Grupul RCS a depus la CNA modul în care va aranja posturile de televiziune în grila de programe, pe zone tematice unice. Paginademedia.ro vă prezintă cum vor fi ordonate canalele pentru abonaţii Digi.
Mutarea vine după o perioadă în care posturi precum Aleph au acuzat operatorul că sunt "aruncate" la coada grilei.
Explicaţia RCS la aceste acuzaţii: sunt mai multe grupuri de posturi pe aceeaşi categorie - cele mari, în faţă, cele mici, mai în spate. Conflictul s-a lăsat şi cu amenzi date operatorului de cablu.
Potrivit noii legi a audiovizualului (apărută încă de anul trecut), operatorii trebuie să organizeze posturile pe "grupuri tematice unice". Până acum, Digi a amânat rearanjarea, invocând în faţa CNA motive "tehnice".
Aşadar, cum vor fi aranjate?
În grila Digi pe Bucureşti, prima parte a "butoanelor" va fi a canalelor de sport. Urmează 21 de posturi generaliste şi apoi 14 televiziuni de ştiri româneşti şi internaţionale. Urmează apoi grupajele de filme, copii şi documentare.
Mutarea urmează să fie făcută în următoarele săptămâni. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Consiliul Naţional al Audiovizualului urmează să demareze controale pentru a verifica situaţia după 1 noiembrie.
Cum vor fi programate în grila digitală canalele în Bucureşti, Ilfov, Dâmboviţa, Clălăraşi, Giurgiu şi Prahova:
1-10: Programe de sport (zece posturi, plus un post "pentru bărbaţi")
12-31: Programe generaliste (21 de posturi)
32-35: Posturile de ştiri (14 canale, româneşti şi internaţionale)
46-47: Două posturi de femei
48-68: Posturi de filme (21 de canale)
70-82: Televiziuni pentru copii (13 canale)
83-101: Documentare (21 de posturi)
102-103: Posturi lifestyle
104-109: Programe din categoria religios, cultural, educaţie
110-124: Posturi muzicale (15 canale)
125-130: Folclor, divertisment folcloric, etnografie, culural folcloric, manele (6 televiziuni)
Urmează un post din categoria Business (131), unul "Italofon" (132), un canal de design şi arhitectură (133), un post medical (134), unul de publicistică (135), de agricultură (136) şi unul pentru pescuit şi vânătoare.
În capătul grilei sunt puse posturile de turism, cele dedicate minorităţilor (cinci canale) şi opt posturi locale sau regionale.
Istoria contrelor pe locurile din grilă
De mai bine de un an, CNA a tot analizat şi sancţionat compania de cablu pentru că nu respectă legislaţia privind pachetele de programe.
Mai exact, este vorba despre pachetul informativ, ce inlude televiziunile de ştiri. RCS, care deţine la rândul său o televiziune de ştiri (Digi24), este singura companie de cablu care a ales un mod „original” de a împacheta televiziunile informative.
„Găselniţa” RCS a fost să creeze două pachete cu televiziuni de ştiri. Un pachet bine poziţionat, în care sunt incluse marile televiziuni Antena 3, Romania TV, Realitatea, B1 şi Digi24 şi un al doilea pachet, poziţionat spre finalul grilei, cu televiziunile mai mici de ştiri, printre care Aleph News sau NCN.
Cum a argumentat situaţia, în trecut. reprezentantul RCS: „Tehnic nu e nicio problemă. Aşa cum v-am spus, grila noastră este împărţită în două părţi: prima parte, în care sunt posturile istorice şi care nu s-a modificat de-a lungul timpului şi a doua parte de grilă unde intră treptat posurile care se înfiinţează pe parcurs.” În plus, RCS s-a mai apărat spunând că în codul audiovizual nu se menţionează nimic despre „pachete unice”.
Compania a fost mai întâi somată să intre în legalitate, iar apoi sancţionată cu mai multe amenzi, pentru nerespectarea Codului Audiovizual, legislaţia secundară a CNA. Sancţiunile au fost apoi contestate în instanţă, însă, în final, RCS a pierdut şi acolo.
Mai mult, în contextul unei modificări ample a Legii Audiovizualului, Parlamentul a introdus şi în lege obligativitatea ca firmele de cablu să îşi împartă grilele de cablu pe pachete tematice (ştiri, generaliste, sport, filme etc). Până acum prevederea era doar în legislaţia secundară a CNA, Codul Audiovizual.
Legea a fost promulgată de Preşedinte încă din luna iunie, însă nici acum RCS nu s-a conformat. Chiar a cerut o serie de amânări, pe care CNA i le-a acordat.
Comentarii
Era de ajuns să puna canalele pozitionate gresit in rând cu celelalte.
CNA NU a reprosat ordinea actuală a tematicilor, ci faptul că anumite posturi erau scoase din acele tematici și puse în coadă.
Idioți mai sunt. Dar mă rog, asta e...