Skip to main content

UMANITAR. Colega noastră de breaslă Anca Apostol face progrese, dar încă are nevoie de ajutor. A reuşit să spună un cuvânt: "frumoasă"

 
UMANITAR. Colega noastră de breaslă Anca Apostol face progrese, dar încă are nevoie de ajutor. A reuşit să spună un cuvânt: "frumoasă"

ANUNŢ UMANITAR. Jurnalista Anca Apostol, care suferă după un AVC masiv, începe să facă progrese. Înţelege tot ce i se spune şi, recent, pe lângă "da", "of" şi "aoleu", singurele cuvinte pe care le mai pronunţă, reuşeşte să articuleze, mai nou, "frumoasă".

Publicitate

Paginademedia.ro a mai scris despre cazul jurnalistei, iar ajutoarele obţinute atunci au făcut posibile tratamentele de recuperare şi progresele vizibile. Mai este, încă, nevoie de ajutor.

Anca Apostol a lucrat la Tineretul liber, Evenimentul Zilei, Cotidianul, Pro TV Magazin şi la site-ul MagnaNews. Acum, în urma AVC-ului, are mâna dreaptă şi piciorul drept hemiplegice, cu o afazie mixtă. AVC-ul ischemic masiv i-a necrozat două treimi din emisfera cerebrală stângă.

Ce face zilnic şi cu ce rezultate?

Sunt semne bune. Durerile pe braţul şi piciorul drept au scăzut în intensitate, ceea ce înseamnă că recuperarea continuă bine şi că va mişca mâna, iar piciorul drept începe deja să se mişte mai mult, pe reflex neuro. Şi nu doar atât.

Este mişcată zilnic, de două ori, de kinetoterapeuţii de la Enayati Hospital. Pedalează pe bicicleta medicinală fluent şi lucrează cu "manivela" pentru mână destul de bine.

De trei săptămâni este ridicată, se sprijină în cârjă pe stânga şi merge sprijinită pe partea dreaptă, câţiva paşi.

Are săptămânal şase şedinţe de logopedie, ale căror efecte se văd. Face acupunctură. Accelerarea recuperării a început odată cu aceasta.

Ajutor pentru Anca

Şedinţele de recuperare au de la Enayati Hospital au fost posibile datorită celor care i-au venit în ajutor. Procerul este însă de lungă durată şi mai este nevoie de sprijin.

O factură proforma de principiu de la Enayati Hospital arată că trei luni de spitalizare ar costa în jur de 35.000 de euro. Cum puteti ajuta concret?

Aveţi mai jos conturile şi contactele. Plus o poveste a aventurii din spitalele de stat, spusă de soţul ei, Florin Budescu, de asemenea un jurnalist cu experienţă.

Citeşte şi: URGENT! Colega noastră de breaslă Anca Apostol are nevoie de ajutor, după un AVC masiv. Înţelege tot, dar nu se poate exprima decât cu: "da", "of" şi "aoleu"

Puteţi dona direct astfel:

LEI: Anca Daniela Apostol, IBAN RO20RNCB0643029275490001


EURO: Florin Budescu, IBAN RO03INGB0000999902994471


PayPal: florin.budescu[at]gmail.com


Revolut: @florin9iw4


Povestea Ancăi Apostul, spusă de soţul ei, Florin Budescu:

Prinsă în absurdul procedurilor de la stat: te refaci sau nu, eşti externat!

Povestea Ancăi Apostol este şi povestea absurdului din sistemul public de sănătate, respectiv din spitalele de stat. AVC-ul ischemic masiv a fost suferit pe 2 februarie, după care Anca fost stabilizată la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Cardiovasculare.

A făcut apoi recuperare medicală la Spitalul Clinic Universitar Elias si la INRMFB (Spitalul Filantropia). Aici s-a lovit de un sistem care a împiedicat-o să-şi continue recuperarea.

Asta pentru că revenirea în sistemul spitalier de recuperare de stat este o aventură. Conform Contractului-cadru din Sănătate, un spital nu poate interna un pacient mai mult de 2-3 săptămâni.

Dacă o face, CNAS decontează în continuare numai 10% din serviciile medicale, aşa că spitalele de stat pur şi simplu te externează, după cum povesteşte jurnalistul Florin Budescu, soţul Ancăi Apostol.

Anca e în liste de aşteptare, la mai multe centre de recuperare de stat, dar trebuie să se recupereze intens acum, altfel rămâne cu sechele, spune jurnalistul.

Spre comparaţie, în Franţa, ai şase luni de recuperare în spital, pe banii statului, iar dacă e nevoie îţi este prelungit stagiul cu alte şase luni. Şi a treia oară la fel, de-abia apoi statul decide să te lase pe sprezele tale proprii.

De reuşita refacerii Ancăi depinde dacă îşi va mai continua cariera sau nu, dar în primul rând cât va mai trăi: un pacient post-AVC are în România o durată medie de viaţă de 3-4 ani.

Dar noi toţi putem face o diferenţă acum, cu o donaţie. Putem ajuta un om să vorbească, să se deplaseze, să mănânce singur, să facă tot ce urmează să faceţi dv., după ce citiţi acest mesaj, şi reprezintă "normalul".

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus