Skip to main content

G4Media: Jurnalista Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltăreţu de viol: „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viaţa mea nu a mai fost niciodată la fel” / Ziaristul neagă acuzaţiile

 
G4Media: Jurnalista Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltăreţu de viol: „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viaţa mea nu a mai fost niciodată la fel” / Ziaristul neagă acuzaţiile

Adina Florea, fostă jurnalistă la Vice şi la Libertatea, îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltăreţu că ar fi violat-o în anul 2015.

Publicitate

Răzvan Băltăreţu este “omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniţi, s-a urcat peste mine şi m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviţei, în faţa căminelor de la Grozăveşti”, a scris Adina Florea, pe pagina sa de Facebook.

Contactat de G4Media, Răzvan Băltăreţu, fost redactor-şef la publicaţia Vice, neagă acuzaţia şi afirmă că a avut cu Adina Florea o “relaţie neoficială”.

G4Media a stat de vorbă şi cu Adina Florea, care a detaliat şi modul în care cei doi s-au cunoscut. Întrebată de ce nu a depus plângere la poliţie la acel moment, ea a răspuns: 

„Simţi că nu o să te creadă nimeni, … eu l-am chemat în casă, până şi maică-mea mi-a spus după ce i-am spus câţiva ani mai târziu – da ce viol e ăsta, când tu îl chemi în casă la tine. Pentru că suntem crescut într-o asemenea cultură, de asta nu depunem plângere”.

„Dacă nu se prescria aş fi depus plângere poate acum, asta după ani de terapie şi ani în care … eu am avut ani în care am fost în depresie din cauza asta. Da, azi aş putea să depun plângere dar nu mai contează pentru că fapta e prescrisă”, a mai explicat ea.

Contactat de G4Media la circa două ore după ce Adina Florea îşi publicase povestea pe pagina sa de Facebook, Răzvan Băltăreţu a spus că nu era la curent cu aceste acuzaţii şi a descris o situaţie “mult mai amplă, mult mai nuanţată”.

Întrebat de G4Media dacă a violat-o pe Adina Florea, el a răspuns: “Nu”, după care a cerut să revină telefonic după 2-3 minute.

În acest al doilea apel telefonic, Băltăreţu a afirmat că a avut o “relaţie neoficială” cu Adina Florea şi a negat existenţa unui act de viol.

Articolul integral, AICI

Ce a scris Adrina Florea pe Facebook:

„io la Superscrieri nu merg pentru că am o problemă să-mi văd violatorul premiat pe scenă.

azi-noapte, redacţia Vice a câştigat premiul onorific pentru întreaga activitate şi sunt extrem de mândră de ce a fost redacţia asta şi de ce a însemnat pentru mine. dar, în loc ca oamenii care au făcut redacţia asta mare să fie chemaţi pe scenă, microfonul laurilor a fost ridicat de Răzvan Băltăreţu.

nu doar că Răzvan a fost unul dintre cei mai slabi redactori-şefi ai unei redacţii care a însemnat atât de mult şi a reuşit atât de multe înainte de 2019. dar e şi omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniţi, s-a urcat peste mine şi m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviţei, în faţa căminelor de la Grozăveşti.

între timp, fapta s-a prescris. dar a existat, iar martori sunt toţi prietenii care mi-au ascultat povestea şi sutele de ore de terapie pe care le-am făcut în ultimii 5 ani.

agresorul şi-a lansat un podcast despre educaţie sexuală, iar azi, a ridicat un premiu necuvenit. pentru mine, e prea mult. iar azi sunt suficient de puternică să o spun.

e prea mult. şi sper la un viitor pentru presa românească în care oamenii nu mai închid ochii la poveşti despre abuz doar pentru că nu sunt articulate în fraza: “Răzvan Băltăreţu m-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viaţa mea nu a mai fost niciodată la fel.”

 

Fundaţia Friends for Friends, organizatoarea Premiilor Superscrieri, a reacţionat printr-un mesaj pe pagina de Facebook:

"Ne solidarizăm cu Adina Florea, care îl acuză pe Răzvan Băltăreţu, fost redactor şef VICE România de viol.
În lumina acestor acuzaţii grave, simţim nevoia să adresăm câteva puncte esenţiale.
În primul rând, dorim să exprimăm clar că astfel de acuzaţii sunt extrem de serioase şi trebuie tratate cu atenţia şi respectul cuvenit. Victimele trebuie crezute.
 
În al doilea rând, premiul Superscrieri a fost acordat de juriu pentru VICE România, pe baza meritelor jurnalistice ale echipei, pentru contribuţia lor semnificativă la peisajul media românesc. Echipa VICE a demonstrat profesionalism şi integritate în munca ei, fapt pentru care a fost recunoscută şi apreciată.
 
Încă din 2016, FFFF derulează proiectul In a Relationship, axat pe psihoeducaţie pentru prevenţia violenţei şi a abuzurilor. Mii de tineri din întreaga ţară au beneficiat deja de resursele dezvoltate în cadrul proiectului şi sperăm ca astfel de poveşti ale victimelor să nu mai rămână secrete.
 
În concluzie, ne exprimăm solidaritatea cu victimele violenţei sexuale şi a altor forme de abuz. Dorim să încurajăm jurnalismul în sprijinul acestora. Vom face demersuri concrete în viitorul Superscrieri", a transmit fundaţia pe reţeaua socială.

Postarea Adinei Florea: 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus