Media sau… social media? TV sau… YouTube? Facebook sau Instagram? Ştiri sau emisiuni? Suntem curioşi ce media consumă… oamenii de media.
Primul pe care l-am luat la întrebări este Daniel Osmanovici.
Unde îl vezi?
În fiecare dimineaţă la Prima TV, prezintă matinalului Focus la prima oră împreună cu Irina Gologan, ex Pro TV.
Şi ce media consumă? Cum? Cât? Când? Afli din interviul care urmează, o altfel de conversaţie cu omul de televiziune Daniel Osmanovici.
Minutul Paginademedia cu Daniel Osmanovici
1. TV sau… YouTube?
TV pentru că deocamdată YouTube nu m-a prins. Sau poate e vârsta :)
2. Radio sau podcast?
Podcast. Deşi îmi place radio. Podcast pentru că îţi poţi alege o mai mare varietate de subiecte, nu că la radio n-ar fi, dar specializarea e mai mare şi eu unul simt nevoia de specializare pe anumite subiecte.
Sunt podcasturi care nu sunt acoperite de radio, despre cooking, sport, gadgeturi în legătură cu sportul, dezvoltare personală. Le întâlneşti la discuţiile de la TED, nu prea le găseşti la radio.
Dar când vrei un radio şi vrei să te destinzi e simplu, găseşti Rock FM sau Guerilla şi te relaxezi.
3. Facebook sau Instagram?
Instagram. Vremea Facebook-ului cred că a trecut, nu mai are conţinutul pe care-l caut. Instagram e mult mai mult despre activităţile pe care le practic, de zi cu zi: alergare, bicicletă, animale de companie sau turism. Iar informaţia e structurată într-un mod mult mai prietenos şi uşor de utilizat şi vizualizat.
4. Ştiri sau emisiuni?
Ştiri. Poate pentru că aşa m-am format şi crescând în lumea ştirilor sunt mai interesat de ştiri decât de emisiuni.
5, Ştiri sau… Vremea?
Aş putea spune Vremea pentru că va rămâne întotdeauna un punct de referinţă în felul în care m-am creat şi m-am format în TV. Plus că, pe măsură ce se intensifica discuţiile despre schimbările climatice, ne dăm seama cât de importantă e vremea pentru viitorul nostru.
6. Ce ştiri preferi să consumi? Din ce categorii?
Politică, economie şi tehnologie.
7. De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?
Cel mai desc folosesc online-ul. Mi-ar fi plăcut să folosesc printul, dar nu mai am opţiuni sau nu le mai am eu la îndemână. Apoi TV-ul.
Daca stai să te gândeşti, la bază foarte multă lume foloseşte online-ul pentru a produce ştiri pe care le pune pe TV. Ştirile despre Ucraina de unde vin? Din online, cele mai multe din exemple. Dacă s-a întâmplat ceva, e o poză care s-a postat pe Facebook sau Instagram şi de acolo s-a creat ştirea.
Online-ul reprezintă cea mai la îndemână şi cea mai variată sursă de ştiri.
8. Cu ce publicaţii îţi începi ziua?
N-am o publicaţie. E o aplicaţie Flipboard şi e o aplicaţie care adună toate publicaţiile din lume. Tu-ţi setezi feed-urile care te interesează şi apoi nu faci decât să răsfoieşti fiecare revistă. E mult mai vizuală. Am feed-uri de Twitter, de tehnologie, ştiri, travel, science, LinkedIn. Le am pe toate în acelaşi loc. E super mega practic.
Apoi arunc un ochi şi pe feed-urile de ştiri româneşti, Agerpres, Mediafax, Gandul, Adevarul, Hotnews, le iau pe toate la rând. Chiar daca e aceeaşi stire, sunt scrise un pic diferit şi poate găsesc un punct de vedere interesant într-una din abordări.
9. Când ai citit ultima oară un ziar?
Acum o lună şi jumătate, în Italia. Dar nu l-am citit, l-am răsfoit, îmi plăcea cum arăta. Nu l-am citit pentru că nu ştiu italiană. Plus că ziarele pe care le-am văzut în afară, în călătoriile pe care le-am făcut în ultima perioada sunt sau par a fi cu adevărat ziare.
10. Ce le face să fie „cu adevărat ziare“?
Ştirile nu sunt de acum două zile sau acum o zi. Sunt ştiri despre evenimente în desfăşurare şi au şi un soi de analize şi previziuni. Par a fi despre prezent şi viitor şi mai puţin despre trecut. Aşa cum sunt The Economist şi Financial Times, care au şi niste podcasturi interesante.
11. Newsletterul pe care chiar îl citesc:
N-am. Ba da. Pe Manafu şi într-o perioadă îl citeam şi pe Cristian China-Birta, cunoscut drept Chinezu.
12. La ce te uitai la TV când erai mic?
Minutele de desene animate cu Mihaela, minutele de desene din weekend cu Tom si Jerry, la bulgari… pentru că sunt dintr-o generaţie care a crescut în zona asta, si la Teleenciclopedie.
După Revoluţie, o bună bucată de vreme mă uitam la jurnalul de ştiri de la TVR până când a aparut Tele7, apoi a devenit un obicei de consum să mă uit la jurnalele de ştiri de la Antena 1, Pro TV, Realitatea.
13. Serialul preferat este…
Friends. N-aş fi folosit smartphone când eram adolescent pentru că Friends. Desfaşurarea evenimentelor din serial le-am regăsit şi în adolescenţa mea.
14. Emisiunea preferată este:
Nu am o emisiune preferată.
15. Pe cei ai fi stat dacă aveai smartphone când erai adolescent?
Raportat la toate lucrurile pe care le-am făcut în adolescenţă, n-aş fi stat pe smartphone. Am avut o adolescenţă atât de plină de evenimente şi întâmplări şi experienţe, care acum sunt aur curat pentru felul în care mă comport faţă de copii.
16. Cât de des postezi pe reţelele de socializare?
Cel mai des pe Instagram. Am story-uri zilnic. Două, trei, cinci, în funcţie de ce se întâmplă. Pe Facebook recunosc că se duce automat de pe Insta.
Postările le fac atunci când simt că am ceva de spus cu adevărat. Nu întotdeauna se întâmplă asta. Dar mă exprim pe Insta.
17. Ai un blog, www.danielosmanovici.ro. Cât de des scrii?
Scriu mult prea rar pentru câte aş avea de spus sau de scris. O ştiu nu pentru că îmi dau seama singur, ci pentru că e lume care îmi spune că e dezamagită că nu scriu mai des.
Am încercat să scriu mai scurt pentru că lipsa de răbdare a cititorilor e din ce în ce mai mare.
18. Blog sau Vlog?
Acum nici una, nici alta. Ce am început şi a trebuit să pun pe hold este un podcast. L-am avut săptămânal până în primăvară. E un pic diferit. Am avut invitaţi şi colegi de-ai mei de la Prima. Se numeşte „Nimic nou“ şi durează 5-8 minute.
Nu e lung şi nici n-am vrut să fie lung. Nu am reuşit să găsesc timpul necesar ca să-l fac la o calitate mai ridicată, aşa cum ar fi meritat şi am preferat să iau o pauză şi să revin atunci când voi putea regla aceste chestiuni.
GALERIE FOTO DANIEL OSMANOVICI
CARTE DE VIZITĂ. Daniel Osmanovici prezintă matinalul de la Prima TV împreună cu Irina Gologan, ex Pro TV.
Osmanovici a intrat în televiziune în 2006 ca prezentator meteo la postul tv The Money Channel.
A mai prezentat vremea la Realitatea TV şi la Antena 1, post unde a trecut şi la pupitrul ştirilor. A prezentat Observatorul de weekend.
A lucrat la Intact peste 10 ani, pânâ în 2018 când a devenit purtător de cuvânt la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Un an mai târziu însă a demisionat din CNAS.
Din 2021 este în echipa Prima TV.
Daniel Osmanovici în cifre media:
- 12,3 K followers pe Insta @daniel_osmanovici
- 9,7 K followers pe Facebook: Daniel Osmanovici
- 1,85 K abonaţi pe YouTube: Daniel Osmanovici
- 380.122 vizualizări pe YouTube
Comentarii
Si postacii antenisti deja au manele in program. Ha ha ha ! La Marinica Zero si Cunoscutii Zero plini de manele.