Skip to main content

A murit Ileana Cârstea Simion, apreciată profesoară de dicţie, care a format unele dintre cele mai bune voci din radio şi de pe TV

 
A murit Ileana Cârstea Simion, apreciată profesoară de dicţie, care a format unele dintre cele mai bune voci din radio şi de pe TV

Doliu în presă. Ileana Cârstea Simion, una dintre cele mai cunoscute profesoare de dicţie, s-a stins la 84 de ani. A perfecţionat sute de voci ale oamenilor de televiziune, radio şi teatru. 

Publicitate

Anunţul decesului a fost făcut de jurnalistul Victor Ciutacu, de la Romania TV.

„Putini sunt prezentatorii/moderatorii care nu i-au trecut pragul. Am facut-o si eu. Pentru scurta vreme, cand eram gata sa semnez cu Realitatea. M-am autodeturnat catre Antene si s-a rupt vraja.

Asta nu a impiedicat-o sa ma urmareasca de la distanta si sa-mi scrie ori de cate ori considera ca e cazul. Dincolo de sfaturile ei, pe care le-am incalcat ca nimeni altul, mi-a ramas scris pe creier “la tine, mintea bate dictia”. Odihniti-va-n pace, doamna”, a scris Ciutacu. 

Ileana Cârstea Simion a avut o experienţă de peste 40 de ani în dicţie.

Actriţa Anca Sigartău, jurnaliştii Anca Dumitrescu şi Tudor Muşat sunt doar câţiva dintre elevii care i-au călcat pragul profesoarei de dicţie de-a lungul anilor.

Ileana Cârstea Simion s-a născut într-o familie de artişti, tatăl său a fost arhitect, iar mama actriţă, potrivit Digi24.ro care i-a dedicat un reportaj în anul 2017. 

Şi-a dorit să devină regizor, însă cum la acea vreme exista doar secţie de actorie, a fost nevoită să îşi amâne cariera pentru câţiva ani. A studiat pentru a deveni actriţă, dar, în acelaşi timp, preda şi lecţii de dicţie.

Adevarul relatează că Florian Pittiş, actor, regizor, realizator de radio şi unde dintre vocile emblematice de la Teleencilopedie, a fost primul elev al profesoarei. Pittiş fusese respins la admiterea la IATC pentru că graseia (era „rârâit”, în termeni populari). 

„Către dicţie e o moştenire de la mama. Ea, nu ştiu dacă a vrut ca eu să fac dicţie, dar a avut câteva gesturi surprinzătoare, poate că a şi vrut. Când a venit la mama Pittiş, mi l-a dat mie direct. Zice: Îl corectezi tu.

-Mamă, dar eu nu am făcut asta.

-Nu-i nimica, te descurci. Şi nu mi-a dat nici exerciţii, nimic.

Mi-am pus mintea la contribuţie. Ştiam câte ceva din domeniul respectiv, dar nu şi exerciţiile pentru corectarea r-ului. Alea chiar nu le ştiam. Le-am inventat, le-am făcut şi l-am corectat şi a fost un student minunat”, a povestit Ileana Cârstea Simion la Digi24. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus