Skip to main content

Facebook face schimbări dramatice în politica privind conţinutul şi renunţă la „fact checkers”. „O nouă eră a minciunilor”, anunţă The Guardian

 
Foto: Dolphfyn | Dreamstime.com
Foto: Dolphfyn | Dreamstime.com

Meta va renunţa la „fact checkers”, entităţile externe care semnalau informaţiile false distribuite pe platformă, va „reduce dramatic cenzura” şi va recomanda mai mult conţinut politic pe platformele sale, inclusiv Facebook, Instagram şi Threads, a anunţat fondatorul Mark Zuckerberg, scrie The Guardian. Jurnaliştii publicaţiei spun că odată cu mutarea-şoc a celor de la Facebook vom intra într-o nouă „eră a minciunilor”

Publicitate

Într-un mesaj video, Zuckerberg a promis să prioritizeze libertatea de exprimare odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă şi a declarat că, începând cu Statele Unite, va „renunţa la fact checkers şi îi va înlocui cu note comunitare similare cu cele de pe X”.

Reţeaua socială a lui Elon Musk se bazează pe utilizatori să adauge menţiuni şi context în cazul postărilor controversate. 

Zuckerberg a mai precizat că entităţile externe care verificau faptele au fost prea părtinitoare politic şi că mai mult au distrus încrederea publicului.

Zuckerberg a recunoscut că schimbările în modul în care Meta filtrează conţinutul vor însemna „că vom detecta mai puţine lucruri nocive”.

 

Fondatorul Facebook a anunţa că va „renunţa la o mulţime de restricţii privind subiecte precum imigraţia şi identitatea de gen, care sunt pur şi simplu depăşite în raport cu discursul mainstream” şi „va colabora cu preşedintele Trump pentru a „lupta” cu guvernele din întreaga lume care atacă companiile americane şi încearcă să le cenzureze”.

El a menţionat Europa ca fiind un spaţiu cu „un număr tot mai mare de legi care instituţionalizează cenzura şi fac dificilă construirea de lucruri inovatoare” şi a spus: „Ţările din America Latină au tribunale secrete care pot ordona companiilor să elimine conţinut în mod discret.”

El a spus că alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA au fost „un punct de cotitură pentru prioritizarea, din nou, a libertăţii de exprimare”.

Anunţul vine la câteva zile după ce Nick Clegg, fostul viceprim-ministru al Regatului Unit, a anunţat că va renunţa la funcţia de preşedinte al afacerilor globale la Meta, urmând să fie înlocuit de republicanul Joel Kaplan.

Consiliul de supraveghere Meta, co-prezidat de figuri precum fostul prim-ministru al Danemarcei, Helle Thorning-Schmidt, a răspuns anunţului privind ceea ce este, de fapt, o abordare bazată pe participarea comunităţii în verificarea faptelor, cu o declaraţie în care a afirmat: „Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Meta în săptămânile următoare pentru a înţelege în detaliu schimbările, asigurându-ne că noua abordare poate fi cât mai eficientă şi prietenoasă cu libertatea de exprimare.”

În declaraţia sa de cinci minute, Zuckerberg a spus: „Guvernele şi mass-media tradiţională au făcut presiuni pentru mai multă cenzură. Multe dintre acestea sunt clar politice, dar există şi multe lucruri cu adevărat nocive, cum ar fi drogurile, terorismul, exploatarea copiilor. Acestea sunt lucruri pe care le luăm foarte în serios şi vreau să mă asigur că le gestionăm responsabil.

„Am construit multe sisteme complexe pentru a modera conţinutul, dar problema cu sistemele complexe este că fac greşeli. Chiar dacă cenzurează accidental doar 1% dintre postări, asta înseamnă milioane de oameni, şi am ajuns la un punct în care apar pur şi simplu prea multe greşeli şi prea multă cenzură. Alegerile recente par, de asemenea, un punct de cotitură culturală spre prioritizarea din nou a libertăţii de exprimare.”

El a spus că eliminarea unor restricţii privind conţinutul pe subiecte precum genul şi imigraţia va „asigura că oamenii îşi pot împărtăşi convingerile şi experienţele pe platformele noastre” şi a menţionat că filtrele care scanează postările pentru încălcări ale politicilor se vor concentra doar pe încălcările ilegale şi de gravitate ridicată, în timp ce Meta se va baza pe utilizatori pentru a raporta încălcările de gravitate mai mică înainte de a lua măsuri.

„Prin relaxarea acestora, vom reduce dramatic cantitatea de cenzură pe platformele noastre,” a spus el.

„De asemenea, vom ajusta filtrele de conţinut astfel încât să fie necesar un nivel mult mai mare de încredere înainte de a elimina conţinutul. Realitatea este că acesta este un compromis. Înseamnă că vom detecta mai puţine lucruri nocive, dar vom reduce şi numărul postărilor şi conturilor nevinovate pe care le eliminăm accidental.”

Foto: Dreamstime

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus