DE WEEKEND. Un interviu şi profilul unei actriţe care, la 26 de ani, are deja în palmares roluri la Hollywood, alături de actori ca Willem Dafoe (nominalizat la Oscar), cunoscut şi pentru rolul Green Goblin din Spiderman. Acum o puteţi vedea pe Iulia Alexandra Neacşu şi în Pup-o mă, 3, pe Netflix. Dar şi în Înfruntarea Bacilor, care a fost pe Prima TV şi e disponibil şi pe platforma de streaming.
Urmează pe platforme şi alte titluri în care joacă.
"Filmul The Bouncer a avut premiera in Los Angeles. Iar noi actorii abia asteptam sa apara si pe Netflix. De asemenea, aştept ca “Adrenaline”, pe care l-am făcut împreună cu cei de la Lionsgate, să apără pe platforme", spune Iulia Neacşu.
A debutat la 19 ani într-un spectacol în regia lui Dan Tudor (moment decisiv în carieră), şi a ajuns într-un timp foarte scurt la Hollywood. În 2022, a apărut în două seriale, trei lungmetraje şi trei premiere în teatre independente. Printre acestea: "The Bouncer", o producţie americană cu John Ozuna "Înfruntarea Bacilor", "Weekend de vis" şi "Pup-o, mă 3".
Joacă în piesele “Poveşti de familie” la Teatrul Nou, “All you need is LUV” la Teatrul În Culise şi “Cât te ţine tinereţea?” La Griviţa Studio.
Ce vine în 2023?
Iulia Alexandra Neacşu: Pe lângă The Bouncer şi Adrenaline, mă pregătesc să încep câteva filme împreună cu Gheorghe Preda, merg la repetiţii la teatru şi sper ca premierele să fie bine primite de către public. Câteva audiobook-uri şi dublaje pentru seriale şi filme.
Sincer, la începutul carierei nu mă gândeam că voi face vreodată dublaj sau naraţiune, dar am primit această şansă şi ador să fac asta.
Cum ai ajuns actor independent la Hollywood în timpul facultăţii?
Iulia Alexandra Neacşu: Casting-uri, noroc şi extrem de multă muncă. E destul de greu să fi un artist independent în România. Anume, chiar şi oamenilor din industrie le este greu să perceapă concret acest status, ca să nu mai vorbim de cei care nu fac această meserie.
Am pornit pe drumul de independent împreună cu Cristian Ioniţă, în timp ce ne aflam în repetitii la Teatrul Bulandra, pentru spectacolul “Coriolanus” în regia Domnului Alexandru Darie. Cristi m-a luat sub aripa lui şi l-am ajutat, aşa cum am ştiut mai bine, să pună bazele Teatrului Nou.
Aşa am început să învăţ cu ce se mănâncă independentul şi să iubesc acest status şi artiştii care fac asta. Pe atunci nici măcar nu-mi doream să fac film. Cinematografia nu exista pentru mine, ci doar teatrul. Norocul meu a fost că foarte mulţi oameni din industria cinematografică vin să vadă spectacole de teatru. Iar aşa am ajuns să fiu sunată pentru a veni la casting-uri de către producători, regizori sau directori de casting.
Relaţie tată-fiică cu Willem Dafoe. În film
Cum a fost să lucrezi cu Willem Dafoe?
Iulia Alexandra Neacşu: A fost şi este o experienţă de neuitat. Am avut norocul să fiu propusă în acest proiect de către o actriţă cu care am lucrat mai de mult pentru un lungmetraj american.
Producătorii au întrebat-o dacă cunoaşte pe cineva care ar putea să o joace pe fiica lui Willem Dafoe.
Deci cu puţin noroc şi foarte multe probe trimise, am ajuns să joc alături de unul dintre idolii mei.
Noi am avut primele lecturi la finalul anului 2021, am filmat foarte puţin din film, întrucât din cauza situaţiei dintre Ucraina şi Rusia, filmările au trebuit sistate pe o anumite perioadă. Toamna asta îl reluăm şi abia aştept.
Cu Willem am avut foarte multe discuţii, mai ales pentru că trebuie să avem o relaţie tată-fiică pentru acest lungmetraj. Am vorbit foarte mult şi de teatru. Din păcate, nu vă pot spune mai mult de atât, trebuie să respect un contract, momentan.
Din ce şi când s-a născut pasiunea ta pentru teatru?
Iulia Alexandra Neacşu: Sincer? Foarte târziu. Până la 16 ani am vrut să fiu psiholog. Şi m-am pregătit ani întregi pentru acest drum, iar toată familia mea ştia şi sprijinea acest lucru. Până într-o seară când am fost cu mama mea să văd un spectacol de teatru la Teatrul de Comedie. Şi s-a legat virusul teatrului de mine.
Dar nu aş putea să explic cum s-a întâmplat, ci doar că am plecat spre casă spunându-mi “Vreau să fac asta. Pot ajuta oameni şi prin artă.” Evident, şocul familiei a fost destul de mare. În mod special pentru că eram genul de om căruia îi era ruşine şi să ceară ketchup la restaurant.
Debutul?
Iulia Alexandra Neacşu: La 19 ani, într-un spectacol regizat de Dan Tudor. Faptul că la 19 ani am avut ocazia de a lucra cu actori precum: Virgil Ogăşanu, Adela Mărculescu sau Costel Constantin a fost incredibil.
Dar oricum, spectacolul avea o distribuţie foarte bine sudată, cu actori foarte talentaţi, iar Dan Tudor ştie să facă spectacole grandioase. Presiunea a fost destul de mare pe noi, tinerii din distribuţie. Dan Tudor ne era şi mentor, nu doar regizor. Şi evident, toţi ne dădeam silinţa să fie totul cât mai bine şi profesionist cu putinţă.
Însă, datorită acestui spectacol am învăţat tot ce trebuie să fac şi ce nu în această meserie.
2022, un an încărcat
Ai apărut în 2022 în două seriale, trei lungmetraje, ai înregistrat zece audiobook-uri şi ai avut trei premiere în teatre independente. Cum s-a văzut pentru tine anul trecut?
Iulia Alexandra Neacşu: A fost… cel puţin interesant. Am început anul 2022 cu o producţie americană “The Bouncer”, un film de acţiune regizat de Massimiliano Cerchi, în care am jucat alături de John Ozuna şi Costas Mandylor. E mereu distractiv ca actor să poţi face şi cascadorii, mai ales la -15 grade.
Apoi, am filmat serialul “Înfruntarea Bacilor”, unde am interpretat o tânără bibliotecară pe nume Oana. A fost un proiect care o să îmi fie mereu drag, deoarece am cunoscut oameni minunaţi, iar atmosfera de pe set a fost de vis. Iar asta li se datorează şi oamenilor din spatele camerelor, nu doar actorilor. Alin Panc, Alexandru Pop, Dorian Stan, Raluca Hideg, Cristian Puchiu şi mulţi alţii.
A urmat “Weekend de vis” regizat de către Ovidiu Georgescu, despre care o să vă ţin la curent, dar vă garantez că un astfel de film aţi văzut doar în străinătate.
Ah, şi o mică apariţie hazlie în serialul “Secretele preşedintelui”. Iar în vară am filmat pentru “Pup-o mă, 3!”
Legat de audiobook-uri, nu mă aşteptam înainte de pandemie să am ocazia de a face aşa ceva. Dar 2020 a venit cu foarte multe surprize şi alături de Voxa am fost narator pentru câteva zeci de cărţi. Iar în teatru, am avut spectacolele : “Poveşti de familie” la Teatrul Nou, “All you need is LUV” la Teatrul În Culise, “Cât te ţine tinereţea?” La Griviţa Studio.
Ce faci atunci când nu munceşti?
Iulia Alexandra Neacşu: Nu prea am timp să mă relaxez şi nu-mi pare rău. Clar, acest lucru deteriorează viaţa personală, dar dacă nu tragi de tine cât eşti tânăr, când o vei face? Îmi place să îmi pun constant obiective şi să încerc lucruri noi. Am început de curând să învăţ limba germană şi mă pregătesc să dau şi de permisul pentru motor.
Am făcut sport de performanţă: aproape zece ani de ski, câţiva ani de echitaţie şi handbal. Dar, sincer, cred că cel mai greu sport au fost lecţiile de violoncel.
Ce surprize pregăteşti pentru anul 2023?
Iulia Alexandra Neacşu: Aştept premiera mai multor filme. “The Bouncer” tocmai a avut deja premiera in Los Angeles. Iar noi, actorii, abia asteptam sa apara si pe Netflix.
De asemenea, aştept ca “Adrenaline” pe care l-am făcut împreună cu cei de la Lionsgate să apără pe platforme.
Mă pregătesc să încep câteva filme împreună cu Gheorghe Preda, merg la repetiţii la teatru şi sper ca premierele să fie bine primite de către public.
Câteva audiobook-uri şi dublaje pentru seriale şi filme. Sincer, la începutul carierei nu mă gândeam că voi face vreodată dublaj sau naraţiune, dar am primit această şansă şi ador să fac asta.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro