Skip to main content

Diana Popescu, jurnalist cultural şi moderator al podcastului Cronicari Digitali: „Am prins ultimii ani “romantici” ai presei de la noi, cu tiraje mari ale ziarelor, cu bătaie pe exclusivităţi”

 
Diana Popescu, jurnalist cultural şi moderator al podcastului Cronicari Digitali: „Am prins ultimii ani “romantici” ai presei de la noi, cu tiraje mari ale ziarelor, cu bătaie pe exclusivităţi”

Minutul Paginademedia. „Am prins ultimii ani “romantici” ai presei de la noi, cu tiraje mari ale ziarelor, cu bătaie pe exclusivităţi, cu standarde înalte şi chiar cu propriile departamente de corectură…”, a povestit Diana Popescu, jurnalist cultural.

Publicitate

Diana Popescu este moderator principal al podcastului Cronicari Digitali, iar alături de ea se află Ana Rubeli, (blogger), Marius Chivu (scriitor) şi Răzvan Moţei (creatorul primului newsletter din social media). Ei sunt co-moderatori pentru cele trei mari teme de discuţie (mai multe detalii aici).

A intrat în presă la 21 de ani, iar primul job a fost la Departamentul Cultură al ziarului Adevărul. De asemenea, vreme de şapte ani, Diana a fost producătorul emisiunii Digi Cult de la postul tv Digi24. Din 2020 moderează podcastul Cronicari Digitali (creat de agenţia de PR Zaga Brand).

Întrebată despre un moment greu din carieră, Diana a povestit într-un interviu pentru Paginademedia, că s-a întâmplat în anul 2005:

“Marea schismă” din anul 2005, când cei mai mulţi dintre jurnaliştii de la Adevărul au ales să plece, odată cu venirea unui nou patronat. Am luat-o de la capăt, într-o nouă barcă numită “Gândul” (...).

Îmi amintesc că, atunci când fiecare trebuia să decidă acest pas complicat în viaţa profesională, eu eram într-o delegaţie în Japonia, la Expoziţia Mondială. Nu se ştia exact, în momentul acela, cine va lua hotărârea să pornească de la zero şi cine e dispus să rămână.

Dar ne cunoşteam destul de bine între noi, încât să ne intuim mişcările. Telecomunicaţiile nu erau la fel de performante ca azi, dar am reuşit să iau legătura cu Cristian Tudor Popescu, pe-atunci redactor-şef, cât să-i spun, de la 11.000 de kilometri distanţă: “Oriunde merg oamenii de la Cultură vin şi eu!”, a povestit jurnalista.

Diana Popescu a povestit la rubrica Minutul Paginademedia despre publicaţiile pe care le citeşte (Digi24.ro, HotNews, The Guardian), despre seriale preferate (Rectify, Succession) şi despre care a fost ultima revistă citită (Arhitectura).

  • TV sau YouTube?

TV şi YouTube, mi s-ar părea nedrept să renunţ la una pentru cealaltă.

  • Radio sau podcast?

Podcast. Din păcate, mi-am pierdut exerciţiul de-a asculta radio frecvent. O “scuză” ar fi faptul că nu conduc, aşa că nu-s foarte numeroase ocaziile în care petrec mult timp într-un autoturism.

Acasă, când am vreme, prefer să stau cu urechea pe podcasturi, mai degrabă decât pe radio.

  • Facebook sau Instagram?

Depinde pentru ce. Pentru imagini preponderent aspiraţionale şi idei de cheltuit banii, Instagram. Mă alint: trei sferturi din oamenii pe care-i urmăresc acolo sunt artişti vizuali, arhitecţi şi designeri. (Plus comedianţi şi dansatori).

Facebookul rămâne, deocamdată, locul în care conţinutul scris îl depăşeşte pe cel foto/video, în care mai e timp pentru analiză, cronică, opinie, chiar literatură. Şi, fireşte, pentru nesfârşite certuri. 

  • Ştiri sau emisiuni?

Şi, şi. Depinde de dispoziţie, de momentul zilei, de cât de mult simt nevoia să driblez realitatea sau să plonjez în ultimele noutăţi.

  • Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?

E, cel mai probabil, deformaţie profesională: mă interesează orice, de la politică internaţională şi descoperiri din ştiinţă la fotbal feminin şi migraţia anghilelor.

  • De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?

TV şi online, fiindcă ştim toţi că print-ul nu se simte foarte bine, de la o vreme-ncoace. Şi nu cred că mai e cineva suficient de optimist (sau naiv) încât să-şi imagineze că vor reveni vremurile de aur ale presei tipărite.

  • Cu ce publicaţii îţi începi ziua? 

Digi24.ro, HotNews.

  • Ce publicaţii din străinătate urmăreşti? 

The Guardian.

  • Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă

Nu-i atât de mult de-atunci: acum două weekenduri am cumpărat un număr al revistei Arhitectura dedicat lui Marcel Iancu, pe care îl ador.

  • La ce uitai la TV când erai mică?

La campionatele mondiale de gimnastică artistică şi de patinaj, cu mama; la serialele vremii, la Festivalul de la Mamaia şi Cerbul de Aur. Amuzant e că, peste ani, la evenimentele astea muzicale am ajuns în carne, oase şi interes de serviciu. 

  • Serial preferat? 

Serialul meu favorit din toate timpurile rămâne semiobscurul Rectify, despre un bărbat încă tânăr care-şi reia viaţa, după 19 ani petrecuţi în închisoare, aşteptând să fie executat.

Dintre serialele-cult, The Wire şi Sopranos. Dintre cele devenite clasice între timp, Mad Men şi Deadwood.

Dintre hit-urile ultimului deceniu, The Leftovers şi Better Call Saul. Dintre producţiile recente - Succession, bineînţeles. Şi recomand entuziast Industry, la care am făcut binging timp de trei sezoane şi-l aştept tropăind pe al patrulea.

  • Film preferat? 

A Clockwork Orange. La rândul ei, cartea care a stat la baza ecranizării e în Top 5-ul personal.

Plăcerea mea vinovată rămâne Love Actually, probabil filmul pe care l-am revăzut de cele mai multe ori.

  • Emisiune preferată

No Reservations, minunatul show în 9 sezoane al lui Anthony Bourdain.

  • Ce jurnalist apreciezi?

De pe la alţii, Yalda Hakim, acum la Sky News (după ce a făcut parte, mai mult de 10 ani, din echipa BBC).

De la noi, oamenii care se încăpăţânează să-şi consume timpul, energia şi nervii cu investigaţii, anchete şi reportaje, lucrurile care fac ca jurnalismul să rămână o îndeletnicire necesară.

  • Cât de des publici pe reţelele sociale?

Ca să folosesc o formulă la fel de exagerată precum frecvenţa postărilor mele, “mai mult decât zilnic”. A devenit un soi de job în sine: se întâmplă prea multe lucruri interesante/relevante/amuzante, ca să nu le-mpart cu prietenii, fie ei şi virtuali.

Da, ţin morţiş să mă şi amuz alături de oamenii ăştia, ar trebui să fie o prioritate-n vieţile noastre. Trăim într-o lume care se ia foarte tare în serios, deşi, de prea multe ori, e de tot râsul.

  • Blog sau vlog?

Am făcut switch-ul de la blog la vlog, în vreme ce podcast şi vodcast consum în proporţii apropiate.

  • Ţi-ai dorit să fii jurnalistă?

Mi-am dorit, da. M-am lăsat “deturnată”, în clasa a XII-a, de oamenii din jur, care-mi tot spuneau că locul meu ar fi în avocatură, dar în anul III de Drept am dat concurs pentru un job în presă.

  • Unde a fost primul job?

La departamentul Cultură al ziarului Adevărul. Acolo am dat concursul despre care pomeneam mai devreme.

Ne-am bătut 10 pe un loc şi-a fost o uriaşă surpriză faptul c-am obţinut jobul, mai ales fiindcă veneam din afara breslei şi nu avusesem vreo exprienţă anterioară în materie.

  • Cum a fost începutul în presă?

La 21 de ani, orice început e aventuros, provocator, entuziasmant. Am prins ultimii ani “romantici” ai presei de la noi, cu tiraje mari ale ziarelor, cu bătaie pe exclusivităţi, cu standarde înalte şi chiar cu propriile departamente de corectură…

  • Care a fost cel mai greu moment din cariera de jurnalist?

“Marea schismă” din anul 2005, când cei mai mulţi dintre jurnaliştii de la Adevărul au ales să plece, odată cu venirea unui nou patronat. Am luat-o de la capăt, într-o nouă barcă numită “Gândul”.

Am lăsat în urmă un brand, prestigiul şi greutatea pe care şi le câştigase, convinşi că ne putem face la fel de bine meseria.

Îmi amintesc că, atunci când fiecare trebuia să decidă acest pas complicat în viaţa profesională, eu eram într-o delegaţie în Japonia, la Expoziţia Mondială. Nu se ştia exact, în momentul acela, cine va lua hotărârea să pornească de la zero şi cine e dispus să rămână.

Dar ne cunoşteam destul de bine între noi, încât să ne intuim mişcările. Telecomunicaţiile nu erau la fel de performante ca azi, dar am reuşit să iau legătura cu Cristian Tudor Popescu, pe-atunci redactor-şef, cât să-i spun, de la 11.000 de kilometri distanţă: “Oriunde merg oamenii de la Cultură vin şi eu!”.

  • Cum ai ajuns să fii parte din proiectul Cronicari Digitali?

Colaboram, deja, cu cei de la Zaga Brand, în zona offline a umbrelei Cronicari Digitali, iar la final de 2019 le-am propus un podcast pe teme de patrimoniu (cultural şi personal).

Poate că proiectul ar mai fi avut de aşteptat până să se concretizeze, însă în anul următor a venit pandemia, iar activările “din lumea reală” au luat pauză. În mai 2020 am lansat podcastul căruia îi sunt moderatoare şi azi.

Despre Diana Popescu

  • Jurnalist cultural cu o carieră de peste două decenii
  • A lucrat la cotidianele Adevărul şi Gândul şi a fost, vreme de 7 ani, producătorul emisiunii DIGICULT de la postul tv Digi24.
  • Moderează podcastul CRONICARI DIGITALI din 2020, an în care a publicat şi prima carte de literatură pentru copii: Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite.
  • A realizat interviuri cu sute de personalităţi ale lumii culturale internaţionale: scriitori nominalizaţi sau laureaţi cu Nobel, staruri de la Hollywood, muzicieni, artişti vizuali şi arhitecţi celebri.
  • Pasionată de teatru, promovează spectacolele româneşti pe site-uri şi în publicaţii de profil, în social media şi podcastul VORBITORINCII, undea are o rubrică permanentă de recomandări culturale.
  • Octombrie 2024 este luna lansării celei de-a doua cărţi: Viaţa are abonament pe toate liniile (poveşti - în mers - din Bucureşti)
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus