Skip to main content

Romania TV, amendată de CNA, din cauza Danei Budeanu pentru atacurile la Asociaţia Magic şi celelalte ONG-uri

 
Romania TV, amendată de CNA, din cauza Danei Budeanu pentru atacurile la Asociaţia Magic şi celelalte ONG-uri

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Romania TV cu 5.000 de lei după o ediţie a emisiunii „Punctul culminant” care l-a vizat pe europarlamentarul Vlad Voiculescu, în care s-a vorbit despre viaţa sa personală şi despre partenera sa, dar şi în care s-au adus acuzaţii nesusţinute cu dovezi despre asociaţa Magic. 

Publicitate

Este vorba despre o ediţie din 9 septembrie a emisiunii lui Victor Ciutacu în care invitată a fost creatoarea de modă Dana Budeanu, care a comentat o serie de imagini paparazzi, de pe Cancan.ro, în care Vlad Voiculescu apărea alături de fosta sa parteneră în spaţiul public.

Imaginile apăreau în contextul în care partenera politicianului, Laura Ştefănuţ, a anunţat pe un grup de Facebook că s-a despărţit de Vlad Voiculescu după ce ar fi descoperit că are în telefon instalată o aplicaţie de dating în care şi-a prezentat o identitate falsă. 

Printre afirmaţiile Danei Budeanu, invitată: „...nu ştiu dacă aţi observat că această Filofteea (n.r. Laura Ştefănuţ) în momentul în care a ieşit că noi râdem, glumim, dar e un bebeluş, nu ştiu dacă l-aţi văzut. (...)

Budeanu a mai afirmat, fără dovezi, că banii strânşi de organizaţii de tipul Asociaţiei Magic ar fi „furaţi” în proporţie de 99%. 

„Eu urlu din 2014, acum şapte- opt ani minim, 99% că există 1% ăia care mai fac treabă. 99% dintre cei care cer încontinuu donaţii, în special că asta cu spitale şi cu asta este cea mai bună. (...) Banii sunt furaţi de către ăştia 99% în proporţie de 99% şi sunt folosiţi, staţi pe lângă, mă rog, pentru propriile nevoi ale acestor ambasadori amfitrioni în cu totul alte scopuri”;

Legislaţia încălcată: 

Art. 33 - (1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin.

(1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus