Skip to main content

România TV, dublă sancţiune: pentru acuzaţiile aduse la adresa lui Mircea Geonă şi pentru o ştire despre Eurovision şi LGBT: „Neomarxiştii care nu ştiu dacă sunt bărbaţi sau femei”

 
România TV, dublă sancţiune: pentru acuzaţiile aduse la adresa lui Mircea Geonă şi pentru o ştire despre Eurovision şi LGBT: „Neomarxiştii care nu ştiu dacă sunt bărbaţi sau femei”

România TV, sancţionată de CNA. Postul de televiziune România TV s-a ales cu două somaţii pentru două ediţii din mai şi iunie. Prima somaţie îl are ca subiect pe Mircea Geoană, iar cea de-a doua sancţiune vizează o ştire cu privire la comunitatea LGBT.

Publicitate

1. "Nu mai pot cu Geoană ăsta. De un an de zile face turul influencerilor"

Mircea Geoană îi aduce postului România TV o somaţie pentru o ediţie a emisiunii Punctul culminant, moderată de Victor Ciutacu în data de 3 iunie.

Potrivit sesizării făcute la CNA, în emisiune au fost difuzate materiale privind presupuse activităţi frauduloase ale lui Mircea Geoană (secretar-adjunct NATO), văzut ca potenţial candidat independent la preşedinţie, dar care momentan nu şi-a anunţat intenţia de a candida.

Fragment din pledoaria unui invitat: „Nu mai pot cu Geoană ăsta. De un an de zile face turul influencerilor, se dă deştept. Toată cariera lui politică s-a bazat pe relaţiile socră-sii şi alte nevesti-sii. Deci omul ăsta nu a realizat nimic prin propriile lui forţe în toată chestiunea respectivă...

La cum o fi ajuns el secretar adjunct NATO, care o fi fost filiera, ce planuri or avea americanii cu el acolo.

În momentul de faţă să ajungi în 2024 şi să spui că Geoană este varianta pentru preşedinţia României înseamnă că suntem tâmpiţi cu totii. Închidem ţara şi plecăm.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„E vorba că nu a existat un punct de vedere. Evident că atunci când candidează oricine la o funcţie atât de importantă i se scotoceşte trecutul şi i se aduce în faţă tot ce s-a întâmplat, doar că e nevoie să existe şi un punct de vedere.

Fiind o persoană care candidează la o funcţie cum e cea de preşedinte, sigur că se aduc în discuţie toate lucrurile din trecut. Singura problemă este că trebuie să existe un punct de vedere al persoanei despre care se discută.”

Printre titlurile afişate pe ecran:

  • „Înregistrări explozive cu Geoană şi penalii pe yaht”
  • „Mircea Geoană, liste electorale pe bani şi sex”
  • „Ce pregătea adjunctul NATO cu penalul Coldea”
  • „Legăturile unui viitor candidat la prezidenţiale cu Coldea”

Cadrul legal invocat:

Art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului:

[„În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt"].

2. Europarlamentar, la România TV: "Eurovision, o platformă tot mai agresivă a propagandei LGBT"

A doua sancţiune este pentru o serie de afirmaţii la adresa comunităţii LGBT din partea invitatului Cristian Terheş (europarlamentar), pentru o ştire din 13 mai. Intervenţia lui Terheş în emisiune a pornit de la ştirea cu Nemo, câştigătorul Eurovision 2024.

Fragment din ştire: „Eurovision a fost câştigat de Elveţia reprezentat de un cântăreţ non-binar, adică nici femeie, nici bărbat, îmbrăcat într-o fustiţă roz.

De la un an la altul, concursul Eurovision a devenit o platformă tot mai agresivă a propagandei LGBT. La ediţia de anul acesta participanţii au fost din categoria LGBT, printre ei şi câştigătorul elveţian.”

Întrebat de moderatorul România TV dacă i se pare că de la un an la altul Eurovisionul devine o platformă agresivă de propagandă LGBT, Cristian Terheş a răspuns printre altele că „în mod clar Eurovisionul nu mai are nimic de a face cu cultura şi cu muzică, ci totul este o platformă de îndobitocire a populaţiei.”

De asemenea, el a mai spus că „cineva care îşi spune non-binar pentru că se consideră ca nefiind nici bărbat, nici femeie, asta îţi schimbă realităţi obiective la care noi ne raportăm când vorbim despre om ca fiind bărbat sau femeie.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„Se vorbeşte despre nişte minorităţi fără să fie niciun reprezentant al minorităţii în studio şi se fac afirmaţii care îi pun într-o lumină proastă.”

Burtiere pe ecran:

  • „Resetarea sexuală impusă prin concursul-simbol de muzică”
  • „Neomarxiştii care nu ştiu dacă sunt bărbaţi sau femei”

Legislaţie:

Art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului:

În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora". Titluri afişate „Resetarea sexuală impusă prin concursul-simbol de muzică"; „Neomarxiştii care nu ştiu dacă sunt bărbaţi sau femei".

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus