţi acuza că în perioada respectivă 29 şi 30 noiembrie am fi făcut campanie pro-Marcel Ciolacu.”

CNA: „Eu vă întreb de acuzaţiile de furt de voturi de către USR şi Elena Lasconi. Vă rog să ne spuneţi ce probe aţi avut pentru aceste afirmaţii foarte grave.”

Roxana Niculescu

„Ţinând cont că nu sunt în faţa unui tribunal sau aşa vreau să cred, vă spun că sunt surse jurnalistice, surse politice şi noi am dat fix pe surse.”

Dorina Rusu

„Nu sunteţi la tribunal, dar sunteţi la CNA care trebui să aplice legea audiovizualului. Iar legea şi Codul spun că atunci când sunt prezentate acuzaţii este nevoie de probe, eu de-asta vă întreb. Poate nu le-aţi prezentat pe post, dar poate le-aveţi, sau poate nu le-am văzut noi.”

Roxana Niculescu

„Dacă noi am afi avut probleme şi nu le-am fi prezentat pe post, dumneavoastră tot în virtutea legii audiovizualului ar fi trebuit să ne judecaţi, pentru că aceea este legea care se aplică. Este vorba despre ce dai pe post, nu ce ai în spate.

Am dat surse, invitaţii au spus acestea erau informaţiile la acel moment, aşa cum duminică seara, pe 1 decembrie, am fost primii, am avut tot din surse, şi am spus că nu se anulează alegerile. ”

Sancţiunea de 100.000 de lei a fost propusă de Dorina Rusu, membru CNA, pentru încălcarea legislaţiei privind informarea corectă, verificată şi prezentată cu bună credinţă. 

„A fost interveţia reporterilor şi a invitaţilor care pe surse au prezentat informaţii despre furtul voturilor de către oamenii USR din secţiile de vot. S-a spus de mai multe ori că au fost furate zeci de mii de voturi pentru Elena Lasconi. „Jaf şi hoţie pentru Lasconi”, „Furt masiv după vizita lui Lasconi la ambasada Franţei”, adică Ambasada Franţei, nu ştiu prin ce mecanism, a determinat furtul de voturi în secţiile de vot. Cea cu Coldea este mai mult ridicolă pentru că trebuie să-l lege pe odiosul Coldea de Elena Lasconi.

Acuzaţiile pentru care nu s-au prezentat dovezi, aduse de Daniel Savu, că este o fraudă naţională. Şi apoi nu numai de el că au fost preluate din câte îmi amintesc. (...)

Se vorbeşte de dimineaţa până seara despre o fraudă imensă, despre o operaţiune de furt al voturilor, cred că în felul acesta prin tot ce s-a spus în aceste două zile de dimineaţa până seara se creează un fel de realitate paralelă, asta pare să fie, nu ştiu dacă asta este intenţia postului. Acesta este efectul. E o realitate paralelă în care Lasconi fură voturi după ce se duce la ambasadă.

Aş pune în sancţiune şi emisiunile din 4 decembrie. De data aceasta, pornind de la un lucru care s-a întâmplat în realitate, că există pe pagina de Instagram a fiicei Elenei Lasconi dovada că ea a vizitat Mosova în 2016, se fac nişte legături foarte forţate şi indirect se sugerează că şi Elena Laconi care vorbeşte împotriva Rusiei are de fapt nişte conexiuni cu Rusia prin fiica ei, care este o admiratoare a simbolurilor sovietice. Aici este o legătură forţată. În această situaţie este evidentă reaua credinţă.”

Mircea Toma, membru CNA, a observat la rândul său „o inovaţie în materie de dezinfomare”.

„E minciuna ca argument de adevăr pentru altă minciună. Este vorba despre titlul „Jaf şi hoţie pentru Lasconi după metoda Clotilde”. Metoda Clotilde trimite la furtul de voturi care i s-a atribuit doamnei Clotilde Armand în urmă cu patru ani, care n-a fost dovedit, mai mult dânsa a câştigat un proces împotriva unui ziarist exact pe această afirmaţie. Metoda Clotilde este invocată aici, e un exerciţiu de excelenţă în materia dezinformării.

Legislaţia încălcată: 

Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

(3) În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt. 
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus