CSAT. Concluzia Consiliului Suprem de apărare a legii legată de alegeri: au existat atacuti cibernetice. O alta: TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu, care a avut o expunere masivă şi "un tratament preferenţial"
CSAT vorbeşte de "nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central". "Contrar celor comunicate în mod oficial autorităţilor române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC", spune poziţia CSAT.
Pe scurt, TikTok nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
Cele mai importante concluzii ale şedinţei CSAT de astăzi:
- Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral.
- Din analiza documentelor a reieşit, totodată, că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligaţia de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligaţie impusă prin legislaţia electorală.
- Vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalţi candidaţi care au fost recunoscuţi de algoritmii TikTok drept candidaţi la alegerile prezidenţiale, iar conţinutul promovat de aceştia a fost filtrat masiv, diminuând exponenţial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
- Acest tratament preferenţial a fost potenţat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităţilor române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.
- Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT, se mai precizează în concluziile Şedinţei CSAT de joi, 28 noiembrie.
Concluziile CSAT vin la doar câteva ore după ce judecătorii de la Curtea Constituţională a decis renumărarea tuturor voturilor (adică 9,4 milioane) de la primul tur al alegerilor, până pe 29 noiembrie (adică în 24 de ore).
De menţionat că TikTok preciza, cu doar câteva ore înainte de şedinţa CSAT, că nu a identificat "nicio dovadă a vreunei influenţe străine". Poziţia TikTok obţinută de Paginademedia.ro (poziţie trimisă de reţeaua socială mai multor instituţii din România), vorbea de zece milioane de fake folowers şterşi de pe reţea în doar două luni şi de aproape 70.000 de conturi şterse.
TikTok spunea că „Deşi s-a afirmat existenţa a 5.000 de conturi false implicate în interferenţe electorale, investigaţiile noastre nu au găsit dovezi care să susţină aceste afirmaţii”.