Skip to main content

„DIICOT continuă hărţuirea jurnaliştilor”. Organizaţiile de media şi de presă, scrisoare de susţinere pentru RISE Project

 
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Organizaţii de media şi ONG-uri protestează faţă de decizia DIICOT de a-l audia pe unul dintre jurnaliştii care au lucrat la seria de investigaţii „Afacerea Migrantul”.

Publicitate

Potrivit relatărilor echipei RISE, procurorul de caz a dispus o ordonanţă prin care „a solicitat echipei RISE să pună la dispoziţia parchetului a tuturor datelor care au stat la baza documentării investigaţiilor jurnalistice. Acelaşi magistrat a insistat că nu este o solicitare, ci o dispoziţie, iar dacă RISE nu se conformează, se poate ajunge la percheziţii”. 

ONG-urile:

„Acţiunea procurorilor DIICOT Caraş-Severin este abuzivă, contravine legislaţiei şi jurisprudenţei europene şi româneşti şi încalcă normele eticii jurnalistice.

Protecţia surselor jurnalistice este şi un privilegiu legal, dar şi o obligaţie profesională a jurnaliştilor. Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care, conform Constituţiei, este parte a dreptului intern românesc, are o cazuistică bogată legată de dreptul jurnaliştilor la protecţia surselor”.

Redăm comunicatul în continuare:

DIICOT continuă hărţuirea jurnaliştilor

Un grup de organizaţii care promovează libertatea presei şi buna guvernare şi instituţii media reprezentative protestează faţă de decizia procurorilor DIICOT de a cere jurnaliştilor Rise Project să îşi dezvăluie sursele.

În atenţia:
Procurorului General al României, domnul Alex Florin Florenţa
Procurorului şef al DIICOT, doama Alina Albu
Inspecţiei Judiciare,
Consiliului Superior al Magistraturii,
Ministrului Justiţiei, doamna Alina Gorghiu


Stimată doamnă, stimate domn

Considerăm inacceptabil pentru un stat de drept modul în care procurorii DIICOT Caraş-Severin pun presiune asupra jurnaliştilor RISE PROJECT, solicitându-le printr-o ordonanţă să predea către organele de urmărire penală informaţiile obţinute din documentările jurnalistice. Jurnaliştii Rise Project au publicat recent o serie de investigaţii care arată cum mii de cetăţeni asiatici ajung pe străzi în România, abandonaţi de firmele de recrutare care i-au adus aici, şi decid să fugă în alte ţări europene prin intermediul reţelelor de trafic de migranţi. Investigaţia jurnalistică a avut loc în paralel cu cea a procurorilor, potrivit jurnaliştilor Rise Project, şi a dezvăluit inclusiv faptul că unul dintre cei anchetaţi pentru trafic de migranţi este rudă cu şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Timişoara, unitate care sprijină investigaţiile DIICOT, dar şi existenţa unor legături de rudenie şi prietenie dintre şeful reţelei şi alţi angajaţi ai MAI.

Jurnaliştii au fost chemaţi întâi ca martori, pentru ca, mai apoi, procurorul şef al Biroului Teritorial DIICOT Caraş-Severin, Carmen Vrânceanu, să solicite, printr-o ordonanţă, „predarea de către comunitatea independentă de jurnalişti RIJE (n.r. RISE) PROJECT a datelor aflate în posesia sau sub controlul său, care au stat la baza materialelor jurnalistice intitulate Afacerea „Migrantul” (I, II şi III)”. 

Acţiunea procurorilor DIICOT Caraş-Severin este abuzivă, contravine legislaţiei şi jurisprudenţei europene şi româneşti şi încalcă normele eticii jurnalistice.

Protecţia surselor jurnalistice este şi un privilegiu legal, dar şi o obligaţie profesională a jurnaliştilor. Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care, conform Constituţiei, este parte a dreptului intern românesc, are o cazuistică bogată legată de dreptul jurnaliştilor la protecţia surselor. De asemenea, legislaţia internă statuează ca atare acest privilegiu profesional - legea audiovizualului, legea Agerpres, legea SRR-SRTV. Noul Regulament european privind libertatea mass-mediei garantează, la rândul său, protecţia surselor jurnalistice.

Restrângerea acestui drept la protecţia surselor se poate face doar acolo unde se demonstrează necesitatea apărării unui interes public superior (de ex. dacă e pusă în pericol siguranţa naţională sau corecta desfăşurare a unei anchete penale) dar numai dacă interferenţa cu drepturile jurnaliştilor este proporţională (de ex. dacă organele de anchetă au epuizat toate celelalte metode de a lămuri faptele).

În speţa de faţă procurorii nu au demonstrat că cerinţa lor îndeplineşte principii ca cele menţionate mai sus, dovadă fiind şi solicitarea acestora ca jurnaliştii să predea organelor de anchetă penală absolut toate documentele care au stat la baza investigaţiilor jurnalistice. Subliniem că nu este rolul jurnaliştilor să se transforme în organe de anchetă penală iar obligarea acestora la a colabora cu procurorii şi poliţiştii reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale la libertatea de exprimare şi libertatea presei, care nu poate fi acceptată în lipsa unor decizii legale atent şi clar fundamentate şi revizuite de autorităţi independente.

Precizăm că nu este pentru prima oară când procurorii DIICOT hărţuiesc jurnalişti şi pun în pericol protecţia surselor jurnalistice. Astfel de cazuri de hărţuire au fost cele ale jurnalistului brăilean Alin Cristea şi ale echipelor editoriale ale Libertatea şi Newsweek. La acestea se adaugă multe alte cazuri care nu au devenit publice.

Considerăm că un stat democratic dispune de alte metode de a investiga infracţiuni în afară de hărţuirea jurnaliştilor.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă solicităm să luaţi măsuri, în conformitate cu atribuţiile legale ale instituţiilor pe care le conduceţi, pentru:

• Infirmarea ordonanţei emise de DIICOT Caraş-Severin.
• Cercetarea modului în care s-a desfăşurat investigaţia procurorilor DIICOT în cazul Rise Project.
• Implementarea la nivelul Institutului Naţional al Magistraturii a unor programe susţinute de formare profesională a magistraţilor în domeniul jurisprudenţei CEDO referitoare la libertatea de exprimare, libertatea presei şi a drepturilor jurnaliştilor, cum ar fi cel la protecţia surselor. Poliţiştii judiciari trebuie, de asemenea, să fie beneficiari ai unor cursuri similare.


Active Watch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Context. ro
Expert Forum
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
Redacţia Recorder
Dela0. ro
Centrul de Investigaţii Media
Pressone
Miliţia Spirituală
APADOR-CH
Funky Citizens
Redacţia Hotnews
Centrul FILIA
Info Sud-Est
Inquam Photos
Public Record
Misreport
Redacţia Snoop
Redacţia PaginadeMedia
Casa Jurnalistului

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus