Skip to main content

COMUNICAT. „Cutia Bebeluşului“ ajunge la 15.300 de mame şi nou-născuţi din aproape 1.300 de comunităţi dezavantajate

 
COMUNICAT. „Cutia Bebeluşului“ ajunge la 15.300 de mame şi nou-născuţi din aproape 1.300 de comunităţi dezavantajate

COMUNICAT. Fundaţia OMV Petrom, în parteneriat cu Salvaţi Copiii România şi Asociaţia SAMAS, lansează ediţia a doua a programului „Cutia Bebeluşului“, care se extinde astfel la 15.300 de mame şi nou-născuţii acestora din aproape 1.300 de comunităţi dezavantajate, cu scopul de a contribui la reducerea ratei mortalităţii infantile şi de a îmbunătăţi sănătatea şi starea de bine a mamelor şi bebeluşilor.

Publicitate

De asemenea, 870 de cadre medicale au fost cooptate în program pentru a încuraja mamele să acceseze serviciile de sănătate prenatale existente şi vor oferi cursuri de îngrijire a bebeluşilor şi de alăptare pentru 30.000 de părinţi.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Practic, faţă de cei 5.300 de beneficiari mame şi nou-născuţi din ediţia precedentă, alţi 10.000 de beneficiari vor primi „Cutia Bebeluşului“ cu peste 60 de produse de bază pentru mamă şi nou-născut, articole de igienă şi materiale de informare privind educaţia pentru sănătate. În plus, cutia este o modalitate de a promova somnul bebeluşului în condiţii de siguranţă şi poate fi folosită ca pătuţ pentru bebeluş în primele sale luni de viaţă.

Beneficiarii sunt selectaţi din 22 de judeţe: Botoşani, Suceava, Neamţ, Argeş, Constanţa, Vaslui, Prahova, Dolj, Braşov, Caraş-Severin, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Timiş, Dâmboviţa, Tulcea, Arad, Bacău, Gorj, Mehedinţi, Călăraşi, Bistriţa-Năsăud.

Inspirată de succesul modelului din Finlanda, dar adaptată la specificul local, Cutia Bebeluşului este oferită gratuit viitoarelor mame, înainte sau imediat după momentul naşterii copilului, cu condiţia ca acestea să acceseze serviciile de îngrijire prenatală oferite de sistemul public de sănătate, începând cu cel târziu a patra lună de sarcină. Mai multe detalii despre program găsiţi aici.

Ediţia a doua vine cu noutăţi şi va aborda, sub formă de tutoriale, subiecte de interes legate de sănătatea mamei şi a nou-născutului, printre care: utilizarea cutiei bebeluşului pentru un somn sigur şi confortabil al copilului, sindromul morţii subite la sugari, mituri şi adevăruri depre puericultură şi alăptare.Tutorialele vor fi disponibile pe canalul de YouTube al partenerilor începând cu luna noiembrie.

Amalia Fodor, Director Executiv, Fundaţia OMV Petrom:

„Cutia Bebeluşului este un program unic, cu beneficii sociale semnificative, pentru cei mai vulnerabili membri ai comunităţii: mamele şi copiii.

Astfel, în a doua ediţie, investim 4 milioane de euro pentru a ajunge la peste 10.000 de mame şi nou-născuţi dezavantajaţi, alături de cei doi parteneri cu tradiţie în reducerea ratei mortalităţii infantile Salvaţi Copiii România şi Asociaţia SAMAS”.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România:

„Acum 14 ani, Salvaţi Copiii a început un program de pionierat, de combatere a mortalităţii infantile, capitol dramatic pentru România, care nu reuşea să salveze vieţile multor nou-născuţi prematur sau cu patologii medicale complexe.

De-a lungul anilor, am mers zi de zi în comunităţi şi în maternităţi şi am dublat componenta de dotare cu aparatură medicală a maternităţilor cu aceea de sprijinire a mamelor, în aşa fel încât nou-născutul să fie în siguranţă, acasă.

Programul Cutia Bebeluşului este o parte esenţială a acestui angajament profund, un simbol al protecţiei pe care o dorim pentru toţi copiii noştri".

Sînziana Ioniţă-Ciurez, Director Executiv, Asociaţia SAMAS

„Mii de nou-născuţi din România care, poate, vin pe lume fără să fi beneficiat de monitorizare pe parcursul vieţii intrauterine, pleacă din maternităţi în familii în care împart acelaşi pat cu părinţii, fraţii mai mari sau chiar cu bunicii.

Mamele – uneori minore – duc lipsă de informaţii şi de sprijinul necesar pentru a creşte un copil. Asociaţia SAMAS, prin Cutia Bebeluşului, a îmbinat perfect în ultimii 7 ani, sprijinul material cu cel educaţional, oferit acestor mame prin intermediul asistenţilor medicali comunitari, atât în timpul sarcinii, cât şi după naştere.

Suntem, pentru al doilea an, în această formulă Împreună din prima zi, alături de mame şi copiii lor, astfel încât ele să aibă informaţii, să capete încredere, iar bebeluşii să beneficieze de produsele de bază necesare în primele şase luni de viaţă, de la pătuţ sau scutece la cosmetice şi hăinuţe.

Suntem, în acelaşi timp, într-un an în care consolidăm relaţia cu un finanţator implicat şi foarte atent la nevoile familiilor din comunităţile vulnerabile”.

Fundaţia OMV Petrom a finanţat, până în prezent, cu 11 milioane de euro proiecte de sănătate timpurie destinate derulării programului Cutia Bebeluşului, dotării cu echipamente medicale a secţiilor de neonatologie din oraşe mici şi a cabinetelor de medicină de familie din mediul rural, achiziţiei primei unităţi mobile de terapie intensivă pentru nou-născuţi pentru Spitalul Marie Curie şi dotării elicopterelor SMURD cu incubatoare.

Despre Fundaţia OMV Petrom:

Lansată în anul 2022, Fundaţia OMV Petrom construieşte programe şi susţine investiţii pe termen lung în România pentru comunităţi dezavantajate, în trei domenii cheie: educaţie timpurie, sănătate timpurie şi biodiversitate.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 34 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului.

În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume carepromovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora.

Peste 3.800.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii. 

Despre Asociaţia SAMAS:

Din 2013, SAMAS dezvoltă şi implementează programe de educaţie pentru sănătate şi prevenţie. Asociaţia formează profesionişti din domeniul sănătăţii şi cel educaţional, pentru ca aceştia să-i poată ajuta, la rândul lor, pe părinţi să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor.

Pe lângă programul Cutia Bebeluşului, iniţiat în 2018, pentru a reduce mortalitatea infantilă şi a-i susţine pe părinţii din comunităţile vulnerabile, Asociaţia SAMAS derulează alte două programe la nivel naţional: Educaţie Perinatală în primele 1000 de zile şi Sănătos de mic. Astfel, prin programul de educaţie perinatală, SAMAS a dezvoltat o comunitate de 2.459 de specialişti (moaşe, medici, asistenţi medicali şi comunitari), care oferă informaţii despre nutriţia şi îngrijirea corectă a bebeluşilor viitorilor părinţi şi părinţilor începători din întreaga ţară. Prin activitatea educatorilor săi perinatali, SAMAS a contribuit la creşterea ratei de alăptare exclusivă, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016.

Sănătos de mic, iniţiat în 2017, continuă misiunea Asociaţiei SAMAS, printr-un program naţional de educaţie nutriţională în grădiniţe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă şi să creeze bune obiceiuri alimentare în primii ani de viaţă. Programul a fost deja implementat în 379 de grădiniţe de stat (30% din numărul total de grădiniţe din ţară), iar 776 de cadre didactice şi medicale din grădiniţe au urmat cursuri de formare în nutriţia sănătoasă a preşcolarului. În total, 56.850 de copii şi 280.912 părinţi au beneficiat gratuit de activităţile programului.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

sus