CNA a decis joi, 10 martie, să nu sancţioneze gafa Antenei 3 prin care a dat pe post imagini dintr-un joc pe calculator ca fiind reale, de la conflictele din Ucraina. Forul audiovizual a primit 170 de reclamaţii pe acest subiect.
După mai bine de o oră de dezbateri Consiliul nu a sancţionat în niciun fel televiziunea.
Deşi au fost două propuneri din partea membrilor CNA: una de somaţie şi una de amendă, nu au întrunit voturile necesare pentru a fi aprobate.
Context. Antena 3 a difuzat sâmbătă, 26 februarie, a treia zi de la invazia rusă, imagini cu un avion care se înalţă pe cer şi apoi este doborât.
Clipul, prezentat ca fiind din Ucraina, era de fapt dintr-un joc pe calculator, numit ArmA 3, după cum a relatat şi Paginademedia.ro la momentul respectiv.
El a avut o durată de 1:24 minute şi a fost dat într-un interval de prime-time, în emisiunea Sinteza zilei.
Mihai Gâdea l-a comentat împreună cu invitaţii din studio - jurnalişti ai postului: Mircea Badea şi Radu Tudor, dar şi o sursă oficială: purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu.
Această gafă a fost rapid sancţionată în mediul online. A devenit virală şi a depăşit chiar barierele Internetului. CNA a primit nu mai puţin de 170 de reclamaţii cu privire la acest subiect.
Citeşte şi: Gafă la Antena 3. A dat pe post imagini dintr-un joc pe calculator ca fiind de la conflictele din Ucraina
Citeşte şi: Radu Tudor, prima reacţie după ce Antena 3 a difuzat imagini dintr-un joc pe calculator. „Există persoane care se focusează doar pe acest 0,1% eroare neintenţionată”
Antena 3 nu a menţionat atunci sursa imaginilor pe ecran şi nici moderatorul nu a precizat-o.
Astăzi, 10 martie, în şedinţa CNA, Norina Ionescu, reprezentantul postului a spus că aceleaşi imagini, dar şi altele, tot din jocuri video, au fost date de televiziuni din Ucraina. Totodată, aceasta a oferit şi câteva explicaţii:
„În primele zile (n. r. ale invaziei ruse) au fost mai multe erori ale postului pe care le-am recunoscut, şi le-am însuşit şi la întâlnirea informală pe care am avut-o. (…)
Într-o primă fază a fost o degringoladă şi cred că asta s-a văzut. Nu poate să te prindă războiul pregătit şi asta s-a văzut şi pe posturile de TV şi la nivelul autorităţilor şi al oamenilor de rând.
Nimeni nu poate fi riguros aşa cum se solicită într-o astfel de situaţie pentru că nivelul de isterie, de panică a fost foarte mare.
Mircea Toma: „Semn al lipsei de profesionalism“
Mircea Toma a propus o sancţiune de 5.000 de lei, ţinând cont şi de o altă eroare, când postul a dat imagini cu nişte paraşutişti de la un antrenament militar din 2018 ca fiind actuale.
Mircea Toma, membru CNA:
„Sunt erori care nu au fost făcute cu intenţie, dar au fost un semn al lipsei de profesionalism, care intră în disonanţă cu imaginea pe care postul o are despre el însuşi, prin asocierea cu CNN.
Cu gândul la prestigiul instituţiei am să propun o amendă mare.
Am impresia că Antena are în produsele ei informative o ţinută profesionistă şi vreau să-şi păstreze această ţinută. (…)
Dacă ar fi fost făcut efortul de a preciza sursa, nu ar fi ajuns aici. Este deliciul internetului această eroare. E vedetă.“
Pe de altă parte, Dorina Rusu a considerat mai potrivită o sancţiune de somaţie pentru Antena 3:
„E o greşeală mare şi e păcat că acele imagini de 1 minut şi ceva au stricat munca lor din acele zile. (…) E o greşeală pentru care ei au de suportat pentru că lumea îi ridiculizează. (…)
Iar domnul Spânu este foarte competent şi bun comunicator pe teme de securitate. Probabil că în acea grabă nu a observat. Trebuie să judecăm în context şi să vedem în ansamblu acele zile.
E o greşeală, dar nu e făcută cu rea credinţă. Trebuie sancţionată, dar cu o somaţie, dar nu cu o amendă.“
Propunerea de somaţie a fost votată, în final, de patru membri: Dorina Rusu, Oana Dincă, Cristina Pocora şi Mircea Toma, care şi-a retras amenda şi s-a alăturat colegelor care au votat somaţia. Însă niciuna dintre sancţiuni nu a întrunit cele şase voturi necesare pentru a fi aprobată.
Ionel Palăr: „N-a fost nimeni pregătit pentru astfel de momente"
În finalul dezbaterilor de astăzi, 10 martie, membrii CNA au ţinut să-şi argumenteze poziţia.
„Nu mă simt confortabil cu o sancţiune de 5.000 pentru că am ascultat argumentele. A fost un accident, am înţeles, e uman. În emisiune lucrurile erau amestecate, erau discuţii pe mai multe paliere“, şi-a explicat Cristina Pocora votul.
Şi Ionel Palăr, membru CNA, a argumentat:
„N-a fost nimeni pregătit pentru astfel de momente. Toţi reacţionăm emoţional. Foarte mult m-am uitat pe Antena 3.
Exceptând această situaţie, căreia îi putem găsi o explicaţie, era un reprezentant al ministerului apărării în studio. (…) Eu voi fi atent la perioada de după prima săptămână. (…) Nu cred că ar trebui să fim mai catolici decât papa.“
Valentin Jucan, membru CNA:
„Contextul nu e unul care să-mi genereze ideea că producătorul a vrut să difuzeze imagini care să aducă o creştere a audienţei. Faptul că nici măcar domnul general nu a reuşit să-şi dea seama pe moment explică faptul că a fost o eroare.
Sunt curios dacă au făcut o revenire, să spună că imaginile respective nu au fost reale. (…)
Publicul nu a fost indus în eroare. Războiul aşa se petrece, cum se vede în jocul video. Acele imagini nu au fost difuzate pe timp de pace“.
„Nici eu nu insist pentru o penalizare. Au toate circumstanţele atenuante. Dar nu au nicio justificare pentru faptul că nu au reparat greşeala“, a adăugat Mircea Toma.
Comentarii