Skip to main content

DIN ARHIVĂ. Antena 1 a împlinit 31 de ani de la prima emisie. Cum era anunţată lansarea televiziunii în presa anilor 90

 
DIN ARHIVĂ. Antena 1 a împlinit 31 de ani de la prima emisie. Cum era anunţată lansarea televiziunii în presa anilor 90

ANIVERSARE. Antena 1, una dintre primele televiziuni comerciale lansate după Revoluţie, împlineşte astăzi 31 de ani de la prima emisie. Paginademedia.ro a găsit imagini de arhivă cu primele reclame şi ştiri despre lansarea postului deţinut de familia Voiculescu. Televiziunea era lansată de „Corporaţia pentru cultură şi artă Intact”

Publicitate

Societatea a cumpărat publicitate în fiecare zi în ziarul Libertatea, pe atunci un ziar de calitate, cu o lună înainte de lansarea postului. Reclama anunţa emisie din 24 în 24 de ore şi promitea „Foarte multe filme din Anglia, Franţa, Germania, Italia, România, SUA”, dar şi foarte multe evenimente, prezentate succint „Pulsul străzii”.

După prima emisie, Libertatea a fost şi cea care a publicat un interviu cu primul director general de atunci al staţiei, Florin Brătescu care vorbeşte despre „numele sonore” care se alăturaseră postului de televiziune: Octavian Sava, Valeriu Negru, Octavian Iordachescu, Doina Anastasiu.

FOTO. Imagini de arhivă cu o reclmă ce anunţa lansarea Antenei 1, dar şi interviul acordat de Florin Brătescu

  

Câteva fragmente din interviul publicat în decembrie 1993, cu Florin Brătescu:

Ce vă conferă atributul de profesionist?

„Concepţia de organizare a studiourilor noastre; aparatura de ultima clasă tehnică; structura programelor; calitatea oamenilor cu care le realizăm.”

Înseamnă că veţi face o concurenţă serioasă televiziunii naţionale!

„Am pornit de la ideea că nu vom concura ci vom completa televiziunea naţională oferind ceea ce aceasta nu pridideşte să facă (…). Programele noastre sunt structurate mai ales pe filme artistice, documentare, de animaţie, pentru toate vârstele şi preferinţele. Nu vor lipsi emisiunile muzicale, show-urile atât de gustate de tineri.”

Dar atât de copioasele „mese rotunde” politice, partinice, partizane şi chiar partizanale?

„Oricât de copioase ar fi ele, preferăm să fie „servite” de alţii!” Am văzut emiţătorul şi m-a impresionat lucrarea, ca performanţă tehnică.

Cine sunt „vinovaţii”?

„Antrepriza Română de Poduri-Bucureşti, directorul general ing. Robică Popină; directorul filialei 3, ing. Constantin Mlak; specialistul în montaje Tomel Buzatu. Aş remarca şi aportul ing. Vladimir Bogdănescu, directorul tehnic.”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus