Actualul ministru al Finanţelor din partea PSD, Adrian Câciu, a publicat în 2020 un articol şi a dat un interviu în care pledează cauza Huawei, compania chineză interzisă de la licitaţia pentru reţelele 5G în România, scrie G4 Media.
Unul dintre articole este marcat cu semnul de publicitate, în alte cazuri, nu. DcNews şi site-ul Ziarului Financiar nu au marcat. Pe de alt parte, Wall-street.ro a marcat materialul cu (P), aşa cum se întâmplă în cazul articolelor plătite.
Interesant este modul de "marcare" de la Ziarul Financiar. Textul este la rubrica "Opinia Specialistului", iar la sfârşit apare menţiunea: „Articolele de tip advertorial publicate pe site-ul www.zf.ro sunt marcate cu (P), Advertorial, Articol cu continut publicitar sau Opinia specialistului”.
Ministrul, care la vremea respectivă era analist financiar, a primit 25.700 de lei pentru articolele pe care le-a semnat, potrivit sursei citate. Acesta a fost plătit prin agenţia McCann Professional, care din 2019 se ocupă de PR-ul pentru Huawei, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
Cum s-a apărat Câciu, la B1 TV, întrebat despre articolele de promovare:
„Colaborarea mea cu schemele de promovare este publică, am declaraţia de avere. Nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu. Nici anul acesta nu am reuşit să avem licitaţie 5G. Nu contează cine ar câştiga, ci ideea de bază este pierderea de competitivitate”, a spus Adrian Câciu.
Cum arătau articolele care promovau interesele Huawei:
Unul a fost publicat sub semnătura sa la 19 noiembrie 2020 pe portalul DCNews.ro, fără a fi marcat ca articol publicitar. Mai mult, în dreptul titlului apare cuvântul „EXCLUSIV”.
„În ultimele luni, există multe speculaţii care spun că proiectul de lege referitor la tehnologia 5G exclude companiile străine de pe piaţa românească. Aceasta ar putea fi o problemă pentru profesioniştii din industria TIC, pentru că efectul va fi acela că specialiştii în tehnologie, specialişti de top pe care România îi are, vor migra în alte state ale Uniunii Europene în loc să rămână în România.
Numai dacă ne referim la Huawei ca lider în tehnologia 5G, această companie are peste 2.300 de angajaţi în România şi susţine peste 6.400 de angajaţi în lanţul industrial (de la furnizori la subcontractanţi). Cine înţelege, câştigă, cine nu, nu va face parte din viitor“, nota Câciu.
Cel de-al doilea este un interviu luat lui Câciu (fără să existe un intervievator propriu-zis). Acesta a apărut în Wall-Street.ro pe 17 septembrie 2020, fiind marcat cu semnul distinctiv de publicitate, şi Financial Intelligence, cu marcajul ”Proiect editorial susţinut de Huawei”.
Al treilea articol publicitar pro-Huawei a apărut pe Ziarul Financiar, fără a fi marcat însă drept publicitate.
În finalul textului apare, însă, menţiunea: „Articolele de tip advertorial publicate pe site-ul www.zf.ro sunt marcate cu (P), Advertorial, Articol cu continut publicitar sau Opinia specialistului”
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii