Skip to main content

Fake. CNA dezminte categoric o ştire publicată de site-ul Golazo. Cu un comentator care nu a spus numele unei echipe doar în maghiară: „Nu am avut asemenea sesizare în analiză”

 
Fake. CNA dezminte categoric o ştire publicată de site-ul Golazo. Cu un comentator care nu a spus numele unei echipe doar în maghiară: „Nu am avut asemenea sesizare în analiză”

Situaţie ciudată cu o ştire publicată de site-ul de sport Golazo, parte a grupului HotNews. Site-ul a publicat o ştire legată de un subiect care ar fi fost discutat de CNA. Forul audiovizual spune însă că nu a luat niciodată în discuţie subiectul şi dezminte categoric subiectul, printr-un document public oficial.

Publicitate

Paginademedia.ro a solicitat un punct de vedere şi de la conducerea editorială Golazo legată de acest articol. „Am greşit că nu am verificat informaţia şi la CNA. Este limpede că a fost o eroare de judecată a redacţiei noastre, pentru care le cerem scuze cititorilor şi instituţiei în cauză”, au spus cei de la Golazo pentru Paginademedia.ro. 

Ştirea apărută marţi seara pe site-ul Golazo a fost preluată şi de alte publicaţii precum GSP, Pro Sport, Sport pe Surse, iAM Sport, Evz şi Fanatik. 

Despre ce este vorba, în continuare: 

Site-ul de ştiri din sport Golazo.ro a publicat marţi o ştire intitulată „Plângere şocantă. CNA a judecat o sesizare care acuză că un comentator nu i-a pronunţat numele unei echipe doar în limba maghiară

Ştirea continuă: „Zilele trecute, CNA a fost nevoită să pună în dezbaterea forului o plângere surprinzătoare, de ce numele echipei de fotbal Csikszereda a fost rostit şi în limba română: „Miercurea Ciuc. Denumirea oficială a echipei, înregistrată la FRF e: FK Csikszereda Miercurea Ciuc.”

„Fotbalul românesc continuă să producă situaţii speciale, care ajung pe masa Consiliului Naţional al Audiovizualului. Asta după ce, în ultimii ani, membrii acestui for au fost nevoiţi să discute şi să judece zeci şi chiar sute de plângeri referitoare la denumirea FCSB, căreia mulţi i-au spus în continuare Steaua.”

„De această dată, situaţia e una chiar în premieră. Pe masa CNA a ajuns o sesizare, în care se formula, de fapt, următoarea nemulţumire: de ce, în timpul unui meci din Liga 2, echipei Csikszereda i s-a spus, de către cel care a comentat meciul, şi Miercurea Ciuc. În plângere se susţinea faptul că grupării din Harghita „trebuie să i se spună doar FK Csikszereda”.

„CNA, conform legii, a fost obligată să pună în dezbatere sesizarea, aşa cum e nevoită să facă, indiferent cum sună plângerea. Nu s-a luat însă nici o decizie, fiindcă s-a considerat că nu există nici o eroare pe care comentatorul respectiv să o fi făcut-o, pentru că Csikszereda e denumirea în limba maghiară pentru Miercurea Ciuc”. 

Ştirea nu este semnată de un jurnalist, nu menţionează nimic despre şedinţa în care s-ar fi discutat subiectul şi nici despre meciul care ar fi vizat de reclamaţie, aşa cum se întâmplă de obicei la CNA. Nici numele comentatorului nu este precizat.

CNA: „Nu am avut asemenea sesizare în analiză”

Cazul relatat de Golazo nu a existat însă în realitate, spune CNA. Forul nu a analizat subiectul şi chiar a anunţat în şedinţa publică de astăzi că intenţionează să publice o dezminţire după ce ştirea a început să circule intens în online pe mai multe site-uri de ştiri. 

„O să pregătim o dezminţire legat de un articol de pe Golazo.ro, divizia sport a Hotnews, care spune că noi am avut în analiză o reclamaţie cu privirela comentariul unui meci din divizia a doua si că nu s-a pronunţat numele echipei in limba maghiara ci în limba română.

Nu am avut semenea sesizare în analiză. Am verificat pe portalul de sesizări, la direcţiile de specialitate, nu am avut aşa ceva şi în niciun caz nu am analizat aşa ceva acum câteva zile că nu avem memoria atât de scurtă.”, a spus în şedinţa publică de astăzi Monica Gubernat, preşedintele instituţiei. ”

Poziţia integrală a CNA, în continuare: 

În urma unor articole apărute în presă, în data de 09.10.2024

Gsp.ro - Plângere de necrezut la CNA ! Un comentator TV, acuzat că a rostit numele echipei în limba română, nu doar în maghiară

Puterea.ro - Absurditate la CNA : sesizare pentru pronunţarea „necorespunzătoare” a numelui unei echipe

Golazo.ro - Plângere şocantă CNA a judecat o sesizare care acuza că un comentator nu i-a pronunţat numele unei echipe din România doar în limba maghiară

Evz.ro - Un comentator TV, reclamat la CNA : Nu a pronunţat numele echipei doar în limba maghiară

Consiliul Naţional al Audiovizualului

face următoarele precizări:

CNA nu a primit şi în consecinţă nici nu a dezbătut nicio plângere referitoare la clubul de fotbal „FK Csikszereda Miercurea Ciuc”.

Astfel, în articolele mai sus-mentionate se afirmă în mod eronat că la CNA s-ar fi primit o plângere cu privire la modul în care comentatorul unui meci din Liga a 2-a a rostit numele clubului Asociaţia Futball Klub Csikszereda Miercurea Ciuc. De asemenea, în cuprinsul articolelor se mai afirmă că CNA, fiind obligat de lege să analizeze această reclamaţie, a dezbătut cazul şi a considerat în final că nu s-a produs nicio eroare în timpul comentării partidei, din moment ce „Csikszereda” reprezintă numele în limba maghiară al localităţii Miercurea Ciuc.

CNA dezminte în mod categoric afirmaţiile apărute în mass-media online pe acest subiect.

Ce spune Golazo: „Am greşit”

Contactaţi de Paginademedia.ro, reprezentanţii site-ului Golazo au declarat:

„Informaţia ne-a fost furnizată chiar de către comentatorul TV în cauză, într-un dialog direct cu un jurnalist din redacţia noastră.

Sub rugămintea de a-i păstra numele confidenţial, ceea ce vom respecta până la capăt, comentatorul ne-a relatat despre sesizarea de la CNA, inclusiv cu detalii despre momentul în care ar fi fost audiat de către membri ai Comisiei. Am greşit că nu am verificat informaţia şi la CNA.

Este limpede că a fost o eroare de judecată a redacţiei noastre, pentru care le cerem scuze cititorilor şi instituţiei în cauză. Ne asumăm greşeala şi vom adăuga proceduri suplimentare de verificare şi validare a informaţiilor înainte de publicare, indiferent de sursa lor.”

 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus