Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat Televiziunea Română cu o somaţie, din cauza unei melodii, cu trimiteri de natură sexuală.
În emisiunea Rivalii, moderată de Marina Almăşan, a fost interpretată o melodie de solistul Daniel Iancu şi a fost catalogat de membra CNA Dorina Rusu drept "un moment de proastă inspiraţie".
Subiectul acesta a mai fost discutat de CNA în alte două şedinţe ale lunii trecute.
Extras din melodie:
Gelu este-n prag de-nsurătoare.
Gelu vrea să ia o fată mare.
Merge prima dată la ASE,
Însă bila tot acolo e!.
Gelu totuşi vrea o fată mare.
Alege-o gradiniţă la-ntâmplare.
Olguţa e cu alţi copii la joc,
Şi Gelu se gândeşte:-"Am noroc! ".
O mângâie pe creştet şi îi spune foarte blând,
Că vrea să o educe şi s-o vadă el crescând,
Şi când Olguţa o să facă opş'pe şi ceva,
O să se-nsoare-ntr-un final cu ea.
Fetiţa noastrş-ncepe să bocească.
Geluţu-ncearcă să o linistească.
Ce credeţi că-l întreabă-atunci Olguţa?
-"Cum nene, pân' atuncea.. nimicuţa?
Degeaba Gelu-i spune lui Olguţa,
Că nu e bine sa te joci cu focu',
Nepăsătoare Olga se dă huţa,
Iar Gelu-şi zice:-"M-a lăsat norocu'! "
Ce a spus Marina Almăşan in sedinta de astazi?
"Să ştiţi că m-am frământat mult după întâlnirea noastră trecută, pentru că nu m-am simţit deloc confortabil analizându-mă prin prisma dumneavoastră şi înţelegând că ceea ce am făcut cu buna credinţă s-a înţeles cumva, nu neapărat greşit, dar s-a înţeles altfel decât am vrut eu să transmit...
La televizor, în general nu se mai uită tineri. La TVR din păcate nu prea se mai uită nimeni, nici tinerii, nici adulţii sau foarte puţini.
Eu fac eforturi disperate de a încerca să găsesc o formulă prin care să transmit educaţia îmbrăcând demersul meu într-un ambalaj care să poată fi vândut. Uitându-ma pe graficele de audienţă şi observând că audienţa medie la întregul canal este de 0,3 %, adică o treime dintr-un om se uită la programe, şi sunt disperată.
Poate din acestă dorinţă şi acest exces de zel al meu de a face ca demersul meu educativ să ajungă la cineva, nu să ajungă la 0 oameni, poate că am făcut-o mai colorată decât s-ar aştepta lumea la un program al postului public."
Dorina Rusu, membru CNA:
"Chiar dacă este emisiune de divertisment, discuţiile sunt serioase pe tema aceasta."
Cristina Pocora, membru CNA:
"Cred că trebuie să avem o atitudine, un răspuns la poveste acesta cu cântecelul. Este TVR, este un subiect greu. Oricât de simpatic ar fi cântăreţul, oricât de mult ne-am dori audienţă, eu nu consider ca televiziunea publică trebuie să facă audienţă cu orice preţ.
Dezbaterea este foarte sănătoasă, e foarte bine venită, dar versurile şi toată povestea pe care o spune cântecelul nu mi se par potrivite pentru televiziunea naţională şi nici pentru altă televiziune."
Dorina Rusu:
"Îmi pare rău, pentru că îmi dau seama de intenţiile emisiunii şi în contextul dat chiar îmi pare rau. Îmi dau seama că este un moment de proastă inspiraţie."
Ce a spus Adriana Păpureanu, reprezentanta postului în şedinţa de data trecută?
"Autorul este cunoscut pentru melodiile lui care sunt ironice. Aici nu face altceva decât să ironizeze faptul că tinerii îşi încep viaţa sexuală devreme."
Dorina Rusu: De la grădiniţă?
Cristina Pocora:
"Vi se pare normal să fie pe TVR aceste mesaje. Mă uimeşte chiar şi susţinerea dumneavoastră. Mă aşteptam să fie într-un alt registru..."
Marina Almăşan a venit în faţa CNA în şedinţa din 18 mai. Ce a spus atunci?
"Cântecul lui Daniel Iancu a fost precedat şi îmi pare rău că secvenţa nu a conţinut cele 20 de minute anterioare, în care în urma unui mail primit la redacţie legat de emisiune, cineva ne spunea să luăm în discuţie şi faptul că în zilele noastre tineretul nu mai primeşte nicio educaţie sexuală, că este prăpăd în rândul tinerilor...
Ştiind că Daniel Iancu are o piesă pe tema aceasta în care într-un fel atinge un semnal de alarmă că tineretul nu mai e ce a fost, am zis să-l invit.
Nu mi-am dat seama că putea fi interpretat altfel, pentru că eu un cântec cert despre umor, chiar pleacă de la nişte bancuri. Mi s-a părut ca şi cum ai spune o anecdotă. Poate într-adevăr aveţi dreptate, poate nu era tomai potrivită pentru postul public, dar în secunda aia nu mi s-a parut dramatic. Mi s-a părut că după o discuţie serioasă se merge şi o glumă."
Cristina Pocora:
"Eu cred că tocmai această hăhăială şi acest lung şir de glume ne fac să privim cu mai multă toleranţă subiecte foarte grele şi grave... De la TVR aveam pretenţia de a nu urmări cu orice preţ audienţa."
Orsolya Borsos, membru CNA:
"Vă înţeleg dorinţa de a atrage audienţă mai tânără, dar cu astfel de mesaje nu o să atrageţi. Nu a fost nici umor, nici educativ, a fost ceva straniu."
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro