Compania Meta anunţă extinderea programului de fact checking în România, pentru Facebook şi Instagram, printr-un nou parteneriat cu Factual, o platformă ce se ocupă de mai mulţi ani de verificarea ştirilor sau a declaraţiilor politicienilor.
Conform reprezentanţilor Meta, Factual este un verificator de informaţii certificat prin Reţeaua internaţională non-partizană de verificare a faptelor.
Astfel, atunci când o postare va fi semnalată ca fiind falsă sau parţial falsă aceasta va fi prezentată mai jos în News Feed, ceea ce reduce distribuţia acesteia.
„Procedând aşa, limităm răspândirea informaţiei false şi reducem numărul de oameni care o pot vedea. Mai mult decât atât, paginilor şi domeniilor care distribuie în mod repetat ştiri false li se va reduce posibilitatea de a distribui conţinut şi li se va elimina capacitatea de monetizare şi promovare.
În plus, atunci când o postare ajunge să fie marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care o vizualizează sau încearcă să o distribuie. Verificatorii nu elimină conturile sau paginile de pe Facebook sau Instagram”, anunţă compania Meta.
Jacob Turowski, Head of Public Policy, CEE:
“Suntem încântaţi că Factual este partenerul nostru de verificare a faptelor în România. Extinderea programului nostru este o realizare importantă, atât în lupta împotriva informaţiilor false, cât şi în ajutorul oferit românilor, astfel încât aceştia să utilizeze în siguranţă platformele noastre.”
Acest program este în conformitate cu politica familiei Meta pentru îmbunătăţirea calităţii şi autenticităţii postărilor din News Feed, ce vizează trei direcţii de acţiune: eliminarea de pe Facebook a conturilor şi a conţinutului care încalcă Standardele Comunităţii sau politicile publicitare; reducerea distribuirii de ştiri false şi conţinut inadecvat, cum ar fi clickbait, precum şi informarea utilizatorilor prin furnizarea de informaţii suplimentare legate de postările pe care aceştia le văd.
Elena Calistru, preşedinte Funky Citizens şi editor la Factual.ro.
„În contextul unui război fizic la graniţele ţării noastre şi al unui război virtual ce are loc în spaţiul nostru online, considerăm că trebuie să facem mai mult pentru a oferi utilizatorilor platformelor de social media, foarte populare din România, o verificare independentă a informaţiilor. Ne bucurăm să ne alăturăm altor colegi ai IFCN într-un asemenea efort.”
Factual este al 2-lea partener de verificare a faptelor, în România, după parteneriatul cu AFP.
Meta lucrează cu peste 80 de astfel de parteneri de verificare a faptelor în peste 60 de limbi la nivel global.
De ce apar din ce în ce mai mulți oameni care se cred jupânii adevărului, care nu fac altceva decât să propage fenomenul toxic de "corectitudine politică"?!?!?!
Ca să fiu MAI CONCRET:
Cine a înființat, respectiv cine conduce acest ONG: "Rețeaua internațională non-partizană de verificare a faptelor"???
Nu de alta dar vreau să știu care sunt interesele ascunse și "păpușarii" care mai nou decid ce e adevărat și ce nu...
P.S.
1)E TRIST că Facebook NU ȘTIE să facă diferența între un clickbait (o știre REALĂ) și un fake news (o știre FALSĂ), de le pune în acceași categorie...
Până și un copil de gimnaziu face diferența!!!!
2)SUNT DE ACORD CU VOI, @Andrei și @Nectarie Popa.
Doar o mențiune pentru Andrei:
USR încă mai are emisiunea de propagandă a corectitudinii politice/progresism ("neomarxism" ca să CITEZ cum trebuie) la TVR (Breaking "fake news"- am pus ghilimelele așa intenționat, pentru cei care nu înțeleg)
Unde "SURPRIZĂ":
Avem de a face cu acceași jupâni ai adevărului și chiar cu prieteni ai acestora...