După Romania TV, şi televiziunea tabloid Antena Stars a atras o amendă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru circul făcut de Adriana Bahmuţeanu după moartea fostului soţ, afaceristul Silviu Prigoană.
CNA a analizat o serie de emisiuni difuzate în perioada 14 - 17 noiembrie după ce a primit reclamaţii de la Mihaela Botezatu, fosta parteneră a lui Prigoană.
În urma vizionării, forul a decis amendarea televiziunii cu 10.000 de lei întrucât a considerat că încălcările nu au fost la fel de grave ca la România TV, care a fost amendată săptămâna trecută cu 50.000 de lei.
Printre titlurile afişate de post:
- „Secretomanie enormă în jurul morţii lui Silviu Prigoană! A fost sau nu înmormântat?”;
- „Copiii mei stau în casă cu un avocat, o menajeră şi o concubină”;
- „Mihaela avea un contract de imagine cu Silviu Prigoană”;
- „Pe fiii mari îi interesează partea financiară”;
- „Mihaela a avut, în ultimii ani, un comportament urât faţă de copiii mei”,
- „Bahmuţeanca în conflict cu băieţii cei mari ai afaceristului?”;
- „De ce nu mai vor copiii Adrianei să-şi vadă mama?”.
Cum s-a apărat postul:
„Componenta emoţională în declaraţiile pe care le face Adriana Bahmuţeanu şi pe care şi le asumă în întregime este evidentă. De altfel, citind în presă am văzut că ea continuă acest demers, somează DGASPC, trimite dovezi care atestă ce susţine în declaraţii. (...)
Aş vrea să mai punctez că familia Prigoană, în orice formulă, a avut o relaţie foarte bună cu postul Antena Stars, motiv pentru care există multe declaraţii date în exclusivitate date de doamna Mihaela Botezatu la Antena Stars. Am văzut moderatorii temperând-o pe doamna Adriana Bahmuţeanu cuprinsă de emoţie, temperând-o cu privire la acuzaţiile pe care avea le tendinţa să la facă şi până la urmă reamintindu-i că scopul demersului este apelul pe care îl făcea la adresa autorităţilor.”, a spus Norina Ionescu, reprezentant legal al Antenei Stars.
Dorina Rusu, membru CNA:
„Eu aici am văzut unele dintre lucrurile pe care le-am văzut săptămâna trecută (la Romania TV - n.r.), dar nu cu o intensitate atât de mare. S-a vornit şi aici despre seif, s-a vorbit că e posibil ca copiii să fie în comă alcoolică, nu am înţeles de ce, s-a vornit şi despre viaţa privată a copiilor. S-a vorbit despre faptul că există camere (video - .r.) în băi fără niciun fel de dovadă. S-a vorbit despre faptul că e posibil ca Prigoană să nu fi fost înmormântat. Dar nu s-a vorbit ca săptămâna trecută despre faptul că ar fi fost scos în covor şi nici de faptul că i s-au tăiat degetele ca să se deschidă seiful, asta e o diferenţă. (...)
S-au făcut acuzaţii şi la adresa ultimei partenere a lui Silviu Prigoană, că nu au fost împreună ci că ar fi fost plătită pentru imagine. S-a vorbit despre acel avocat care stă în casă şi care ar fi acaparat toată povestea asta legată de custodia copiilor. Sunt toate elementele prezente săptămâna trecută, dar la o intensitate mai mică.”
Răsvan Popescu, membru CNA:
„Ce mi se pare mie în neregulă e că după toate aceste emisiuni rezultă o chestiune debalansată. Neavând de cele mai multe ori partea celălaltă şi dând cuvântul nelimitate doameni despre care am spus că este pitorească, rezultă în final un tablou debalansat. Aici ar trebui să mai reflectaţi.”
Sancţiunea de 10.000 de lei a fost propusă de Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, cel care a porpus săptămâna trecută şi amenda de 50.000 de lei pentru Romania TV.
„Ceea ce doresc să subliniez este diferenţa de abordare. Diferenţa fundamentală care ţine de lipsa informaţiilor absolut macabre care nu au fost pe acest post şi nu au fost iniţiate de acest post şi audienţa”, a argumentat Valentin Jucan sancţiunea mai mică decât în cazul Romania TV.
Legislaţia încălcată:
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor
Art. 45 - (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Ştirile Zilei
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro