Skip to main content

COMUNICAT. Timp de 15 Zile Festivalul Masters Of Classic a transformat Bucureştiul în capitala Operei

 
COMUNICAT. Timp de 15 Zile Festivalul Masters Of Classic a transformat Bucureştiul în capitala Operei

COMUNICAT. Prima ediţie a Festivalul Masters Of Classic s-a încheiat cu succes în data de 15 septembrie, pe parcursul celor două săptămâni publicul având  ocazia să asiste la prestaţii excepţionale susţinute de 17 mari nume ale operei:  Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, Pumeza Matshikiza, Jerome Bouttelier,  mezzo-soprana Elina Garanca, tenorii Joseph Calleja şi Roberto Alagna, şi unul dintre cei mai mari tenori ai lumii, Piotr Beczala şi violonistul Nikolaj Szpes Zneider. 

Publicitate

De asemenea, genialul pianist Fazil Say a adus o notă inovatoare şi strălucitoare evenimentului. Alte nume care au completat line-up-ul istoric sunt: Emily Pogorelc (Statele Unite ale Americii) Louise Alder (Marea Britanie), Nino Surguladze (Georgia), Saimir Pirgu (Albania) Luiz Ottavio Faria (Brazilia) şi Olga Kulchynska (Ucraina).

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Festivitatea de închidere a fost onorată de prezenţa extraordinară şi în premieră naţională a  sopranei Asmik Grigorian ( Lituania), una dintre cele mai strălucitoare voci ale operei contemporane, alături de tenorul basarabean Andrey Zhilihovsky, care a adus un plus de emoţie şi intensitate acestui final de festival. Împreună, au transformat seara într-un adevărat triumf artistic, lăsând o amprentă de neşters în memoria noastră.

Evenimentul a fost amplificat de prezenţa Orchestrei Filarmonice din Sofia formată din 75 de muzicieni şi a corului care a avut  45 de membri, sub direcţia dirijorului Michelangelo Mazza şi a maestrului de cor  Steliyana Dimitrova-Hernani. În total, peste 140 de muzicieni şi artişti au contribuit la realizarea acestui eveniment de amploare.

Festivalul Masters of Classic a încheiat un parteneriat cu Facultatea de Interpretare Muzicală, oferind acces gratuit pentru 300 de studenţi la canto. Prin acest demers, festivalul îşi afirmă misiunea de a sprijini activ formarea tinerilor artişti lirici şi operatici, contribuind astfel la dezvoltarea educaţiei muzicale în România. Mai mult decât atât, festivalul îşi propune să educe şi să cultive gustul publicului larg pentru muzica clasică, promovând opera şi arta de calitate ca o componentă esenţială a vieţii culturale din ţara noastră.

„România este o societate care a produs valori remarcabile în muzică, dar, din păcate, viaţa culturală continuă să fie privată de evenimente de înaltă calitate. Prin acest parteneriat, ne dorim să demonstrăm că opera nu este un domeniu exclusivist, rezervat doar elitelor, ci este accesibilă şi relevantă pentru toţi.

O societate bogată cultural nu poate prospera fără o educaţie artistică solidă, iar noi credem că iniţiativele precum Masters Of Classic sunt esenţiale pentru a aduce muzica clasică şi arta lirică mai aproape de oameni.”, a declarat Denise Dana Sãndulescu, Fundaţia Music For Life

Celebrul tenor Piotr Beczała a subliniat într-un interviu pentru Radio România Cultural: „Există atât de multe festivaluri care poate nu au ambiţii internaţionale grandioase, dar menţin cultura vie. Am mai cântat odată la Bucureşti la un concert de gală şi a fost fantastic. Poate oamenii nu au posibilitatea să vină chiar în fiecare zi la operă sau la un concert cu filarmonica, dar oportunitatea de a ieşi din rutină şi de a lua contact cu această formă de artă prin festivaluri de genul acesta este mai mult decât putem spera pentru un prim pas în a aduce mai mulţi oameni în sălile de concert.”

De asemenea, Elīna Garanča, mezzo-soprana de renume mondial, care a susţinut un recital de excepţie în cadrul Masters Of Classic, a declarat:

“Muzica clasică depinde de educaţie, iar educaţia începe în şcoală. Mă întristează faptul că sistemul nu pune accent pe educaţia muzicală. Opera necesită eforturi, necesită înţelegerea istoriei şi o privire de ansamblu asupra dezvoltării muzicii ca artă.

Dacă copiii ar începe să înveţe un instrument de la vârste fragede, dacă li s-ar povesti mai mult despre muzică, ar fi o contribuţie semnificativă la aducerea muzicii clasice în prim plan.”

Festivalul a fost organizat de Marcel Avram, împreună cu Fundaţia Music For Life, European Music Agency şi DD EAST Entertainment ca promoter. Este important de menţionat că evenimentul nu a beneficiat de finanţare publică, ci a fost o iniţiativă privată, menită să aducă valoare vieţii culturale din societatea românească şi sistemului de învăţământ românesc.

“Muzica este viaţa mea şi eu trãiesc pentru muzicã şi am lansat acest festival în Bucureşti, oraşul meu natal, pentru a crea o platformă dedicată muzicii de calitate si a valoriilor din sfera muzicii clasice” a declarat Marcel Avram

Festivalul Masters of Classic îşi propune să devină o marcă a excelenţei în muzică, consolidându-şi statutul de eveniment de referinţă în peisajul cultural românesc.

S-a deschis lista de înscrieri pentru ediţia a doua a Festivalului Masters of Classic care va avea loc în 2026,  iar primii 200 de înscrişi vor beneficia de un upgrade al biletelor achiziţionate pentru ediţia din 2026.

De asemenea, cei care achiziţionează bilete din categoria A până la sfârşitul anului 2024 vor primi o reducere de 20% la achizitie.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus