Skip to main content

VIDEO. Moment important pentru presa online din România: milioane de euro se pot strânge anual pentru site-urile de ştiri. Arina Ureche ne explică mecanismul

 
VIDEO. Moment important pentru presa online din România: milioane de euro se pot strânge anual pentru site-urile de ştiri. Arina Ureche ne explică mecanismul

INTERVIURILE Paginademedia. Milioane de euro se pot duce anual către site-urile de ştiri. Este un drept stabilit la nivel european şi care acum se pune în practică în România. Cei mai importanţi publisheri din România (de la Pro TV, Antena şi Ringier, la Adevărul şi Hotnews) s-au reunit într-o asociaţie care se ocupă de colectarea banilor şi reprezintă site-urile în relaţia cu "Big Tech".

Publicitate

Foarte important: orice site de ştiri are dreptul la o anumită cotă din banii care se strâng, nu numai site-urile care sunt parte a asociaţiei. În ce condiţii, în continuare.

De unde vin aceşti bani? Despre ce drepturi este vorba?

Arina Ureche (pe care industri o cunoaşte de la BRAT - Biroul Român de Audit Transmedia) este director executiv al acestei organizaţii - Asociaţia pentru Gestiunea Drepturilor Editorilor - şi a explicat tot mecanismul într-un interviu video acordat Paginademedia.ro.

Aşadar, de unde vin aceşti bani? Parte din preluarea informaţiilor şi ştirilor de către marii tech (Google, Facebook etc) parte din alte drepturi, pe care le detaliem în continuare.

- practic, este urmarea unei directive europene din 2019 legată de drepturile de autor, introdusă în România în legislaţie în 2022 (Legea 69/2022).

- unul dintre drepturi: orice utilizator al conţinutului publicaţiilor de presă are nevoie de permisiunea editorilor publicaţiilor de presă pentru a utiliza conţinutul acestora (ştiri, de exemplu). Asociaţia va negocia în numele publisherilor în ce condiţii se preiau informaţiile. Adică sumele care trebuie plătite.

"O publicaţie este, până la urmă, o colecţie de texte cu caracter jurnalistic care poartă acest drept de autor. E ca un drept de proprietate. Pentru online, dreptul acesta nu exista până la directiva europeană din 2019. Până acum, marii utilizatori au folosit acest conţinut cu titlu gratuit", explică Arina Ureche.

- cu cine va negocia asociaţia din România: marile platforme, motoare de căutare, reţele sociale, servicii de monitorizare.

- sumele colectate de Asociaţie se vor împărţi site-urilor, după mai multe criterii

Mai există un alt drept stabilit la nivel european, din care, de asemenea se vor colecta bani. Sună mai complicat, dar Arina Ureche îl explică în interviu: dreptul la remuneraţie compensatorie pentru copia privată. Ce înseamnă, pe scurt?

Că oricine are un dispozitiv electronic - telefon, laptop, aparat foto - poate face cu acestea o copie a unei informaţii de pe un site (nu trebuie să o folosească la nimic, dar o poate face). În virtutea acestei potenţiale situaţii, un precent din valoarea de producţie sau import acestor aparate se colectează pentru a fi distribuite tuturor producătorilor de conţinut, printre care, de acum, şi editorilor de presă. Banii se colectează de către UPFR - Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, care virează mai departe, către asociaţia condusă de Arina Ureche, partea care revine editorilor de presă (cam 25% din total).

Este un drept tot ca urmare a directivei europene, de acum se aplică şi în România, explică Arina Ureche în interviu. Sunt milioane de euro anual pentru site-urile de ştiri numai din aceste drepturi.

Milioane, milioane, dar cum ajung la site-urile de ştiri?

- AGDE - Asociaţia pentru Gestiunea Drepturilor Editorilor reprezintă site-urile de ştiri în relaţia cu marile platforme internaţionale şi strânge banii din drepturile publisherilor

- Banii sunt distribuiţii către editori, de câteva ori pe an

- Foarte important: publisherii trebuie să facă dovadă că operează site-uri de ştiri (prin codul CAEN, prin număr de angajaţi implicaţi, prin documente care dovedesc proprietatea, trafic etc)

- Indiferent că sunt sau nu membri ai asociaţiei, publisherii online pot aplica pentru aceste sume. Statutul de membru al asociaţiei oferă în plus dreptul de a lua parte la decizii ale organizaţiei.

- "Toţi publisherii au dreptul la aceşti bani, doar să vină să îi ceară", a mai spus Arina Ureche.

- Banii vor fi împărţiţi publisherilor de două ori pe an.

- Cererile către AGDE pot fi depuse deja, detaliile sunt pe AGDE.rosite-ul asociaţiei

Membrii actuali ai AGDE:

  • Adevărul Holding
  • Antena 3
  • Antena TV Group
  • Bihor Media
  • Comparty SRL
  • Desprecopii.com
  • Dogan Media
  • eAd.ro Interactive
  • Fanatik Online
  • Independent SRL
  • Inform Media Press
  • International Alexander Media
  • Media Bit Software (HotNews)
  • Pro TV SRL
  • Ringier România
  • Rosportal

Mai multe detalii, în interviul cu Arina Ureche

VIDEO. Arina Ureche: un moment important pentru publicaţiile online

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus