Skip to main content

Anatomia unei dezinformări: o şcoală din Cluj a "aruncat" sau nu cărţi la gunoi? Informaţia, ştirea iniţială şi realitatea din teren

 
Foto: ŞtirideCluj.ro
Foto: ŞtirideCluj.ro

ANATOMIA UNEI DEZINFORMĂRI. O ştire pornită de la un site din Cluj (o informaţie semnalată de "o mamă din Cluj"). Preluări "pe nemestecate", inclusiv "în presa centrală". Şi o verificare (evident, post ştire) care dă peste cap "ştirea" iniţială. Sau ce se întâmplă când presa funcţionează pe principiul "copy-paste". Anatomia unei dezinformări.

Publicitate

Un material Paginademedia.ro pornit după o sesizare a Asociaţiei Profesioniştilor de Presă din Cluj - APPC.

1. Informaţia ...fără informaţie. La început a fost o poză

Un container plin cu cărţi vechi a fost fotografia care deschidea articolul din Ştiri de Cluj, sursa de la care a plecat totul. Singura informaţie era ceea ce se vedea în poză. Titlul: "O şcoală din Cluj-Napoca aruncă un întreg container de cărţi. Mai bine le donau unei biblioteci şcolare la sat"

"O mamă din Cluj ne-a semnalat un fapt neobişnuit. La şcoala Anghel Saligny din Cluj-Napoca, un întreg container de cărţi este pregătit pentru a fi aruncat", începea articolul. Materialul reprodusea apoi mesajul cititoarei: 

”În timp ce treceam cu băiatul în drum spre un antrenament sportiv, am văzut acest container cu cărţi în curtea şcolii. Parintii trebuie să cumpere carţi copiilor pt scoala... Şcoala aruncă la tomberon toate cărţile din bibliotecă".

"Poate că aceste cărţi ar fi putut fi donate unei şcoli dintr-un sat", mai scrie articolul, care încheie mobilizator: "Încă nu este prea târziu pentru acest lucru, dacă va exista puţină implicare."

2. Verificarea informaţiei?

În afara pozei şi a mesajului "cititoarei revoltate", articolul iniţial nu conţine nici o urmă a verificării informaţiei pe teren şi nici vreun punct de vedere al şcolii.

Paginademedia.ro a contactat-o pe Delia Cărbune, director general al Stiri de Cluj, dar singurul răspuns la întrebarea "De ce nu aţi verificat informaţia" a fost "Nu comentez", după care a închis telefonul.

3. Preluări peste preluări

Articolul din Cluj, în forma iniţială, a fost preluată de site-uri din Cluj şi din toată ţara. Unele site-uri au luat informaţia întocmai. "Crimă la adresa culturii", a scris Foaia Transilvană. "Barbarie: Sute de cărţi aruncate la gunoi la o şcoală din Cluj-Napoca" (Puterea).

Adevărul a preluat ştirea iniţială. Chiar dacă Adevărul publică şi punctul de vedere al şcolii, tonul este tendenţios încă din titlu: "O şcoală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărţi. Adevărul din spatele unei ştiri revoltătoare". Adevărul spune, preluând "postarea pe Facebook a unei mămici", că "un întreg container de cărţi este pregătit pentru a fi aruncat" şi că "conducerea şcolii a explicat situaţia revoltătoare".

Cum preia Aleph News. "Un liceu din Cluj aruncă la gunoi un container de cărţi. Cum se apără şcoala de acuzaţiile aduse de părinţi" este titlul Aleph News. Postul lui Adrian Sârbu punctează mai multe informaţiile: Liceul Anghel Salingy aruncă zeci de cărţi la gunoi, părinţii au făcut pozele, liceul s-a apărat şi spun că sunt cărţi casate în 2014-2015, cărţile sunt uzate, iar în bibliotecă sunt volume similare mai noi.

Comentariul Aleph: "Cum distrugi o naţiune? Îi distrugi educaţia! Şi pare că politicienii noştri se descurcă foarte bine să facă asta. Examene naţionale fraudate, programă şcolară învechită şi…cărţi aruncate la gunoi."

G4media a preluat doar fotografia plus un scurt text: "Poza zilei: Sute de cărţi aruncate la gunoi la o şcoală din Cluj-Napoca", a fost titlul din G4media. Textul, cu citarea sursei Ştiri de Cluj: 

"La şcoala Anghel Saligny din Cluj-Napoca, un întreg container de cărţi este pregătit pentru a fi aruncat. Cărţile sunt trântite la grămadă într-un container de tipul celor pentru deseuri din construcţii, care urmează a fi probabil ridicat de firma de salubritate"

4. Un jurnalist clujean documentează cazul

Un jurnalist clujean, Antonio Miclea, a documentat cazul, cu toate punctele de vedere. Miclea este şi preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor de Presă din Cluj. În doar câteva minute, a explicat toată situaţia, după ce a strâns informaţia:

- a stat de vorbă cu directarea şcolii, care a arătat în ce condiţie erau cărţile (vechi şi rupte)

- e o problemă de credibilitate a presei, a spus jurnalistul clujean: e vorba de ştiri care nu sunt verificate şi de aici scăderea încrederii

- presa a publicat ştirea fără măcar să sune la şcoala în cauză

- directoarea şcolii explică: sunt cărţi casate în 2014-2015. Sunt manuale depăşite din toate punctele de vedere şi foarte deteriorate

- s-a încercat şi o donaţie de carte, dar fără rezultat. Şi atunci aceste 100 de cărţi

- Jurnalistul ironizează situaţia: "uitaţi în ce hal arată cărţile. Probabil şi asta era o ştire, dacă un copil le împrumuta de la bibliotecă şi le vedea o mamă revoltată"

- Antonio Micle îşi continuă documentarea şi la Biblioteza Judeţeană, unde a aflat că este normală casarea cărţilor în anumite condiţii. 

5. Ce a urmat după primul articol? Sursa iniţială prezintă în contiuare tendenţios cazul

După ce cazul s-a dezvoltat, sursa iniţială, Ştiri de Cluj, a mai publicat căteva materiale, a pus chiar un update la varianta iniţială, toate pe un ton tendenţios:

1. Update la ştirea iniţială. Poziţia şcolii, publicată "indirect"

"În urma articolul publicat aseară de Ştiri de Cluj, Paul Helmer, consilier local ales din partea USR Cluj, a făcut o solicitare către conducerea Colegiului Anghel Saligny şi a primit un răspuns în care conducerea Colegiului afirmă că în container „există aproximativ 90 de volume puse peste hârtie reciclabilă”.

În răspunsul Colegiului Anghel Saligny se mai arată că acestea ar fi uzate sau sunt doar manuale de specialitate şi că şcoala a decis aruncarea lor, după ce au fost casate, pentru a face loc unor cărţi noi."

2. Cazul este deja "scandal"

"Colegiul din Cluj se ascunde după lege şi nevoia de spaţiu în scandalul cărţilor aruncate la gunoi: „Am făcut-o pentru depozitarea cărţilor noi”", este titlul unui alt material pe acelaşi subiect în Ştiri de Cluj. Sub titlul tendenţios, site-ul publică poziţia şcolii.

Nu este însă vorba de poziţia şcolii trimisă site-ului, ci de poziţia şcolii trimisă unui consilier USR care a cerut-o.

3. Ce spune pe subiect "o clujeancă"

Continuând subiectul, Ştiri de Cluj vine cu un nou articol. Titlul: O clujeancă spune lucrurilor pe nume. Mulţi ar vrea să doneze cărţi, dar nu au unde: „Am fost refuzată de librării, biblioteci”. Subiectul:

"După scandalul cărţilor aruncate la gunoi la Colegiul Anghel Saligny din Cluj-Napoca o clujeancă spune că problema nu ţine doar de nesimţire, ci şi de faptul că de multe ori nimeni nu le acceptă.

Femeia spune că a încercat de nenumărate ori să contacteze, librării, biblioteci, anticariate, dar în zadar. Însă, până acum nu a găsit nicio posibilitate să doneze cărţi."

Cazul de la Cluj a fost semnalat de Asociaţia Profesioniştilor de Presă din Cluj - APPC.

Din poziţia APPC:

APPC atrage atenţia asupra modului în care unele site-uri clujene înţeleg sa promoveze aşa zise informaţii pe care încearcă sa le prezinte drept ştiri de presă menite a face audienţă online dar care au produs dezinformare.

Este cazul unei ştiri locale de luni, 1 iulie 2024,  care a fost preluată de o parte din presa centrală şi a cărui subiect era o şcoală care a aruncat la container cărţi casate. În ştire se spunea că containerul e plin de cărţi aruncate la gunoi dar nu conţinea opinia conducerii şcolii. Ulterior s-a dovedit că aceste cărţi erau casate conform legii. In urma difuzarii acestei ştiri incomplete, fără punctul de vedere al şcolii, mulţi părinţi au intrat în panică şi au venit să recupereze cărţi dar au constatat că acestea sunt scoase din uz.

Reamintim că jurnalistul va lua în considerare punctele de vedere pertinente ale părţilor implicate, aşa cum prevede Codul Deontologic al Clubului Român de Presă (CRP) la care APPC a aderat şi pe care îl puteţi accesa pe siteul APPC. Conform acestuia jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie. În cazul în care se aduc acuzaţii, se va oferi posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere.

Antonio Miclea, preşedinte APPC:

”O vedem cu toţii, dar nu o recunoaştem! Din păcate a devenit un obicei pentru mult prea mulţi proprietari de domenii web, care pretind că fac jurnalism, să distribuie materiale care nu respectă etica şi deontologia profesiei. Nu este de mirare că ultimele studii de specialitate arată că încrederea românilor în presă este la cel mai scăzut nivel al ultimului deceniu.

În acest context observăm că mult prea puţini jurnalişti fac efortul de a arăta cauzele care au dus la această decădere şi, cu siguranţă, şi mai puţini caută soluţii. Înţeleg şi partea de business. Mulţi jurnalişti care au site-uri sunt şi antreprenori. Unii, membri APPC, merită felicitări, însă în cazul altora problema este că aceştia pun mereu pe primul loc profitul, partea de business, ci nu jurnalismul, adică interesul public. APPC, prin membri dedicaţi profesionalismului va încerca să semnaleze cât mai frecvent abaterile.

Prin sesizări primite sau autosesizare. De asemenea, APPC va continua şi proiectele care recompensează jurnalismul de calitate.”

Atragem atenţia că APPC va monitoriza în continuare presa clujeană şi va sancţiona punctual derapajele.
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro Autor: Paula Stoica Paula.Stoicapaginademedia.ro
viewscnt

sus