Skip to main content

COMUNICAT. Coachingul, în ascensiune. Ce spun studiile şi specialiştii în coaching despre creşterea efervescentă de coachi în piaţă

 
COMUNICAT. Coachingul, în ascensiune. Ce spun studiile şi specialiştii în coaching despre creşterea efervescentă de coachi în piaţă

COMUNICAT. Coaching-ul, o practică relativ nouă, a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimele decenii, transformând atât vieţile individuale, cât şi performanţele organizaţiilor. Studiile recente dezvăluie impactul acestei metode asupra dezvoltării personale şi profesionale, evidenţiind importanţa sa într-o lume în continuă schimbare.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Eficacitatea coaching-ului, confirmată ştiinţific

Un studiu de referinţă realizat de Jones, Woods şi Guillaume (2016) a demonstrat că utilizarea coaching-ului la locul de muncă poate îmbunătăţi semnificativ performanţa şi bunăstarea angajaţilor. Cercetarea, care a analizat date din 17 studii diferite, a arătat că sesiunile regulate de coaching pot creşte performanţa individuală în mod semnificativ. Aceasta nu este doar o promisiune, ci o realitate confirmată prin date riguroase, arată studiul.

“Coachingul este una din cele mai bune metode de facilitare a schimbării pozitive sustenabile pentru că abordarea sa susţine puternice schimbări cognitive, de la mindset la credinţe limitative sau chiar constructe personale.”, menţionează Anca Al Kebsi, PCC (Professional Certified Coach), coach care face parte din top 100 coachi certificaţi internaţional de ICF din România. “În sesiunile de coaching, oamenii au un spaţiu unde îşi pot antrena la propriu mintea spre noi perspective. Astfel, se face trecerea de la problemă către soluţie şi de la blocaje către oportunităţi.

Eficienţa sa vine din răspunsurile tip soluţie pe care şi le dă chiar persoana care are problema. Astfel, omul care are o problemă devine persoana care deţine controlul şi soluţiile, capătă încredere să-şi urmeze propriul plan şi poate observa direct rezultatele propriei gândiri.”

Coaching-ul în educaţie, o schimbare de paradigmă

Dacă în mediul corporatist impactul coachingului este deja bine cunoscut, formarea este un alt domeniu în care această practică aduce beneficii uriaşe. Conform unui raport publicat de Growth Coaching International, programele de coaching în şcoli şi universităţi au condus la o creştere a performanţelor academice ale elevilor şi studenţilor. Profesorii care au beneficiat de coaching şi-au îmbunătăţit semnificativ metodele de predare, devenind mai eficienţi şi mai adaptaţi nevoilor elevilor lor.

Acelaşi efect apare şi în companii. “Coaching-ul în conducerea oamenilor este un subiect relevant.”, subliniază Anca Al Kebsi. “În organizaţii, managerii-coach au învăţat să abordeze diferit obiectivele împreună cu echipa. Aplicând abilităţile de coaching, au obţinut o mai mare independenţă şi implicare a angajaţilor, o creştere a responsabilităţii şi un engagement în viziunea, strategia şi obiectivele companiei. O abordare de tip coaching în companie poate creşte cu până la 93% gradul de retenţie a angajaţilor”, aşa cum se arată şi în acest articol.

“Paradigma s-a schimbat, leadership-ul directiv a murit”, aşa cum spune Anca Al Kebsi în interviul de mai jos.

Coaching-ul şi provocarile sale

“România este printre puţinele ţări care au un standard ocupaţional pentru acest rol. Există şi standarde internaţionale, însă sunt foarte multe şcoli sau cursuri (ce durează chiar şi două zile) ce nu le respectă şi foarte multe persoane care îşi atribuie titulatura de Coach fără a avea o formare în spate”, spune expertul.

“O altă provocare este asocierea şi întrepătrunderea coaching-ului cu alte domenii, astfel că piaţa a căpătat o oarecare neîncredere şi neînţelegere. Ca şi coach, ai rolul şi responsabilitatea de a nu susţine ambiguitatea şi de a explica clar clienţilor tăi ce este şi ce nu este coachingul. De aceea promisiuni sau cuvinte ca “vindecare, traumă, terapie, sfătuire, mentorat” nu sunt specifice domeniului şi nu se pot folosi în abordarea clienţilor”, subliniaza Anca Al Kebsi.

Este coaching-ul cheia succesului în secolul 21?

Coaching-ul nu este doar o modă trecătoare, ci o metodă solidă şi eficientă de dezvoltare personală şi profesională. Studiile recente confirmă impactul său pozitiv asupra performanţei şi bunăstării indivizilor, evidenţiind totodată provocările şi nevoile de inovaţie pentru viitor. Pe măsură ce lumea continuă să se schimbe rapid, coaching-ul rămâne un instrument esenţial pentru succesul individual şi organizaţional.

“Competenţele de coaching sunt esenţiale în domeniile importante ale vieţii, carierei şi afacerii”, arată Anca. “Pentru că vorbim despre comunicare eficientă, poziţionare asertivă, ascultare activă şi empatică, raport şi prezenţă, reflectare şi folosirea întrebărilor puternice, poţi folosi coaching-ul pentru a creşte aproape orice arie.

Astfel te poţi dezvolta şi cunoaşte mai bine, ajungând să descoperi surse de sens, să ştii ce vrei şi de ce vrei, creşti numărul de relaţii calitative, înveţi să abordezi şi să comunici cu oameni diferiţi.”

În ceea ce priveşte cariera, specialistul spune că “foloseşti coaching pentru a şti mai bine ce ţi se potriveşte, care e drumul şi misiunea ta, cum să dezvolţi o carieră de succes şi cum să faci un plan în această direcţie.”

Nu doar viaţa personală sau cariera beneficiază de utilizarea coaching-ului. “În leadership şi zone de suport (training, HR) creşti rezultatele prin creşterea angajamentului echipei. Iar în business înveţi să îţi înţelegi clienţii şi echipa mai bine, lucruri care aduc în final creşterea vânzărilor şi a afacerii.”

Câţi coachi sunt în SUA, Europa şi România raportat la populaţie

Coaching-ul profesionist a devenit o industrie înfloritoare în întreaga lume, iar popularitatea sa este în continuă creştere. Analiza distribuţiei numărului de coachi în SUA, Europa şi România ne oferă o perspectivă asupra expansiunii acestei profesii.

SUA

În Statele Unite, coaching-ul este extrem de popular. Conform Federaţiei Internaţionale de Coaching (ICF), SUA are unul dintre cele mai mari numere de coachi per capita din lume.

În 2023, existau aproximativ 25.000 de coachi certificaţi ICF în SUA, la o populaţie de aproximativ 331 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă aproximativ 7.5 coachi la 100.000 de locuitori​ (International Coaching Federation, ICF Credentialing Coach)​.

Europa

Europa prezintă o diversitate semnificativă în ceea ce priveşte numărul de coachi, datorită diferenţelor culturale şi economice dintre ţări. Germania, Regatul Unit şi Franţa sunt ţările cu cele mai multe certificări ICF. În total, în Europa, există peste 20.000 de coachi certificaţi ICF. Într-o populaţie de aproximativ 748 milioane, aceasta se traduce la aproximativ 2.7 coachi la 100.000 de locuitori. Ţările din Europa de Vest tind să aibă un număr mai mare de coachi per capita comparativ cu cele din Europa de Est​ (International Coaching Federation)​.

România

În România, coaching-ul este o profesie în creştere, dar încă nu a atins nivelurile din SUA sau Europa de Vest​.

“Coaching-ul este o piaţă cu o creştere puternică în Romania, pentru care vom observa o evoluţie fantastică”, remarcă Anca Al Kebsi. “Faptul că încă nu avem la fel de mulţi coach-i certificaţi ca alte ţări ne arată că este mult loc pentru dezvoltare.

Însă, odată cu creşterea, va avea loc şi o reglare a pieţei. Vom asista la o cerinţă mai mare pentru coaching profesionist, oamenii vor deveni mai informaţi cu privire la ce ar trebui să ceară de la un coach, filtrarea se va face în funcţie de abilităţi, rezultate şi calitatea serviciilor.”

Coaching-ul continuă să crească la nivel global, cu o prezenţă puternică în SUA şi Europa de Vest. România, deşi are un număr relativ mai mic de coachi per capita, prezintă un potenţial important de dezvoltare în această industrie. Expansiunea acestei profesii este susţinută de beneficiile demonstrate prin cercetări, care evidenţiază îmbunătăţiri semnificative în performanţa personală şi profesională.

Acreditarea coachilor este obligatorie

În cazul în care doreşti să devii coach, asigură-te că urmezi un curs de coaching acreditat. Poţi opta între acreditare de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale sau îţi poţi completa certificarea cu o acreditare oferită de International Coaching Federation (ICF).

Anca Al Kebsi: “Lucrăm cu mintea şi emoţiile oamenilor, nu ne putem juca”

“Este obligatoriu, ca viitor coach profesionist să pui nişte baze solide practicii tale şi să te asigur că duci misiunea acestui rol cu o mare responsabilitate către cei cărora le oferi serviciile.

Lucrăm cu mintea şi emoţiile oamenilor, nu ne putem juca. Un program certificat te ajută să pui aceste baze solide, să aşterni fundamentele unei meserii foarte frumoase şi ofertante, care schimbă vieţi.

Recomand alegerea unei şcoli acreditate care pune accent pe modul în care te susţine să pui bazele în coaching, care are o misiune responsabilă în a te învăţa coaching profesionist.

Fie că vorbim despre o şcoală cu acreditare naţională, fie cu acreditare internaţională, este important să înveţi cum se practică un parteneriat de coaching de la început până la rezultatele finale.

Atât coach-ii care se formează, cât şi şcoala, au o misiune importantă. Transmit societăţii noastre cum prin coaching se pot face schimbări pozitive. Iar această misiune trebuie să fie una bine asumată.

De aceea, la Şcoala Bright Goals, tratăm domeniul, rolul de life coach sau business coach atât de în serios, dedicăm peste 360 de ore pentru învăţare şi studiem materiale ştiinţifice.
Pentru că vrem să susţinem împreună o lume a dezvoltării de calitate”, conchide specialistul.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

 

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus