Skip to main content

Când presa (mai) contează. Condamnări grele pentru doi înalţi ierarhi de la episcopia Huşilor acuzaţi de viol, după dezvăluirile jurnaliştilor de la Să fie lumină

 
Când presa (mai) contează. Condamnări grele pentru doi înalţi ierarhi de la episcopia Huşilor acuzaţi de viol, după dezvăluirile jurnaliştilor de la Să fie lumină

Şi s-a făcut lumină. Condamnări grele după acuzaţiile de abuzuri sexuale ale unor înalţi ierarhi ai Episcopiei Huşilor asupra unor elevi ai seminarului teologic din Huşi. 

Publicitate

Corneliu Bârlădeanu, fost episcop al Huşilor, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol, iar  Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Episcopiei Huşilor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. 

În plus, victimele ar trebui să primească şi despăgubiri de 50.000 de euro, respectiv 70.000 de euro. 

Decizia nu este definitivă

Totul a pornit de la seria de dezvăluiri a jurnaliştilor Diana Oncioiu, Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu, Paul Căbescu, Octavian Coman şi Andrei Crăciun şi proiectul Să fie lumină ce datează din 2019. 

„În chiliile Episcopiei Huşilor elevi de seminar au fost abuzaţi sexual atât de Preasfinţitul Corneliu, cât şi de călugărul arhimandrit Sebastian Jitaru. Niciunul nu a răspuns pentru faptele sale”, îşi începeu jurnaliştii dezvăluirile în urmă cu cinci ani, într-un articol intitulat „Victimele chiliilor

Jurnaliştii de la platforma „Să fie lumină” au detaliat în numeroase episoade cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaţilor, dar şi mărturia unui elev din Huşi care acuză că a fost abuzat de preot, iar în urma dezvăluirilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a decis redeschiderea anchetei penale.

În tot acest timp, jurnaliştii au fost şi sub presiunea instanţelor. Au fost acţionaţi în judecată de Corneliu Bârlădeanu, într-un proces în care le cerea jurnaliştilor daune morale de 250.000 de euro şi ştergrea tuturor articolelor publicate despre el. După mai bine de trei ani de procese, justiţia i-a respins definitiv acţiunea, după cum au anunţat chiar jurnaliştii. 

„Investigaţiile Să fie lumină despre abuzurile lui Onilă, care au făcut posibil procesul în care episcopul e acum condamnat, au costat vreo 25 de mii de euro. Doar pentru a publica prima parte a serialului jurnalistic, reporterii au avut nevoie de aproape un an de documentare. Jurnalismul contează, la propriu. Dar şi la figurat: contează pe noi toţi”, au spus jurnaliştii într-o postare pe Facebook.  

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus