Skip to main content

Cine şi ce datorii are la stat? Cine din media ar putea beneficia de amnistia fiscală? Editura Intact şi Realitatea, datorii de 40 de milioane de euro. Ce date sunt la Aleph şi la Digi?

 
Foto: Peter Williams | Dreamstime.com
Foto: Peter Williams | Dreamstime.com

Aministia fiscală - adică tăierea unor penalităţi - ar putea atinge şi companiile de media care au datorii la stat. Consultarea listei de datornici scoate la iveală date interesante. Editura Intact şi Realitatea apar cu, de departe, cele mai mari datorii la stat (40 de milioane de euro împreună), dar pe listă sunt şi companii precum Aleph sau Digi România.

Publicitate

Lista companiilor cu datorii la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost consultată pentru Paginademedia.ro de Clever News Center, o agenţie de conţinut media coordonată de jurnalistul Marian Păvălaşc. Concluziile, în continuare:

Editura Intact SRL (fostul editor al Jurnalului Naţional) şi Realitatea Media SA (societatea prin care se fac şi acum plăţi către angajaţii postului de televiziune Realitatea Plus) se află pe lista primelor 100 de companii cu cele mai mari datorii la stat la startul amnistiei fiscale aprobate de Guvernul României. Cele două au restanţe fiecare de peste 100 de milioane de lei la bugetul de stat. Adică peste 20 de milioane de euro fiecare.

Pe lista firmelor care ar putea beneficia de ştergerea parţială a datoriilor la stat până pe 25 noiembrie se află şi 51 de companii care se ocupă de activităţi de presă scrisă, online sau tipărită, ori de televiziune. Alte aproape 450 de companii, care au obiect de activitate servicii de agenţii dar au fost implicate şi în produse media, sunt pe lista societăţilor cu datorii.

Înainte de cifrele concrete, despre amnistie, pe scurt

La începutul lunii septembrie, Guvernul României a adoptat o iniţiativă a Ministerului Finanţelor prin care se şterg parţial datoriile firmelor şi persoanelor fizice la stat. Pentru firme: „Sunt considerate restante la data de 31 august 2024 inclusiv obligaţiile de plată care, la această dată, se află în oricare dintre situaţiile prevăzute la alin. (3), iar ulterior acestei date, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, înlesnirea la plată îşi pierde valabilitatea sau, după caz, încetează suspendarea executării actului administrativ fiscal.”

Altfel spus, statul a propus ca, pentru datoriile înregistrate în ultima zi din august, Fiscul să şteargă dobânzile şi penalităţile dacă se plătesc impozitele la stat. Este vorba despre impozitul pe profit, TVA şi alte taxe provenite din activitatea unei firme. În cadrul amnistiei fiscale nu intră şi contribuţiile la bugetele de asigurări (sociale, sănătate şi şomaj).

Situaţia în cadrul companiilor

• Editura Intact SRL

Firma are datorii la bugetul de stat de 102,9 milioane lei. Restanţele principale sunt de 59,17 milioane lei, iar cele accesorii - care ar putea fi şterse la amnistia din această toamnă - sunt de 43,72 milioane lei.

Societatea care edita ziarul Jurnalul Naţional mai are restanţe şi la bugetele de asigurări: asigurări sociale - 6,1 milioane lei, asigurări de şomaj - 0,3 milioane lei, sănătate - 2,3 milioane lei.

Compania este în procedură de faliment, dar, chiar şi aşa, din valorificarea activităţii s-a realizat un profit de peste 4 milioane lei în 2023.

Editura Intact nu mai deţine nici măcar pagina web a Jurnalului Naţional. Site-ul fostului ziar, jurnalul.ro, operează pe societatea Antena 3 SA, aşa cum reiese din datele portalului.

Acţionarii firmei Editura Intact SRL, aşa cum reiese din datele de la Registrul Comerţului, sunt Camelia Rodica Voiculescu (45%) şi Corina-Mirela Voiculescu (55%). Acestea sunt fiicele lui Dan Voiculescu, omul de afaceri care a fondat grupul media Antena Group.

• Realitatea Media SA

Societatea are datorii la bugetul de stat de 101,7 milioane lei, din care sumele accesorii ce pot fi anulate la amnistie sunt în cuantum de 2,58 milioane lei, iar cele principale sunt de 99,06 milioane lei.

Firma mai are datorii şi la bugetele de asigurări: asigurări sociale - 88,7 milioane lei, asigurări de şomaj - 2,1 milioane lei, sănătate - 34,1 milioane lei.

Acţionarii sunt Strategies-Research-Investments SRL (86,51%), Sindicatul Naţional Petrom-Energie (5,42%), PSV Company SA (7,56%) şi Global Video Media SA (0,51%).

Compania, care îşi continuă activitatea, a înregistrat o cifră de afaceri de 54 de milioane lei şi are 206 angajaţi.

Realitatea Media SA este fosta deţinătoare a licenţei de emisie pentru Realitatea TV. După ce postul a fost redenumit (Realitatea Plus) şi licenţa mutată pe altă firmă, Realitatea Media SA se află în insolvenţă. În cadrul procedurii de reorganizare, firma mai plăteşte o parte din angajaţii postului TV.

• Marian Ilea & Associates SRL

Firma din Maramureş avea cele mai mari datorii din presa locală. Societatea a fost folosită până la intrarea în faliment pentru a desfăşura operaţiuni economice pentru Maramureş TV.

Datoriile la bugetul de stat sunt de 24,3 milioane lei, din care sumele accesorii reprezintă 9,5 milioane lei.

Societatea are datorii şi la bugetele de asigurări: asigurări sociale - 25.800 lei, asigurări de şomaj - 1.100 lei, sănătate - 9.800 lei.

Acţionarii sunt Ioan Baltă (81%) şi Marian Ilea (19%).

• RTV Satellite Net SRL

Datoriile la bugetul de stat se ridică la 19 milioane lei. Sumele accesorii care pot fi şterse sunt de 7,89 milioane lei. Cu toate acestea, societatea nu mai are activitate.

RTV Satellite Net nu mai este implicată în activitatea de televiziune şi este în faliment.

Aceasta a fost firma pe care iniţial a operat RTV, devenită ulterior România TV, după ce Sebastian Ghiţă s-a certat cu Sorin Ovidiu Vîntu şi a plecat de la Realitatea. Procurorii DNA au considerat, într-un rechizitoriu, că Sebastian Ghiţă controlează această firmă printr-un paravan. Radu-Mihai Trónaru este acţionarul unic din actele depuse la Registrul Comerţului.

Datorii la asigurări sociale: 3,6 milioane lei; datorii la asigurări de şomaj: 0,2 milioane lei; datorii la sănătate: 1,4 milioane lei.

• Aleph Media SRL

Este societatea care operează televiziunile Aleph News şi Aleph Business.

Are datorii la bugetul de stat în valoare de 9,9 milioane lei, din care cele accesorii sunt de 1,8 milioane lei.

Societatea are restanţe şi la asigurările sociale: 25,3 milioane lei şi la sănătate: 9,1 milioane lei.

Acţionarii Aleph Media sunt Ana-Cristina Iacob (0,0001%), Zazu Film SRL (0,0016%) şi Prosperya Financial Management SA (99,9983%). Ultima este controlată, prin intermediul altor societăţi, de Adrian Sârbu.

Firma a avut venituri de peste 5 milioane lei în 2023, dar se află în insolvenţă.

• Oglinda Press SRL

Societatea prin care opera fosta televiziune OTV are datorii la bugetul de stat de 7,3 milioane lei, din care sumele accesorii sunt de 3,17 milioane lei.

Restanţele la asigurări sunt: sociale - 0,2 milioane lei; datorii la asigurări de şomaj: 9.100 lei; datorii la sănătate: 84.500 lei.

Acţionarii sunt Al Attar Khaldoun (5%) şi Dan Diaconescu (95%). Firma nu mai are activitate şi este în faliment, astfel că restanţele nu mai pot fi recuperate.

• Ex Media SA

Aceasta este noua denumire a fostei companii Mediafax SA, care deţine agenţia de ştiri cu acelaşi nume.

Restanţele la bugetul de stat sunt în valoare de 1,1 milioane lei, sume accesorii care pot fi şterse prin amnistia fiscală.

Societatea are datorii la asigurările sociale: 4,7 milioane lei şi la sănătate: 1,8 milioane lei.

Acţionarii sunt Alerria Management Company SA (99,416387%) şi Metrodome BV (0,550466%). Adrian Sârbu controlează Alerria Management Company.

Ex Media SA a avut venituri de peste 4 milioane lei în 2023 şi un profit de peste 37 milioane lei, semn că societatea a avut o infuzie de capital din afara activităţilor contractuale curente.

• Campus Media TV SRL

Societatea, deţinută anterior de RCS & RDS SA, actuala Digi România, are datorii la bugetul de stat de 1,9 milioane lei, din care sumele accesorii sunt de 2.700 lei.

Firma mai avea datorii la asigurările sociale de 1,3 milioane lei şi la sănătate de 7.900 lei.

Din acţionariat fac parte Digi România SA (90%) şi Integrasoft SRL (10%).

Societatea Campus Media TV este cea prin care trustul desfăşoară activităţile „Şcolii de Televiziune,” un proiect prin care tinerii sunt pregătiţi pentru activitatea jurnalistică.

• Marius Tucă Publishing SRL

Societatea are restanţe la bugetul de stat de 270.000 lei, din care sumele accesorii sunt de 70.000 lei.

Are şi datorii la asigurările sociale: 0,4 milioane lei; datorii la asigurările de şomaj: 15.500 lei; datorii la sănătate: 0,2 milioane lei.

Acţionarul majoritar este Marius Tucă (95%).

Firma este în faliment şi fără venituri. Marius Tucă deţine însă în continuare site-ul marustuca.ro, fără a preciza pe ce firmă operează portalul.

• Canal 33 Network SRL

Restanţele la bugetul de stat sunt de 226.000 lei, iar cele accesorii sunt de doar 559 lei.

Firma are datorii la asigurările sociale de 31.300 lei şi la sănătate de 12.500 lei.

Acţionarii principali ai firmei sunt Alexandru Răducanu (89,82%) şi Radu Tech Invest SRL (7,19%).

Firma operează postul TV cu acelaşi nume.

Alte firme media cu datorii

  • MCT Impex SRL - datorii la bugetul de stat: 6,1 milioane lei
  • AB Services SRL - datorii la bugetul de stat: 2 milioane lei
  • Telegraf Advertising SRL - datorii la bugetul de stat: 0,8 milioane lei
  • Media Win Management SRL - datorii la bugetul de stat: 0,7 milioane lei
  • Emaramures Media SRL - datorii la bugetul de stat: 0,4 milioane lei
  • Ziarul Interesul Public SRL - datorii la bugetul de stat: 0,4 milioane lei
  • Dobrogea Media SRL - datorii la bugetul de stat: 0,4 milioane lei
  • Media ATV SRL - datorii la bugetul de stat: 0,4 milioane lei
  • Terra Sat Severin SRL - datorii la bugetul de stat: 0,3 milioane lei
  • Don Productions & News SRL - datorii la bugetul de stat: 0,3 milioane lei
  • Sedpress Ceahlăul SRL - datorii la bugetul de stat: 0,2 milioane lei
  • Radio TV Global Network SRL - datorii la bugetul de stat: 0,2 milioane lei
  • Patetic Media SRL - datorii la bugetul de stat: 0,1 milioane lei
  • Media Focus Press SRL - datorii la bugetul de stat: 0,1 milioane lei
  • TV Oltenia SRL - datorii la bugetul de stat: 0,1 milioane lei
  • Etno Folclor Media SRL - datorii la bugetul de stat: 89.200 lei
  • BNS Smart Media SRL - datorii la bugetul de stat: 89.100 lei

Foto: Dreamstime.com

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus