Skip to main content

Televiziunea Global News, 50.000 de lei amendă pentru o emisiune în care a fost „demonizată Uniunea Europeană”

 
Televiziunea Global News, 50.000 de lei amendă pentru o emisiune în care a fost „demonizată Uniunea Europeană”

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis amendarea cu 50.000 de lei a postului Global News, controlat de controversatul Remus Rădoi. 

Publicitate

Postul de televiziune a fost sancţionat pentru o ediţie a emisiunii „La hartă”, difuzată în luna iulie, în care s-au adus atacuri la Ursula von der Leyen şi, în general la Uniunea Europeană.

Mircea Toma, membru CNA, a spus în şedinţă, după vizionarea imaginilor că „Sunt afirmaţii false sau citate scoase din context, deci o formă de dezinformare prin omiterea contextului, care schimbă semnificaţia afirmaţiilor, ţinta fiind demonizarea Uniunii Europene.”

„Dezinformarea este crasă”, a mai spus Monica Gubernat, preşedintele CNA, cea care a şi propus sancţiunea de 50.000 de lei. 

„Problema nu este audienţa lor pe TV. Problema este că iau bucăţi din emisiune şi le distribuie masiv pe Facebook, pe Instagram. Se apropie alegerile, mesajele anti-europene cred că trebuie să le tăiem din start.”, a mai continuat Gubernat. 

Printre afirmaţiile făcute pe post chiar de către moderatorul Eugen Popescu: 

„Ursula von der Leyen a anunţat apocalipsa pe care o va aduce al doilea mandat al său la conducerea Comisiei Europene. Ea vrea să schimbe tratatele de funcţionare ale Uniunii Europene, astfel încât să transforme Uniunea Europeană într-un super stat federal, poliţienesc, condus autoritar, inclusiv cu mijloace totalitare, precum cenzura.(...)

Doi- vor creşte cheltuielile pentru apărare cu 0.25% din PIB, sunt astăzi, sunt cheltuielile pe care astăzi fiecare stat, 800 de milioane de euro în dreptul României de plătit. Vor creşte la 50, 0,50% adică mult mai mult, care vor merge mai ales spre susţinerea Ucrainei, adică a războiului (...).

Va exista o piaţă unică a apărării, iar comisia va avea un comisar pentru apărare. Se caută, ca pornind de la industria de apărare, să se ajungă la o armată unică europeană. (...)

Asta înseamnă pregătiri de război, stimaţi telespectatori. Sunteţi gata să mergeţi la război? Fiii dumneavoastră sunt gata să meargă la război?

Trei- Europol va... se va transforma într-o agenţie de securitate europeană, reţineţi, cu drept de acţiune fără frontiere în cadrul Uniunii Europene. Adică vine un poliţist din Scoţia, din Europol, sau din Italia, sau din Germania şi vine la dumneavoastră, în satul dumneavoastră, în comuna dumneavoastră, în oraş, astea, vă înşfacă frumos şi vă duce unde vrea Europolul (...)

Patru- se va construi un scut al democraţiei cibernetic, prin colaborarea cu serviciile secrete, menit să cenzureze, reţineţi cuvântul, să cenzureze orice opinie neconformă şi orice informaţie considerată manipulatoare”.”

Legislaţia audiovizuală încălcată: 

Art. 3 - (2) din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 64 - (1) din Codul de Reglementare: În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. 
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus