Skip to main content

A intrat Adevărul în controversatul Club de Presă, fondat de Sorin Roşca Stănescu şi Cozmin Guşă? Clubul zice că "DA", dar redacţia Adevărul zice categoric că „NU"

 
Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

„Încă o casă de presă importantă, trustul Adevărul, prin omul de afaceri Cristi Burci, s-a alăturat Clubului de Presă!", anunţă un comunicat al organizaţiei, publicat pe site-ul organizaţiei.

Publicitate

A intrat cu adevărat grupul Adevărul în această organizaţie? 

Înainte de detalii, de notat că Clubul de Presă a fost lansat pe 3 Mai, de Ziua Presei, în 2023.

Clubul de Presă a născut controverse încă de la înfiinţarea lui de către Cozmin Guşă (un susţinător al AUR) şi de către Sorin Roşca Stănescu (fost condamnat la închisoare şi cel despre care vechiul Club Român de Presă a recomandat să nu mai fie numit "ziarist").

Înfiinţarea acestui nou Club de Presă a fost încurajată de Maricel Păcuraru, patronul Realitatea (şi el fost condamnat la închisoare), cunoscut pentru vorbele: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”.

Ce spune redacţia?

Contactaţi de Paginademedia.ro, cei din conducerea redacţiei Adevărul spun că informaţia nu este exactă. "Adevărul nu este parte a Clubului de Presă", a declarat, scurt, Andreea Traicu, redactor-şef Adevărul.

Şi atunci cum a apărut Adevărul în Clubul de Presă? Cine l-a înscris?

„Scrie în comunicat (Adevărul, prin Cristi Burci n red)", a fost răspunsul lui Cozmin Guşă la întrebările PaginadeMedia.ro. L-a înscris Cristi Burci? "Nu ştiu, nu m-am ocupat eu", a fost răspunsul lui Guşă.

Ce mai spune comunicatul Clubului de Presă?

„Înfiinţarea Clubului de Presă a stârnit interesul caselor de presă din România, peste 70 de ziare, televiziuni, radiouri sau site-uri alegând să se înscrie în asociaţia care şi-a propus să sprijine angajatorii şi angajaţii din mass-media românească.

În această săptămână a venit rândul unui trust important media să se alăture Clubului de Presă, astfel că numărul jurnaliştilor depăşeşte 700 de membri”, spune comunicatul. 

„Printre casele de presă care s-au înscris în Clubul de Presă se numără: Ecopolitic, Gazeta de Bistriţa, Gazeta de Cluj, TR News, Patria Română şi stiri.botosani.ro.”

Până la ora publicării acestui articol, Cristian Burci nu a putut fi contactat. 

Clubul de Presă, organizaţie controversată

Clubul de Presă, fondat pe 3 mai 2023 de Ziua Presei, a fost o organizaţie controversată încă de la înfiinţare. La scurt timp de la fondare, organizaţii media precum Antena 3, B1 TV, Evenimentul zilei, Capital şi Romania TV s-au delimitat de acesta, după ce s-au trezit că apar pe lista membrilor. 

Dan Andronic, proprietarul EVZ şi Capital, a făcut atunci un apel public către Clubul de Presă: 

„Apel public către colegii noştri Răzvan Savaliuc, Bogdan Comaroni, Sorin Roşca Stănescu:

Scoateţi din comunicatul Clubului Român de Presă numele Evenimentului Zilei şi al Capital, sau faceţi publică cererea de adeziune semnată de reprezentantul legal al societăţii. Nu poţi adera la o asociaţie pe calea aerului, prin spori, ci respectând statutul legal. Noi nu am făcut-o.

Este o mascaradă care trebuie să înceteze, care face rău inclusiv organizaţiei din a cărei conducere faceţi parte, un fals nedemn de cei care se prezintă ca fiind jurnalişti.

Putem înţelege o eroare, nu suntem de acord cu perpetuarea ei. Nu suntem de acord să intrăm într-o altă organizaţie profesională, în ciuda ameninţărilor mai mult sau mai puţin voalate transmise de cei ce se asociază cu numele voastre, respectate de mulţi dintre noi, atâta timp cât tocmai ne-am înscris în Asociaţia Editorilor de Presă Scrisă şi Online.

Vă urăm succes şi fără noi! ”

O recţie similară a avut şi B1 TV: 

„Am aflat cu surprindere din relatarea făcută sâmbătă, 13 mai, de o publicaţie online, că B1 TV ar fi pe lista entităţilor membre ale unui aşa-zis ”club de presă” recent format. Informaţia este total eronată, televiziunea noastră nefiind implicată în niciun fel în acest proiect.

Cu alte cuvinte, asocierea numelui televiziunii B1 TV cu acest nou organism media a fost făcută fără niciun fel de acord în acest sens.”

Şi Antena 3: 

„Informaţiile recente referitoare la apartenenţa Antena 3 CNN la un "club de presă" sunt integral false. Folosirea frauduloasă a brand-ului Antena 3 CNN poate atrage consecinţe juridice.

Solicităm celor care au inclus Antena 3 CNN într-o listă de presupuşi membri ai unui club de presă să elimine această informaţie falsă, în regim de urgenţă, respectând astfel realitatea obiectivă şi dreptul publicului la informaţii corecte şi responsabile.”

Cine sunt fondatorii Clubului de Presă?

Consiliul de Onoare al Clubului de Presă are cinci membri: Cozmin Guşă, Sorin Roşca Stpnescu, Răzvan Savaliuc, Bogdan Comaroni şi Claudiu Asimionesei.

Cozmin Guşă, unul dintre fondatori, este un apropiat şi susţinător al partidului AUR. Poziţiile lui antivacciniste şi împotriva Ucrainei au atras numeroase sancţiuni de la CNA postului Gold FM la care face emisiuni.

Sorin Roşca Stănescu, cel de-al doilea fondator, condamnat şi el în trecut la închisoare în dosarul Rompetrol, a fost şi el în centrul a mai multor scandaluri.

În 2009, au apărut în presă înregistrări cu SRS şi Bogdan Chirieac în care cei doi vorbeau despre mai multe documente cu care ameninţau să-l compromită pe directorul de atunci al ANI, Cătălin Macovei. 

În urma scandalului Clubul Român de Presă de atunci, condus de Indira Crasnea, le-a recomandat instituţiilor de presă să nu-i mai prezinte pe cei doi drept jurnalişti. 

Maricel Păcuraru a fost cel care a venit cu ideea clubului, după cum a declarat Sorin Roşca Stănescu la înfiinţare. 

Păcuraru a devenit celebru după ce a fost înregistrat spunândRespectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!”.

Maricel Păcuraru a făcut închisoare între 2014 şi 2017 într-un dosar de corupţie legat de devalizarea Poştei Române. 

Răzvan Savaliuc este fondatorul site-ului luju.ro.

Bogdan Comaroni a fost redactor-şef adjunc al ziarului Ziua, în perioada în care director era Sorin Roşca Stănescu. Este invitat în emisiunile lui Cozmin Guşă la God FM.

Claudiu Asimionesei, al cincilea membru al Consiliului de Onoare este proprietarul publicaţie Bună ziua, Iaşi - BZI. În urmă cu doi ani, Claudiu Simionesei a fost audiat de DIICOT Iaşi, în calitate de inculpat, potrivit PressHub. Conform aceleiaşi surse, aceeaşi calitate de inculpat o avea şi primarul Mihai Chirică, în cazul construcţiei unui bloc printr-o asociere cu Primăria.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus