Skip to main content

COMUNICAT. ÎnStareSăAjut: Granturi de un milion de lei pentru proiecte de sprijinire a sănătăţii emoţionale a adolescenţilor din România

 
COMUNICAT. ÎnStareSăAjut: Granturi de un milion de lei pentru proiecte de sprijinire a sănătăţii emoţionale a adolescenţilor din România

COMUNICAT. Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) anunţă lansarea celui de-al treilea apel de proiecte din acest an desfăşurat în cadrul Programului În Stare de Bine https://instaredebine.ro/apel-de-proiecte-3-2024-in-stare-sa-ajut/, destinat organizaţiilor neguvernamentale din ţara noastră care activează în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Acest apel de proiecte vizează acordarea de finanţare pentru proiecte desfăşurate de ONG-uri pe teme de sănătate emoţională a adolescenţilor cu vârste între 12 şi 18 ani, din mediul urban mic (localităţi cu mai puţin de 30.000 de locuitori).

  • Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) anunţă lansarea celui de-al treilea apel de proiecte din acest an din cadrul Programului În Stare de Bine, finanţat de Kaufland România
  • Apelul, denumit “Spaţii sigure pentru adolescenţi” este destinat finanţării proiectelor pe teme de sănătate emoţională a adolescenţilor înscrise de ONG-uri, oferind acces la resurse şi activităţi ce promovează conştientizarea şi gestionarea eficientă a emoţiilor, precum şi construirea de relaţii sănătoase
  • Publicul vizat sunt adolescenţii cu vârste între 12 şi 18 ani, din mediul urban mic (localităţi cu mai puţin de 30.000 de locuitori)
  • Alocarea financiară este între 30.000 şi 175.000 de lei per proiect finanţat, durata proiectelor fiind de minimum 3 şi maximum 5 luni. Bugetul total disponibil sub formă de granturi este de 1 mil. lei
  • Propunerile de proiecte pot fi înscrise pe platforma online www.instaredebine.ro, în perioada 4-8 noiembrie 2024

Tema apelului de proiecte: sănătatea emoţională a adolescenţilor din România

Finanţat exclusiv de Kaufland România cu un buget anual de aproximativ un milion de euro şi implementat de FDSC, În Stare de Bine este unul dintre cele mai mari programe de granturi nerambursabile pentru ONG-uri din ţara noastră, desfăşurându-se prin trei apeluri de proiecte în fiecare an.

În mod tradiţional, cel de-al treilea, În Stare să Ajut, abordează anumite probleme specifice, care îi afectează în mod direct şi imediat pe beneficiarii vizaţi.

În acest an, Apelul În Stare Să Ajut 2024 are în vedere finanţarea acelor proiecte depuse de ONG-uri care au ca obiectiv sprijinirea sănătăţii emoţionale a adolescenţilor cu vârste între 12 şi 18 ani din mediul urban mic (în special cei din grupurile vulnerabile, care se confruntă cu diverse riscuri socio-emoţionale), oferind acces la resurse şi activităţi ce promovează conştientizarea şi gestionarea eficientă a emoţiilor, precum şi construirea de relaţii sănătoase, şi contribuind astfel la prevenirea problemelor de sănătate mintală.

În contextul acestui apel, definirea grupului de beneficiari ca fiind persoane vulnerabile poate lua în calcul factori precum statutul de victimă a abuzului sau riscul de a deveni o victimă, situaţia personală ori a familiei din punct de vedere socio-economic, accesul limitat la servicii de sănătate mintală şi educaţie emoţională sau incidenţa redusă a resurselor de sprijin disponibile pentru aceşti beneficiari.

Ce înseamnă sănătate emoţională?

Sănătatea emoţională se referă la starea de bine psihologică şi emoţională a unei persoane.

Aceasta include capacitatea de a gestiona emoţiile, de a face faţă stresului, de a dezvolta relaţii sănătoase şi de a lua decizii responsabile.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), sănătatea emoţională implică nu doar absenţa problemelor de sănătate mintală, ci şi dezvoltarea competenţelor de viaţă, cum ar fi empatia, rezilienţa şi abilităţile de comunicare.

Katharina Scheidereiter, Manager CSR pentru Kaufland România şi Republica Moldova:

„Experienţa celor doi ani de pandemie a pus în lumină una dintre problemele cele mai acute şi, din păcate, cele mai puţin conştientizate ale generaţiilor de vârstă şcolară din România.

Sănătatea mintală a adolescenţilor a devenit o preocupare pentru majoritatea statelor, în contextul riscurilor cu care aceştia se confruntă chiar de la vârste mici, de la dependenţa de mediile digitale la creşterea incidenţei tulburărilor emoţionale.

Suntem mândri că prin programul În Stare de Bine putem face lucruri concrete şi de impact într-un domeniu atât de important cum este sănătatea mintală a tinerelor generaţii”.

Alocare financiară: între 30.000 şi 175.000 de lei per proiect

Bugetul total al al Apelului În Stare să Ajut 2023 https://instaredebine.ro/ce-finantam/  este de 1.000.000 de lei, la care se adaugă sumele rămase necontractate în cadrul Apelurilor 1 şi 2 din acest an.

Valoarea sprijinului financiar acordat pentru un singur proiect este de minimum 30.000 şi maximum 175.000 de lei.

Estimativ, proiectele selectate pentru a primi finanţare pot începe aproximativ în jurul datei de 15 ianuarie 2025, cu dată limită de încheiere 15 iunie 2025 (durată de implementare între 3 şi 5 luni).

Ce proiecte se pot finanţa prin Apelul 3 În Stare Să Ajut

Propunerile de proiecte pot viza adolescenţi din medii socio-economice defavorizate, care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, cu antecedente de traume şi/sau abuz, cu lipsa sprijinului familial ori social, precum şi cei provenind din familii cu istoric de comportamente de risc.

Numărul minim de beneficiari propuşi pentru un proiect este de 20. Pe lângă grupul ţintă direct vizat, cel al adolescenţilor, se pot lua în considerare şi alte categorii de beneficiari, cum ar fi părinţii, cadrele didactice şi membrii comunităţii extinse.

Intervenţiile propuse ar trebui să fie personalizate, să ţină cont de particularităţile grupurilor ţintă şi să ofere resurse şi activităţi ce promovează conştientizarea emoţională, gestionarea eficientă a emoţiilor şi construirea de relaţii sănătoase.

Exemple de propuneri finanţabile sunt, printre altele, intervenţiile care îi ajută pe adolescenţi să identifice şi să îşi comunice emoţiile, esenţiale pentru reducerea riscurilor de anxietate şi depresie, şi care le oferă instrumente practice pentru gestionarea stresului şi a emoţiilor negative; intervenţiile de voluntariat şi implicare comunitară; intervenţiile de conştientizare a fenomenului de bullying şi pentru dezvoltarea de abilităţi de prevenire şi combatere a acestuia; intervenţiile de informare cu privire la riscurile traficului de persoane şi modalităţile de a se proteja, precum şi dezvoltarea de abilităţi emoţionale care să contribuie la evitarea comportamentelor de abuz şi manipulare emoţională din partea agresorilor; activităţi de combatere a dependenţei de social media etc.

În etapa analizei propunerilor, se va acorda prioritate acelor proiecte care implică activ beneficiarii în intervenţiile propuse, prin crearea unor mecanisme de feedback continuu şi adaptarea intervenţiilor în funcţie de nevoile identificate de către adolescenţi, sporind astfel relevanţa şi impactul activităţilor propuse a fi derulate în proiect.

Problemele de sănătate emoţională în rândul copiilor, o problemă din ce în ce mai acută

„Este evident că avem nevoie urgentă de programe dedicate sănătăţii emoţionale”, spune Laura Cireaşă, coordonator program În Stare de Bine, în cadrul FDSC „Un studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii asupra evoluţiei pe o perioadă de 15 ani a indicatorilor de sănătate şi bunăstare la copiii de 11, 13 şi 15 ani a arătat că în anul 2018 mai puţin de jumătate dintre adolescenţii de 15 ani din România erau satisfăcuţi de viaţa lor. Pe măsură ce tinerii cresc în vârstă, ei resimt o deteriorare a satisfacţiei privind calitatea vieţii şi o intensificare a problemelor emoţionale, în special la fete cu vârste între 11 şi 15 ani.

De asemenea, România înregistrează cea mai ridicată rată a a utilizării problematice a reţelelor sociale în rândul adolescenţilor, în special la adolescenţii de 13 ani, cu o prevalenţă de 22%, dublă faţă de media europeană.

Apelul “Spaţii sigure pentru adolescenţi “ este o continuare naturală a intervenţiilor programului În Stare de Bine în domeniul sănătăţii emoţionale a adolescenţilor din România, începută în 2023 cu o iniţiativă dedicată consecinţelor negative asociate consumului de droguri la adolescenţi. Adolescenţa este o perioadă formativă în viaţa unei persoane şi ne dorim ca prin această iniţiativă să le putem oferi acestor copii resursele de care au nevoie pentru a avea o viaţă interioară echilibrată.”

Tot odată cu înaintarea în vârstă, arată studiul OMS, copiii se confruntă din ce în ce mai des cu probleme precum deprimarea, oboseala, singurătatea şi sentimentul lipsei de speranţă, mai ales fetele.

Creşterile pot fi semnificative – mai mult de o treime din fetele de 15 ani resimt sentimentul deprimării, dublu faţă de cele cu vârsta de 11 ani. Iar efectele sunt, de exemplu, o rată extrem de ridicată a fumătorilor copii: 5% dintre copiii cu vârsta de sub 13 ani fumează zilnic.

Propunerile de proiecte pot fi înscrise pe platforma online www.instaredebine.ro, între 4 noiembrie 2024 (ora 9:00) şi 8 noiembrie 2024 (ora 16:00).

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus