Skip to main content

Ieşire naţionalistă a unui jurnalist TVR Mureş după alegeri: „La Târgu-Mureş bat clopotele... Noi ne-am dori să fi bătut clopotele pentru unul de-al nostru”

 
Ieşire naţionalistă a unui jurnalist TVR Mureş după alegeri: „La Târgu-Mureş bat clopotele... Noi ne-am dori să fi bătut clopotele pentru unul de-al nostru”

Ieşire bizară a unui jurnalist TVR de la Târgu Mureş imediat după alegerile loacale.

Publicitate

În timp ce făcea un live la TVR Info pentru a anunţa câştigătorul alegerilor locale din Târgu Mureş, reporterul Horaţiu Sermăşan şi-a început discursul astfel: „Bună dimineaţa, bună dimineaţa! La Târgu-Mureş bat clopotele (în timpul transmisiunii se aud clopote bătând)... Noi ne-am dori să fi bătut clopotele pentru unul de-al nostru, dar rămâne în continuare să ne conducă destinele oraşului fostul primar, domnul Soos Zoltan.”

Jurnalistul a mai continuat în intervenţia sa spunând:

„Românii au fost determinaţi să iasă la vot în speranţa că unul de-al lor va ieşi să schimbe puţin lucrurile. Am avut, din păcate, cinci personalităţi, candidaţi independenţi, prea puţini reprezentanţi ai partidelor. În rest, aşteptăm o vreme care să spele păcatele unora şi să aducă puţin soare în vieţile altora. ”

Cazul a ajuns în vizorul CNA în urma unei declaraţii venite de la un telespectator. 

După vizionare, Adriana Păpureanu, reprezentanta TVR în relaţia cu CNA, le-a spus membrilor că jurnalistul este deja cercetat de comisia de disciplină. 

„Este regretabilă intervenţia colegului meu de la Târgu Mureş, mai ales că la Târgu Mureş toţi colegii convieţuiesc, nu există o problemă şi până acum nu s-a întâmplat.

Nu vă ascund că există deja o cercetare la comisia de disciplină. Producătorul de la redacţia din Târgu Mureş a sesizat colegilor şi acum a ajuns la comisia de disciplină din Bucureşti. Dânsul a dat o explicaţie: a spus că nu ştie ce s-a întâmplat. A spus că aia a fost inspiraţia de moment. Nu este un om care să fie conflictual. Toată lumea este uimită”, le-a spus reprezentanta postului membrilor CNA. 

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să dea TVR o scrisoare de atenţionare (care nu se încadrează însă ca sancţiune, conform legii). 

Legislaţia invocată de CNA: 

 Art. 47 - (1) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de incitare la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. 

(2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe.


(3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

(4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus