Skip to main content

A murit regizorul Bogdan Budeş

 
A murit regizorul Bogdan Budeş

Bogdan Budeş, regizor de teatru şi traducător,  a decedat în urma unui infarct la doar 52 de ani. Anunţul a fost făcut pe Facebook, de fratele său, Radu Budeş, scrie G4Media.

Publicitate

„Fratele meu, Bogdan, a decedat ieri în urma unui infarct. Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească”, a scris Radu Budes.

Bogdan Budes are studii în filosofie la Universitatea din Bucureşti (1991-1996) şi a terminat regie de teatru la Masterskaya (Atelierul) lui Piotr Naumovici Fomenko din Moscova, în perioada 2007-2010.

A fost, în 2013, selecţioner la Festivalul Naţional de Teatru Independent. A făcut şi asistenţă de regie pentru mai multe spectacole, printre care, în 2012, Năpasta de I.L. Caragiale, regizat de Cristi Juncu.

Traducător dramatic din 2003, Budes are traduceri din limbile rusă (Evgheni Grişkoveţ, Ivan Vîrîpaev, Mihail Bulgakov), engleză (S. Beckett, David Mamet, Enda Walsh, Edward Albee, Martin McDonagh, Neil LaBute, Rajiv Joseph), franceză (Jean Claude Carrière).

”Eu nu-mi amintesc să fi avut visuri, aşa cum au copiii, de obicei. Nu cred că am spus vreodată „visez să mă fac…”, dar, ţinând cont de ce fac acum, da, făceam teatru, de mic. Bine, făceam teatru în uscător, pentru locatarii din bloc. Atunci şi jucam, şi scriam. După Ion Creangă…

La un moment dat, am făcut un spectacol după „Fefeleaga”. Inclusv cu muzică dată dintr-un casetofon, de la fereastra unui bloc vecin. Alesesem atunci o piesă a lui Morricone, pe care am vânat-o la radio, ca să o înregistrez. Ştiam că vreau să îi dau drumul într-un anumit moment, în punctul culminant…

Am scris şi o piesă de teatru pe care mama o păstrează şi acum. Are trei pagini. „Ana şi cowboy-ul” – un cowboy salva o fată. Toţi băieţii au chestia asta cu salvatul fetei! Aveam 8-9 ani. Nu cred că am conştientizat vreodată că îmi doresc o anumită profesie. Dar regăsesc, în ceea ce fac acum, ce am făcut atunci când eram mic, în joacă. Şi mergeam la teatru foarte mult, la Brăila”, povestea regizorul într-un interviu acordat Money. ro.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus