Skip to main content

Ce a spus Victor Ciutacu în faţa CNA?

 
Ce a spus Victor Ciutacu în faţa CNA?

UPDATE. Şedinţa a fost întreruptă brusc în jurul orei 17.20 de către Monica Gubernat. Situaţia devenise tensionată, după intervenţia psihologului Mugur Ciumăgeanu. Psihologul a considerat că expresia "fata aia" este una peiorativă.

Publicitate

Victor Ciutacu a reclamat faptul că Ciumăgeanu este unui dintre semnatarii Apelului împotriva România TV. Mircea Toma a declarat că el l-a invitat la şedinţă, după care Monica Gubernat a plecat şi a oprit brusc şedinţa, fără o concluzie la finalul discuţiilor.

Victor Ciutacu, realizatorul de la România TV a venit la Consiliul Naţional al Audiovizualului, pentru a explica cele două emisiunile pe care le-a moderat despre subiectul morţii jurnalistei Iulia Marin, de la Libertatea.

La şedinţă, alături de el se află Roxana Niculescu, director de programe, avocata Oana Anghel şi avocatul Andrei Nicolescu, avocatul postului România TV.

Burtiere afişate pe ecran pe înregistrările monitorizate de CNA:

  • „Jurnalista de 32 de ani găsită moartă în casă, ce au ascuns”
  • „Victor Ciutacu, linşaj grav; demascarea ilegalităţilor grosolane”
  • „Boala, moartea şi legea sfidată de propagandistul-şef”
  • „Un destin cumplit, gafele pe care vor să le muşamalizeze prin linşaj”

Roxana Niculescu, director de programe România TV:

"Vreau să ştiu de unde celeritatea discutării acestui subiect. E prima dată cand o dezbatere de televiziune ajunge pe masa CNA la nici sapte zile de la momentul producerii ei, fara a avea influente negative în societatea românească.

Joi, la o zi dupa emisiunea lui Ciutacu a existat şedinţă CNA la care ati participat si dumneavoastră. Emisiunea avusese loc cu o zi înainte şi niciun membru nu a semnalat ca ar fi existat acel derapaj (...).

Dupa o zi de linsaj apare pe retelele de socializare apelul pentru inchiderea Romania TV pentru discursul urii, manipulari, cu niste propozitii scoase din context.

Vi se pare că 20 de reclamaţii pe acest subiect reprezintă atât de mult ca să discutăm cu celeritate acest subiect? Dacă da, înseamnă că reţelele sociale ne conduc pe toţi. Nu credeţi că există interese de partid?"

După intervenţia Roxanei Niculescu, Victor Ciutacu a propus ca Dorina Rusu (membru CNA) care s-a autosesizat în urma emisiunilor şi Mircea Toma, un alt membru CNA, să se abţină de la vot.

Victor Ciutacu:

"Cer recuzarea Dorinei Rusu şi a domnului Mircea Toma. Eu pot să cer orice, în limitele legii."

Monica Gubernat, membru CNA:

„Nu sunteţi într-o instanţă de judecată, domnule Ciutacu. O autosesizare a unui membru CNA înseamnă o autosesizare a întregului for.”

Cristina Pocora, membru CNA:

"Televiziunile pot trata ce subiecte doresc. Noi vedem cum este tratat subiectul şi dacă este în acord cu legislaţia, dacă îl ajută pe telespectator să-şi facă singur opinia, nu să meargă într-o direcţie indusă. Noi nu am negat că acest subiect putea sau nu să fie discutat..."

Mircea Toma, un alt membru CNA a intervenit în discuţie şi le-a spus să respecte ordinea.

"Respectati ordinea. Sunteţi oameni de televiziune."

Dorina Rusu, membru CNA:

"Nu suntem teren de luptă între două redacţii… Problema pe care o consider cea mai gravă este că aţi folosit afecţiunea unui jurnalist ca să duceţi lupta dumneavoastră cu altă redacţie.

După prima emisiune, în care toţi ne-am aşteptat să vă cereţi scuze, aţi venit de fapt şi aţi folosit boala ca să continuaţi”.

Victor Ciutacu:

"Fata asta făcea anchetă de presă după ce avusese trei tentative de suicid (…) S-a sinucis un om."

Victor Ciutacu:

"Fata aia nu s-a sinucis de fericită."

Dorina Rusu:

„Unul dintre invitaţii dumneavoastră (Răzvan Savaliuc) a afirmat că nu ar angaja un om cu afecţiuni psihice. Trebuie să vă faceţi datoria de moderator.”

Monica Gubernat a fost nevoită să închidă şedinţa pentru câteva minute, din cauza discuţiilor aprinse din sală.

„Dacă nu se foloseşte un ton civilizat, vom fi nevoiţi să luăm o pauză de zece minute.

Răsvan Popescu, membru CNA:

"Asemenea discuţii savante de ce nu oprim, de ce nu retragem licenţa, vom constata că nu se pot face, indiferent din ce direcţie vin cererile. Ce se poate discuta este dacă modul în care s-a discutat subiectul a fost o formă de discriminare. Sau dacă abordează stereotipuri la care societatea este încă imatură.

Sunt exprimări ca de exemplu "internarea la glumeţi". (...) În locul vostru, îl sunam şi pe Tolontan în emisiune."

Victor Ciutacu:

"Nu e peiorativ."

Dorina Rusu:

"Manelizaţi suferinţa unei persoane. Cred că duce în derizoriu suferinţa unei persoane. Felul în care puneţi melodia aceea pe fotografia ei. Este o formă de manelizare. Subiectul de felul acesta e bine să fie dezbătute.

E normal să avem în discuţie faptul că persoanele cu afecţiuni pot face o meserie sau alta. Despre sistemul medical. Dar consider că nu în acest fel se poate discuta."

Victor Ciutacu:

"Manelizaţi această discuţie. Pot face o sesizare la CNCD pentru ce a spus Dorina Rusu."

Mircea Toma:

"O dată, e vorba despre folosirea unei imagini cu persoane în suferinţă. Apoi despre difuzarea de informaţii legate de starea de sănătate a unei persoane. Legea interzice, fără acordul ei. E o prevedere în codul audiovizual."

Victor Ciutacu:

"Eu nu am paparazzato pe Iulia Marin. Ea a postat fostografii pe Facebook, care este spaţiu public."

Mircea Toma:

"Miza noastră este protecţia publicului. Aici pot fi şi cei cu probleme.

Nu aţi luat în calcul un tăiş al acestui instrument pe care îl folosiţi cu dezinvoltură la adresa acestor persoane?"

Victor Ciutacu:

"Prima ediţie a fost despre ştire. A doua zi am pornit despre condiţiile de muncă.

Nu-s obişnuit să vorbesc în faţa a mai puţin de 350.000 de telespectatori."

Nicolae Bălaşa:

Felul în care s-a discutat în emisiuni sunt doar nuanţe de context ale unui subiect. Nu ţin de legislaţia în domeniul audiovizual. Nu există o intenţie de discriminare sau de incitare la ură.

Orsolya Borsos:

Nu sunt de acord cu colegul meu. Sunt afirmaţii care, din punct de vedere public, sunt bazate pe prejudecăţi care să discrimineze şi care ţin şi de demnitaea umană (De exemplu: "Eu nu aş angaja o astfel de persoană").
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    AUTOCORECTURĂ:
    "Nici n-am fost contrazis!"
  • B.A.M B.A.M
    Wow! Comentariile nu au dispărut și nici am fost contrazis! De unde cele 2 minuni?!
  • B.A.M B.A.M
    E amuzant cum cei de la "Libertatea" i-au oferit, chiar prin respectivul "apel", destule "gloanțe" pentru o perioadă bună de timp.
    Mai ales că de la rebranding-ul de Bunavestire nu prea mai mergeau lucrurile prea bine. Lucrurile deveneau din ce în ce mai sterile și anoste, pe model Digi24..
    Practic, Tolontan le-a reamintit propria politică editorială...
    Dacă NU era acel apel, și subiectul murea săptămâna trecută, nu doar fata...
    Tolontan I-A AJUTAT pe cei de la RTV să conserve această discuție!!!!!
    Sper că e mulțumit de urmări...
  • jk jk
    Offtopic:Dupa ce ieri a fost prelungita licenta Pro TV,maine se va prelungi la Antena 1.Ca si in cazul Pro,si Antena isi va schimba structura de programe
  • MileAlRau MileAlRau
    Ma gandeam eu ca n-o sa reziste prea mult comentariile la articolul despre Realitatea FM, asta doar pentru ca mi-am permis sa cer audiente si pentru zilele cand Pro-ul e lider, chiar si pe targetul inventat de voi si Antena 1, dar pentru voi, Pro-ul e lider doar vineri cu Romanii au Talent. Hai, liber la inchis si aceasta rubrica de comentarii, ca doar asta stiti sa faceti cand nu va sunt comentariile favorabile.
  • R R
    Vrem audientele Chefi la citite de aseara,emisiunea a fost lider absolut de audienta cu record pe publicul comercial si cel urban. Pe publicul comercial a obtinut 10,1 puncte de rating si 31,6 cota de piata
  • jk jk
    ***Dar mai mare *** e ca concluzia a ramas in aer,nedecisa
  • jk jk
    Ziua si Solid News sunt 2 publicatii rusofile,btw
  • Merk Merk
    ZiuaNews = ***

Trimite un comentariu

sus