Skip to main content

COMUNICAT. Festivalul Săptămâna Haferland 2024 începe pe 8 august, cu evenimente unice pentru adulţi şi copii

 
COMUNICAT. Festivalul Săptămâna Haferland 2024 începe pe 8 august, cu evenimente unice pentru adulţi şi copii

COMUNICAT. Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland, unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri culturale şi etnografice ale comunităţii saşilor din România şi diaspora, începe în acest an pe data de 8 august, urmând a se încheia pe data de 11 august, la eveniment fiind aşteptaţi circa 10.000 de vizitatori din ţară şi din întreaga lume.

Publicitate

Ca şi majoritatea ediţiilor precedente, festivalul se va desfăşura în zece sate din regiunea cunoscută drept Ţara Ovăzului (Haferland): Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

  • Mii de vizitatori – români, străini şi o bună parte din cei peste 20.000 de saşi care au sosit în Transilvania, în vizită  – sunt aşteptaţi la ediţia 2024 a Săptămânii Haferland, unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri ale saşilor din România şi din diaspora
  • Vizitatorii se vor putea bucura de experienţe culturale unice – de la vizitarea bisericilor fortificate la concerte, tururi ghidate, demonstraţii de lupte şi dansuri medievale şi multe altele
  • Pe data de 11 august va avea loc ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare a cetăţii Rupea, monument istoric de importanţă majoră
  • Printre multe alte evenimente, vizitatorii vor mai putea asista la prezentarea unei nunţi tradiţionale săseşti, care include un prânz cu meniu tradiţional, dar şi la un bal săsesc la care va cânta trupa HighLife din Germania
  • În premieră, vizitatorii vor putea participa la un concurs pe Instagram, care are ca premiu două nopţi de cazare, pentru două persoane, la Casa Kraus din Criţ
  • Tot în premieră, 21 de tineri vor avea parte de o aventură unică în Haferland, prin intermediul organizaţiei The Duke of Edinburgh’s International Award Romania

Ediţia 2024 a Săptămânii Haferland are loc sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare de Liechtenstein, şi – pentru prima oară în istoria festivalului – sub auspiciile Familiei Regale a României.

Scurtă selecţie a evenimentelor ediţiei 2024

În acest an, organizatorii le-au pregătit vizitatorilor un program în egală măsură bogat şi divers, astfel încât aceştia se vor putea bucura de experienţe culturale unice – de la vizitarea bisericilor fortificate la concerte de orgă şi muzică tradiţională, tururi ghidate ale gospodăriilor săseşti şi ale împrejurimilor, demonstraţii de lupte şi dansuri medievale, paradă de costume tradiţionale, expoziţii şi prelegeri, etc.

Un moment unic va fi, fără îndoială, ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare a cetăţii Rupea, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale civilizaţiei săseşti din Transilvania, eveniment ce va avea loc pe data de 11 august la Rupea. Alte evenimente care vor atrage fără îndoială mulţi vizitatori sunt prezentarea unei nunţi tradiţionale săseşti, care include un prânz cu meniu tradiţional (vineri 9 august, la Saschiz), balul tradiţional săsesc de la Criţ la care va cânta îndrăgita formaţie HighLife (sâmbătă 10 august), un tur ghidat printr-un sat autentic din Haferland (sâmbătă 10 august, la Roadeş) sau prezentarea unei gospodării tradiţionale săseşti (duminică 11 august, la Viscri).

Pentru copii, organizatorii au pregătit multe ateliere de meşteşuguri, tradiţionale sau educative: astfel, cei mai mici oaspeţi ai festivelului vor avea ocazia de a participa la ateliere de cusut, de dantelărit, de pictură pe lemn, de ţesut la mini-război. Atelierele de bricolat modele – ale Turnului solar de la Rupea sau ale caruselului Haferland – se anunţă, de asemenea, foarte atractive pentru cei mici.

„În cursul ultimilor 12 ani, festivalul Săptămâna Haferland a reuşit să devină unul dintre cele mai mari, mai frumoase şi mai îndrăgite manifestări ale comunităţii saşilor din România”, spune Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, co-organizatoarea evenimentului.

„Acest succes este confirmat de recunoaşterea pe care festivalul o primeşte an de an din partea publicului, dar şi din partea unor distinse personalităţi ale lumii contemporane. Acesta este al doilea an în care Săptămâna Haferland se desfăşoară sub înaltul patronaj al unui membru al Casei Princiare de Liechtenstein şi, totodată, primul care are loc sub auspiciile Familiei Regale a României. În numele comunităţii noastre, aş dori să exprim întreaga noastră gratitudine pentru această onoare. Graţie eforturilor comunităţii şi sprijinului prietenilor din toată lumea ai Haferlandului, această zonă, una dintre cele mai frumoase din întreaga Europă Centrală, renaşte astăzi sub ochii noştri. Vă invităm pe toţi acasă la noi, la saşi, să vă convingeţi.”

Youth Haferland: 21 de tineri, o aventură a fundaţiei The Duke of Edinburgh’s International Award Romania

La ediţia din acest an, festivalul este în premieră partener al Duke of Edinburgh’s International Award, un program global fondat în Regatul Unit care oferă recunoaştere internaţională şi un cadru structurat de activităţi de educaţie non-formală pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani. Programul este patronat la nivel internaţional de ASR Ducele de Edinburgh, iar la nivel naţional de MS Margareta, Custode al Coroanei Române.

Astfel, cei 21 de tineri, alături de o echipă de instructori, vor participa la o tabără de patru zile de aventură în inima Haferlandului, cu drumeţii pe Via Transilvanica, vânătoare de comori, ateliere, experienţe culinare, foc de tabără, etc.

„Proiectul desfăşurat cu fundaţia The Duke of Edinburgh’s International Award Romania este complementar activităţilor noastre dedicate copiilor din programul after-school al Fundaţiei M&V Schmidt, motiv pentru care eu cred foarte mult în această iniţiativă”, spune Veronica Schmidt, co-fondator şi vicepreşedinte al Fundaţiei M&V Schmidt.

„Copiii învaţă nu doar din ceea ce studiază la şcoală, ci şi din experienţe de viaţă. Acest parteneriat îi ajută să descopere ţinutul Haferland prin participarea la viaţa rurală autentică, prin contactul cu tradiţiile, obiceiurile şi istoria acestor locuri. Astfel, într-o perioadă în care noua generaţie este mai atrasă de mediul online, acest parteneriat este o şansă în plus pentru adolescenţi să îşi deschidă orizonturile, să îşi asume responsabilităţi, să înfrunte provocări şi să facă primii paşi către maturitate.

Pentru că am gândit acest proiect ca pe unul incluziv, tinerii participanţi în program vor efectua o serie de activităţi alături de copiii din programul nostru after-school. Suntem convinşi că fiecare dintre ei va găsi modele de inspiraţie în colegii lor din proiect, astfel încât cu toţii să îşi însuşească nişte lecţii de viaţă. Îmi doresc ca această nouă colaborare cu The Duke of Edinburgh’s International Award să aibă un viitor îndelungat, în beneficiul tuturor copiilor.”

Concurs pe Instagram, cu premii pentru vizitatori

Pentru că Ţara Ovăzului este deja binecunoscută prin frumuseţea locurilor sale, în acest an organizatorii festivalului vor lansa, în perioada desfăşurării evenimentului, un concurs de imagini cu premii.

Astfel, vizitatorii vor putea posta în perioada 8-16 august 2024, pe paginile personale de Instagram o imagine sau un video de la Săptămâna Haferland 2024, cu tag către @saptamana_haferland. La concurs pot participa toţi vizitatorii cu vârsta de peste 18 ani, cu câte o singură postare.

Extragerea câştigătorului va avea loc pe 19 august, premiul constând în două nopţi consecutive de cazare pentru două persoane, la Casa Kraus din Criţ, cu mic dejun inclus, în perioada septembrie - octombrie 2024. Perioada de cazare este la alegerea câştigătorului, în limita disponibilităţii locurilor.

Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland este organizată sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein şi sub auspiciile Familiei Regale a României.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi cofinanţat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Penny, Transgaz, CEC Bank, Hochland, Fundaţia Bosch România, Rompetrol, Geiger, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, CON-A, Automobile Bavaria şi MHS Truck & Bus.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus