Skip to main content

COMUNICAT. Săptămâna Haferland 2024 la final: aproape 60 de evenimente culturale şi peste 8.000 de vizitatori

 
COMUNICAT. Săptămâna Haferland 2024 la final: aproape 60 de evenimente culturale şi peste 8.000 de vizitatori

COMUNICAT. Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural şi etnografic al saşilor transilvăneni, a înregistrat peste 8.000 de vizitatori sosiţi aici din România, Germania, Regatul Unit, Ţările de Jos, Austria, Israel, SUA, Norvegia, Hong Kong, Spania şi alte ţări din Europa.

Publicitate

Aproape 60 de evenimente culturale au fost organizate pe durata a patru zile (8-11 august), în zece localităţi din Haferland: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

  • Peste 8.000 de persoane de toate vârstele, din România, Germania, Regatul Unit, Ţările de Jos, Austria, Israel, SUA, Norvegia, Hong Kong, Spania şi alte ţări europene au participat la ediţia 2024 a Săptămânii Haferland
  • Aproape 60 de evenimente, de la concerte la conferinţe, tururi ghidate, ateliere şi expoziţii au fost organizate la ediţia din acest an
  • Pentru al doilea an consecutiv, evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al unui membru al Casei Princiare de Liechtenstein – Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein
  • De asemenea, pentru prima dată în istoria sa festivalul a avut loc sub auspiciile Familiei Regale a României
  • În cadrul festivalului au fost aniversate 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Rupea, eveniment la care au participat circa 2.000 de persoane
  • În cursul festivalului a avut loc întâlnirea anuală a Forumului de Colaborare Bilaterală Româno-German
  • În premieră, festivalul a găzduit o tabără de aventură şi educaţie non-formală pentru tineri şi adolescenţi, în parteneriat cu The Duke of Edinburgh’s International Award, organizaţie globală fondată în Marea Britanie

Ediţia 2024 a Săptămânii Haferland a avut loc sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein şi, în premieră, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Printre evenimentele care au atras cei mai mulţi vizitatori s-au numărat concertele de orgă, de muzică barocă, operă şi jazz, precum şi tradiţionalul bal săsesc, o atracţie a fiecărei ediţii a festivalului, la care a concertat trupa HighLife din Germania. De asemenea, au fost foarte apreciate concertele de fanfară tradiţională săsească, muzică germană din sec. XVI şi cântece şvăbeşti din sec. XVIII, tururile ghidate, prezentarea obiceiurilor de nuntă săseşti, vizitele în gospodăriile saşilor etc.

La ediţia din acest an, alături de organizatori – dl Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, şi dna Veronica Schmidt, vicepreşedintele Fundaţiei – au fost prezente personalităţi precum Alteţa Sa Serenissimă Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein, Prinţul şi Prinţesa Alexander von und zu Liechtenstein, E.S. Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România, E.S. Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, E.S. Willemijn Van Haaften, ambasadorul Ţărilor de Jos în România, E.S. Adriana Stănescu, ambasadorul României în Germania, dl Adrian Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, fostul ambasador britanic la Bucureşti, dl Andrew Noble, reprezentant al Consiliului Director al Fundaţiei M&V Schmidt, şi Şerban Todorică, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi dl Alexandru Opriş, primar al oraşului Rupea.

De asemenea, au mai fost prezenţi Dr. Bernd Fabritius, preşedintele Federaţiei Germane a Expatriaţilor, dl Rainer Lehni, preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, dl Martin Bottesch, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, şi dl Gunther Krichbaum, membru al Bundestagului german.

Haferland, o destinaţie preferată pentru turismul cultural, gastronomic, de aventură şi agroturism

De la an la an, festivalul Săptămâna Haferland continuă să se dezvolte, reflectând atât vitalitatea comunităţii saşilor din Transilvania, dar şi evoluţia acestei zone, care devine încetul cu încetul una dintre destinaţiile preferate de vacanţă ale turiştilor din România, Europa şi Statele Unite.

„Sunt evidente atât interesul crescut faţă de festivalul nostru, reflectat în numărul vizitatorilor şi al personalităţilor care ne-au făcut onoarea de a fi alături de noi la această ediţie, cât şi dinamica extraordinară a acestei zone”, spune dl Michael Schmidt.

„Astăzi, în satele din Haferland se poate face turism cultural, cu vizitarea bisericilor fortificate şi a gospodăriilor săseşti, turism gastronomic, turism de aventură pe Via Transilvanica şi potecile dintre sate, drumeţii, sporturi montane, agricultură ecologică şi multe, multe altele.

Toate acestea nu ar fi putut fi posibile fără implicarea comunităţilor locale şi fără sprijinul acordat de prietenii noştri din toate zările. Le adresez aşadar întreaga noastră gratitudine Alteţei Sale Serenissime Prinţului Philipp, Prinţului şi Prinţesei Alexander von und zu Liechtenstein, Familiei Regale a României, sponsorilor şi partenerilor noştri, echipei festivalului şi, mai ales, tuturor celor care, lucrând cu devotament în spatele scenei, au reuşit să repunem Haferlandul pe harta locurilor celor mai iubite din România.”

După Cetatea Rupea, va fi restaurată şi biserica din Homorod

Evenimentul principal al ediţiei din acest an a fost ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Rupea, cel mai mare edificiu istoric al saşilor din Haferland, a cărei restaurare s-a încheiat acum mai bine de un deceniu, după ce ansamblul fusese abandonat timp de peste 200 de ani.

În perioada următoare, va urma restaurarea, cu rol de refuncţionalizare, a bisericii fortificate din Homorod, unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult din zonă, datat din anul 1270. Potrivit opiniei specialiştilor, această biserică găzduieşte cea mai veche pictură murală de pe teritoriul României.

Haferland pentru tineri: aventură şi educaţie non-formală în satele săseşti cu The Duke of Edinburgh’s International Award Romania

Acesta este primul an în care festivalul a găzduit, în parteneriat cu fundaţia The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, o tabără educaţională şi de aventură pentru 21 de tineri. Alături de o echipă de adulţi, tinerii au parcurs secţiunea de Aventură din cadrul programului Award, timp de patru zile, în inima Haferlandului.

Aceştia au derulat activităţi diverse: au campat la cort, cu sesiuni de teambuilding, de training în jurnalism TV, cu drumeţii pe Via Transilvanica, crearea unui jurnal video de călătorie, experienţe culinare tradiţionale, vânătoare de comori, ateliere cu copiii, participarea la balul săsesc, foc de tabără etc.

Derulat la nivel global, programul The Duke of Edinburgh’s International Award oferă recunoaştere internaţională şi un cadru structurat de activităţi de educaţie non-formală pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani. La nivel internaţional, programul este patronat de ASR Ducele de Edinburgh, iar la nivel naţional de MS Margareta, Custode al Coroanei Române.

„Această ediţie a festivalului ne-a arătat puterea culturii de a ne aduce împreună şi de a revitaliza o întreagă comunitate”, spune Veronica Schmidt, co-fondatoare şi vicepreşedinte al Fundaţiei M&V Schmidt.

„Sunt încântată că şi în acest an Săptămâna Haferland a fost organizată sub înaltul patronaj al unui membru al Casei Princiare de Liechtenstein, Alteţa Sa Serenissimă Prinţul Philipp, graţie diligenţelor depuse cu profundă generozitate de către Prinţesa Astrid von und zu Liechtenstein, o prietenă a României de care mă leagă o veche şi trainică relaţie de apropiere.

Dincolo de succesul acestei ediţii, aş vrea să vorbesc despre bucuria pe care ne-a adus-o tuturor noul program pentru copii şi tineri pe care îl găzduim în parteneriat cu The Duke of Edinburgh’s International Award. Pentru mine personal, ca mamă şi iniţiatoare a unui program dedicat copiilor din medii defavorizate din Criţ, acesta este un nou început. Deschidem astfel încă un capitol în istoria festivalului Săptămâna Haferland, capitol ce vorbeşte despre educaţie şi despre viitorul copiilor. Doar prin educaţie şi eforturi proprii putem dezvolta Haferlandul. Iar acest viitor îl construim chiar aici, în comunitatea noastră.”

Cooperarea şi dialogul interetnic, o temă majoră a reuniunii Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German

„Sunteţi o ancoră aici”, le-a transmis E.S. Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, reprezentanţilor saşilor din România, în timpul reuniunii de la Criţ a Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German (FCBRG). La întâlnirea din acest an a Forumului – organizaţie non-profit fondată ca platformă de schimburi pe teme culturale, sociale, economice şi ştiinţifice între România şi Germania – au fost prezenţi, între alţii, Prinţul Philipp, Prinţul şi Prinţesa Alexander von und zu Liechtenstein, E.S. Emil Hurezeanu, E.S. Adriana Stănescu, E.S. Willemijn Van Haaften, Dr. Bernd Fabritius, dl Michael Schmidt, dl Martin Bottesch, dl Andrew Noble şi contele Tibor Kalnoky, care, prin fundaţia ce îi poartă numele, se ocupă şi de renovarea unor castele şi case ale minorităţii secuilor.

„În 1990, un sfert de milion de saşi au emigrat din România”, a declarat E.S. Emil Hurezeanu. „Acum saşii se întorc în Transilvania, în Banat, în Baia Mare, în locurile de origine. Sunt adesea tineri născuţi în Germania din părinţi emigraţi şi care se întorc aici în costumele lor tradiţionale. Este imperativ să păstrăm această tradiţie multiculturală.”

„În situaţia geopolitică actuală, România joacă un rol extraordinar ca partener de încredere. Pentru că interesul Germaniei faţă de România a crescut foarte mult, suntem acum la un alt nivel al cooperării”, a precizat E.S. Dr. Peer Gebauer, în contextul discuţiilor privind cooperarea europeană în domeniul securităţii şi a industriei militare.

Tema convieţuirii minorităţilor etnice din România şi din Germania ca fundal al dialogului, democraţiei şi toleranţei a fost insistent evocată de cei prezenţi, cu referire nu numai la comunitatea saşilor din România, dar şi la cea a românilor emigraţi în Germania – care numără aproape un milion de persoane, reprezentând una dintre cele mai mari comunităţi ale românilor din diaspora. Astfel, Dr. Bernd Fabritius a vorbit despre recent încheiata Întâlnire Internaţională a Saşilor de la Sibiu, ocazie cu care zeci de mii de oameni – etnici saşi, maghiari şi români deopotrivă – au sărbătorit în Piaţa Mare. „Forumul Polono-German, unde am fost co-preşedinte, nu ar putea obţine o astfel de reuşită, de exemplu”, a afirmat domnia sa. „Trebuie să folosim acest moment.” E.S. Adriana Stănescu a amintit la rândul său de organizaţiile saşilor din Germania, care nu de puţine ori acordă asistenţă românilor emigraţi. Au fost exprimate de asemenea apeluri la lărgirea Forumului pentru a include şi alte minorităţi.

Cetatea Rupea, o aniversare cu 2.000 de spectatori

Esplanada din faţa Cetăţii Rupea a fost arhiplină la ceremonia de aniversare a 700 de ani de la prima atestare documentară a acestui monument istoric de primă importanţă. Evenimentul a fost marcat de o slujbă comemorativă la Biserica Evanghelică din Rupea, urmată de discursuri festive şi un concert de muzică tradiţională săsească pe esplanada cetăţii.

„Există un moment al descoperirii, ca acum 800 de ani, când germanii au ajuns în Transilvania, şi un moment al despărţirii, ca în anii emigraţiei saşilor; însă ceea ce nu trebuie să se întâmple este momentul uitării”, a declarat la Rupea E.S. Emil Hurezeanu. „Soluţia este momentul regăsirii – atunci când germanii îşi regăsesc Heimat-ul (căminul, n.red.), iar românii îşi regăsesc vecinii. Suntem din nou împreună şi să sperăm că nu ne vom mai despărţi niciodată.”

 

Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland este organizată sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein şi sub auspiciile Familiei Regale a României.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Braşov şi cofinanţat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Penny, Transgaz, CEC Bank, Hochland, Fundaţia Bosch România, Rompetrol, Geiger, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, CON-A, Automobile Bavaria şi MHS Truck & Bus.

Parteneri media: KISS FM, CaleaEuropeana.ro, PressHub

Co-organizatorii festivalului, Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, beneficiază de sprijin din partea partenerilor: Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania, Biserica Evanghelică C.A. din România, prin Consistoriul districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Braşov, Centrul Cultural al Saşilor Transilvăneni din Bavaria, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Fundaţia ADEPT Transilvania, Asociaţia Nowero, Primăria Rupea, Asociaţia Descoperă Archita, Primăria Vânători (jud. Mureş), Primăria Saschiz (jud. Mureş), Asociaţia Vecinătatea Femeilor din Saschiz şi Primăria Buneşti (jud. Braşov).

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus