Operatorul de cablu Digi - RCS îşi va schimba grile de programe, după noile prevederi ale Legii audiovizualului, foarte clare în ceea ce priveşte poziţia posturilor. Ce spune legea, în continuare.
Prevederile vin după ce Digi a fost şi amendat în trecut de CNA, după ce Aleph News, a lui Adrian Sârbu, a reclamat în repetate rânduri poziţia din grila RCS şi faptul că atitudinea operatorului este abuzivă.
Digi şi-a anunţat abonaţii printr-o scrisoare că vor fi schimbări, dar şi că "şi-a exprimat dezacordul" cu acestea, că le consideră "în detrimentul abonaţilor", dar şi că au fost adoptate de Parlament "fără a se ţine cont de argumentele noastre".
Noua Lege menţionează şi că posturile nou apărute vor fi preluate obligatoriu de cablişti pentru o perioadă.
Detalii, în continuare:
Posturile, grupate tematic obligatoriu
Legea nou apărută spune că "Distribuitorii de servicii vor organiza grila în grupuri tematice UNICE, care vor include toate serviciile de programe din aceeași categorie".
Şi până acum, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual vorbea despre gruparea canalelor pe categorii, dar acel "UNICE" este foarte important. De ce?
După ce Adrian Sârbu a reclamat că Aleph News este la "coada" grilei, Digi a motivat spunând că a făcut două calupuri de posturi de ştiri: unul cu posturile româneşti (Digi 24, Realitatea, Antena 3, România TV şi B1), poziţionat mai bine în grilă, şi un calup cu canale de ştiri mai mici şi internaţionale, pus "în coadă" (NCN, Canal 33, profit News, B1 TV HD, Aleph News, News Romania, Nasul TV, Linkpress, CNN, BBC World şi CGTN.)
Digi are mai multe amenzi luate din cauza modului în care a pus posturile. Două (una de 10.000 şi una de 20.000) au fost luate pentru că nu a pus Aleph în calupul de ştiri. O a treia, de 10.000 de lei, a fost luată după ce şi NC a reclamat poziţia între posturi.
Digi, scrisoare către abonaţi: suntem obigaţi să modificăm grila
"Vâ informăm că suntem obligaţi să modificăm grila de programe prin repoziţionarea canalelor TV", spune RCS într-o scrisoare trimisă abonaţilor odată cu factura pentru luna iulie.
"Multe dintre canalele aflate până acum la sfârşitul grilei de canale vor fi regăsite la începutul grilei, precum şi invers", se mai arată în document.
Digi RCS, către abonaţi:
"Cu toate că RCS & RDS şi-a exprimat dezacordul cu privire la modificările legislative, modificări pe
care le considerăm în detrimentul abonaţilor, legea a fost adoptată de către Parlamentul României fără a se ţine cont de argumentele aduse de societatea noastră."
Compania arată că "aceste schimbări nu presupun eliminarea vreunui canal TV".
Scrisoarea DIGI/RCS către abonaţii companiei, aici
Despre scrisoarea Digi către abonaţi a scris şi site-ul Mobilissimo.
Posturile noi, preluate obligatoriu timp de un an
Orice post de televiziune nou apărut va fi preluat în mod obligatoriu de către companiile de cablu, timp de 12 luni. De ce?
Perioada de un an ar fi necesară pentru ca postul TV să se poată măsura, iar astfel să se poată calcula dacă este eligibil pentru lista de canale "must-carry" (listă calculată de CNA anual, în funcţie de audienţă).
După cele 12 luni, noul post poate intra în lista must-carry (dacă are audienţa necesară) sau poate face un contract cu cablistul.
Noua Lege a audiovizualului:
„(6) Distribuitorii de servicii vor prelua gratuit serviciile de programe, a căror difuzare a început după data publicării listei de la alin. (1) și care sunt libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați aflați sub jurisdicția României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni înaintea întocmirii listei de servicii de programe de la alin. (1), în vederea asigurării posibilității măsurării indicelui de audiență.
Numărul programelor care vor fi preluate în condițiile prezentului articol poate fi limitat de capacitatea tehnică dovedită a distribuitorilor și notificată argumentat Consiliului.
(8) După expirarea termenului prevăzut la alin. (6), radiodifuzorii privați ale căror servicii de programe nu se regăsesc în procentul de 25% prevăzut la alin. (1) pot opta pentru distribuție contra cost la tarife de distribuție practicate în mod uzual de distribuitorul de servicii.”
Citeşte şi: Plângerea lui Sârbu aduce o amendă RCS-RDS. Pentru ce a fost penalizat cablistul?
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii
P.S.
Că are cetățenie română e iar IRELEVANT, pentru că oamenii se identifică mai puternic cu ETNIA, decât cu cetățenia! (O spune un ETNIC român din vestitul "Ținut Secuiesc", tot mai agresiv promovat!)
Că el a învățat puțină istorie și limbă română ca să obțină cetățenia, bravo lui!
E rost de profit mai mare în România, decât în Ungaria, prin inacțiunea statului...
CNA-ul se ocupa cu taiatul frunzei ka caini!!!
Despre contributie, aici: https://www.digi24.ro/stiri/economie/grupul-digi-contributie-de-peste-482-milioane-de-lei-la-bugetul-de-stat-in-prima-jumatate-a-anului-2022-2002811
Perioada românească s-a terminat când a fost vândut Romtelecomul...
Digi, de bine de rău, a reușit să aducă prin forțe proprii fibră optică în mare parte din țară, și continuă să o facă.
Ce altă companie, străină sau românească, ai văzut tu să facă ceva de așa amploare pentru țara asta?
Dar să zicem, prin absurd, că dau ăștia faliment. Ce crezi că o să se întâmple? Toată infrastructura va ajunge pe mâinile șacalilor vestici și în câteva luni îți vor vinde 100mbps la 50 de lei și pachet tv cu 50 de programe la 100 de lei. Abonamente la telefonie nu vei mai găsi sub 10€. Mișto, nu?
PS. Cu ocazia asta am descoperit și că ai un blog. De ce nu îți scrii acolo inepțiile? Să le citească cine-o fi curios. Eu unul am să bag frumos un filtru în uBlock origin care să ascundă prostiile scrise de tine. Pwp.