Erau de interes public justificat. Consiliul Naţional al Audiovizualului a considerat că nu au existat abateri în emisiunea în care Romania TV a difuzat o convorbire dintre jurnalistul postului, Victor Ciutacu şi Bogdan Muzgoci, fost jurnalist la Realitatea Plus, deşi nu aveau acordul celui din urmă.
În cadrul discuţiilor Muzgoci i-a povestit lui Ciutacu despre modul în care se lucrează la Realitatea Plus şi cum erau atacate diverse personalităţi, de la politicieni, la oameni de televiziune, precum Ciutacu sau şeful B1 TV, Sorin Oancea.
CNA a analizat cazul în urma unei reclamaţii a jurnalistului Bogdan Muzgoci care a precizat în reclamaţie că a fost înregistrat fără acord, deşi Ciutacu îi confirmase că nu îl va înregistra. În plus, înregistrarea a fost dată pe Romania TV şi postată pe YouTube tot fără acordul jurnalistului.
Care a fosst concluzia CNA? În unanimitate, membrii CNA au considerat că înregistrarea respectivă a reprezentant un interes public justificat.
„Am considerat că tot ce a spus domnul Muzgoci, apropo de funcţionarea de bucătărie a unei televiziuni, este de un maxim interes public şi nu pot decât să mulţumesc emisiunii România de poveste şi Romaniei TV pentru cadoul pe care ni l-a făcut, pe care îl vom păstra în antologia probelor că unele dintre televiziunile din România funcţionează în virtutea altor interese decât în cea a interesului public”, a concluzionat Mircea Toma, membru CNA, în şedinţa în care a fost discutat cazul
Ce a spus Mircea Toma pe larg, în continuare:
„Cu privire la emisiunea în care a fost difuzată înregistrarea convorbirii private dintre Ciutacu şi Muzgoci. Avem un articol care se referă la această speţă, articolul 35 din Cod, care spune că este interzisă difuzarea convorbirilor or a imaginilor înregistrate cu microfoane şi camere video ascunse, cu excepţia situaţiei în care înregistrările astfel obţinute nu puteau fi făcute în condiţii normale, iar conţinutul lor reprezintă un interes public justificat.
Înregistrarea a fost făcută cu un microfon ascuns, adică nu a fost anunţat Muzgoci că se înregistrează convorbirea, deci parte din condişiile acestui articol sunt îndeplinite. Dar să ne uităm puţin dacă e vorba despre conşinutul înregistrării care ar reprezentan un interes public justificat. Sincer, am considerat că tot ce a spus domnul Muzgoci apropos de funcţionarea de bucătărie a unei televiziuni este de un maxim interes public şi nu pot decât să mulţumesc emisiunii România de poveste şi Romaniei TV pentru cadoul pe care ni l-a făcut, pe care îl vom păstra în antologia probelor că unele dintre televiziunile din România funcţionează în virtutea altor interese decât în cea a interesului public.”
Redăm, în continuare, un fragment din discuţia Bogdan Muzgoci - Victor Ciutacu:
Bogdan Muzgoci: V-am sunat pentru că am văzut că încă suntem în proces în instanţă, ceva de genul acesta...
Victor Ciutacu: Suntem, suntem.
Bogdan Muzgoci: Sunteţi cu mine, cu Anca Alexandrescu şi cu Realitatea.
Victor Ciutacu: Şi cu Rizea, dar Rizea este de negăsit, conform autorităţilor statului român.
Bogdan Muzgoci: Eu vă spun partea mea, ce au făcut alţii, habar nu am. Eu m-am trezit în acea emisiune oarecum forţat să intru, pentru că eu îmi doream să vin pe seară, pe tronsonul meu şi într-un fel m-au condiţionat, hai, măi vino, că o să creşti în ochii patronului dacă faci cu Anca şi o să te vrea patronul să faci cu Anca emisiune, de fapt eu ca un prost ce am fost, nah, tânăr şi prost, nu te duce capul să vezi toate lucrurile, ai senzaţia că dacă cineva îţi spune nişte lucruri, gata aşa e şi m-am lăsat târât în acea chestie, pe barba mea, asta este, am fost fraier.
Eu, de fapt, acolo nu am fost altceva decât o metodă de a credibiliza puţin inepţiile care se spuneau în acea emisiune, spuse desigur de fugarul vieţii, de nulitatea aia absolută.
În emisiunea respectivă eu nu aveam rolul de moderator, aici a fost capcana în care m-au băgat, pentru că Anca Alexandrescu plusa în fiecare emisiune în care apărea, „eu şi colegul meu de crime, eu şi colegul meu de crime, partenerul meu de crime”.
La un moment dat eu am avut o discuţie cu conducerea, m-am revoltat foarte tare, am avut un moment în care am vrut să îl întreb pe Rizea, măi dar dumneata din ce trăieşti, ce faci pe acolo, cine te sponsorizează?
A ţipat la mine Anca Alexandrescu a aruncat telefonul pe masă şi a spus, este inacceptabil, nu pui tu întrebările pe care le vrei tu! Am spus bine, dacă eu nu pun întrebările pe care le vreau eu şi trebuie să mai spălăm încă un cadavru mizerabil, cum am devenit, spălătoria de cadavre a României, eu mă retrag din chestia asta.
Am şi mesaje cu conducerea, dacă nu mă credeţi pe cuvânt, eu vi le arăt. M-au lăsat să fac emisiunea după care am intrat în dizgraţii pentru că m-au pus să dau în Orban, nu în Orban, în Cîţu, în Rareş, în Oancea.
Într-o seară, pe ultima sută de metri, cu 15 minute înainte de emisiune un subiect cu Romprest-ul, o mizerie, nici nu am înţeles-o prea bine, cu faptul că Romprest a plătit nu ştiu ce la B1 TV.
Să mă apuc să linşez aşa nişte oameni doar aşa că există, mi s-a părut jenant şi mi-am dat demisia şi asta voiam să vă spun, dacă dumneavoastră aţi considera că eu aveam obligaţia să îi cer lui ăla explicaţii pe chestia asta şi nu am făcut-o, pentru asta îmi cer scuze, ea a fost moderatorul emisiunii, eu am fost doar invitat în acel demers al ei, au insistat foarte mult să intru acolo, probabil că voiau să fie şi un ţap ispăşitor, să mă dea în judecată pe mine, eu fraierul cu rate pe 30 de ani la prima casă, mă judec cu milionarii României. Dintre toţi cei care, mă rog, care ne-au dat în judecată pe mine, pe Realitatea, aici m-am deranjat cel mai tare pentru că mi s-a părut cea mai aberantă chestie, am vrut să vă sun de atunci, nu ştiu dacă v-am sunat sau v-am dat doar un mesaj...
Victor Ciutacu: Nu, nu, nu.
Bogdan Muzgoci: Aţi avut la un moment dat o ieşire în presă că ne daţi în judecată, m-am săturat de ăştia şi nu mai vreau eu şi familia mea să tragem ponoasele singuri, repet, a fost o greşeală a tinereţii, să mă las prins în prostia asta, trebuia să plec demult de acolo. Acum e frustrant, mama primeşte acasă citaţii peste citaţii, tata la fel, se uită pe ele şi zice când vede pe acolo sute de mii, te lasă ăştia în curul gol (neinteligibil) nu cred să mă omoare nimeni pe mine că nu sunt eu miza în niciunul dintre aceste războaie şi sincer mi se pare îngrozitor ca familia mea să treacă printr-un stres pentru Păcuraru.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Dincolo de asta, Muzgoci - care recunoaste solemn cu a aruncat la cos orice norma morala, orice demnitate etc - este adus printr-un asa-zis concurs la TVR de deontologul Dan Cristian Turturica. Si pus sa dea lectii, cate trei ore pe zi, poporului care da banii si despre care, probabil, crede ca e fraier.
Dar PSDTV poate da ce vrea ca de amendat ezitam