INTERVIU. 20 de ani de Radio Guerrilla. Postul de radio împlineşte pe 29 noiembrie 20 de ani de când s-a lansat. 20 de ani cu poveşti multe.
„Împreună am trecut prin lansarea, închiderea şi miraculoasa noastră relansare, împreună ne trezim şi ne întâlnim pe frecvenţele noastre”, a povestit Adrian Popescu pentru Paginademedia.ro.
În 29 noiembrie 2004 s-a lansat Radio Guerrilla, iar nouă ani mai târziu, postul şi-a pierdut licenţele de emisie şi s-a închis în 2013. Doi ani mai târziu, o parte dintre foştii angajaţi au înfiinţat Radio Guerrilla SRL şi au câştigat în 24 noiembrie 2015 concursul de frecvenţe organizat de CNA, luându-şi radioul înapoi.
„În 24 noiembrie 2015 ne-am luat radioul înapoi şi am plecat singuri pe un drum care ne-a adus aici, după aproape 9 ani, în 2024, la un Radio Guerrilla mai radio ca oricând şi la o singură concluzie: Binili Învinge! Trebuie. Şi nu ne oprim”, a mai spus Adrian Popescu.
Mai ulte detalii, în interviul de astăzi cu Adrian Popescu:
Paginademedia.ro: Cum ai descrie parcursul Radio Guerrilla în cei 20 de ani?
Adrian Popescu: Radio Guerrilla este povestea vie a unei generaţii, este povestea celor care au crescut împreună în fiecare zi din cei 20 de ani cât împlinim pe 29 noiembrie 2024, Radio Guerrilla este, practic, o viaţă de om.
Am trăit intens împreună fiecare zi în care libertatea lua locul dictaturii comuniste în România, trăim intens fiecare zi în care luptăm pentru păstrarea ei, libertatea este o luptă permanentă, parte din ceea ce suntem noi şi ceea ce facem noi.
Împreună am trecut printr-o Revoluţie, ba chiar am trăit puţin şi dictatura comunistă şi bine am făcut, dacă se poate spune asa, asta ne-a făcut să preţuim şi mai mult libertatea, împreună am fost bătuţi şi alergaţi de mineri prin Bucureşti, împreună am fost la înmormântarea lui Corneliu Coposu, împreună am fost loviţi de criză economică mondială, împreună am trecut printr-o pandemie globală, împreună trăim un razboi atât de aproape de graniţele noastre, împreună am trăit şi trăim aceşti ani neliniştiţi, care nu te lasă o clipă să respiri, împreună ne întrebăm în fiecare zi cum va arata viitorul.
Împreună am trecut prin lansarea, închiderea şi miraculoasa noastră relansare, împreună ne trezim şi ne întâlnim pe frecvenţele noastre, închidem ziua tot pe ele, trăim între două „dat pe Radio Guerrilla”, şi ne este bine, privind, repet, împreună în viitor.
Am trecut prin toate împreună, am răs împreună, am plâns împreună, am crescut împreună, am sperat şi ne-a fost frică împreună, am terminat facultatea împreună, am făcut primii paşi în viaţă împreună, ne-am căutat primul job împreună, ne-am căutat drumul împreună, ne-am făcut oameni mari împreună, am făcut şi am crescut copii împreună, i-am dus şi i-am adus înapoi de la grădi şi de la şcoală împreună, am început să ne pierdem prietenii şi părinţii împreună, am ratat şi am reuşit împreună, împreună, unul dintre cele mai importante cuvinte din vocabularul nostru, împreuna şi bine.
Poveştile noastre se împletesc cu ale ascultătorilor noştri şi merg mai departe într-un fir narativ unic, trăirile noastre se împletesc cu ale ascultătorilor noştri, vieţile noastre se împletesc cu vieţile ascultătorilor noştri, împreună, de 20 de ani, iar Radio Guerrilla nu este altceva decât expresia On Air a acestui parcurs umăr la umăr, mână de mână, suflet cu suflet, Radio Guerrilla semănând puţin cu fiecare dintre noi, crezând şi el că binele trebuie să învingă.
Radio Guerrilla este şi va fi suma poveştilor noastre în derulare, este un radio cu inima-suflet, nu cu focus group în loc de spirit, se simte în fiecare secundă de emisie, asta ne face extraordinar de puternici pe noi, pe voi, pe toţi cei care simţim la fel, Radio Guerrilla este lupta noastră pentru a schimba lumea în bine.
Radio Guerrilla este povestea generaţiei care a trăit în 20 de ani cât alte trei la un loc şi se pare că nu are timp să se plictisească, o generaţie tenace, care nu s-a lăsat şi nu se lasă, care pune cap acolo unde alţii văd doar capătul, care preţuieşte libertatea mai mult ca orice şi face tot ce ţine de fiecare pentru ca binele să învingă, pentru ca Binili Învinge! Trebuie. Să-i spunem generaţia G.
Paginademedia.ro: Cum sărbătoreşte Radio Guerrilla această aniversare importantă? Ce surprize pregătiţi pentru ascultători?
Adrian Popescu: Ca orice om, parca îţi vine să îţi faci ziua, parcă nu, ne mai uităm în oglindă să vedem cum mai arătăm, ne mai trecem mâna prin păr, ne întrebăm dacă este bine ce am făcut, ne întrebăm dacă este bine ce facem, ne întrebăm daca este bine ce urmează să facem, deşi ştim că este bine.
Suntem un radio-om, aşadar, până la urmă, ce poţi să faci la 20 de ani de radio mai bine decât, în primul rând, să te bucuri că eşti? A, şi să difuzezi în ziua de 29 noiembrie 2024 exact muzica difuzată în ziua lansării, 29 noiembrie 2004.
Paginademedia.ro: Care este cel mai frumos moment pe care l-ai trăit în aceşti 20 de ani la Radio Guerrilla?
Adrian Popescu: Relansarea Radio Guerrilla din 27 mai 2016 este, de departe, cel mai intens moment Radio Guerrilla, pentru mine, un moment “Binili Învinge!” pur-sânge pe care nu-l doresc nimănui.
Suntem o poveste total atipică, de bine 100%, ne-am lansat în 29 noiembrie 2004, trustul de care aparţinea atunci Radio Guerrilla a pierdut licenţele de emisie, radio închis în 23 septembrie 2013, aparent pentru totdeauna în acel moment, apoi noi, o parte dintre foştii angajaţi, am înfiinţat Radio Guerrilla SRL, cu care am participat şi am câştigat în 24 noiembrie 2015 concursul de frecvenţe organizat de CNA, ne-am luat radioul înapoi şi am plecat singuri pe un drum care ne-a adus aici, după aproape 9 ani, în 2024, la un Radio Guerrilla mai radio ca oricând şi la o singură concluzie: Binili Învinge! Trebuie. Şi nu ne oprim.
Ne-au ajutat foarte, foarte mulţi oameni când am plecat la drum singuri, am crezut noi, cu 15.000 de euro în buzunar, pentru a face ce ne place în fiecare zi, Radio Guerrilla, au fost momente incredibile, lacrimi în ochi, ajutor când te cuprinde resemnarea, de aceea o să ajutăm ori de câte ori o să putem pe oricine are nevoie de sprijin în situaţii “Binili Învinge!”, din recunoştinţă pentru ajutorul primit, pentru a întoarce înapoi, pe cât putem, tot binele care ni s-a făcut, pentru că “Binili Învinge!”, mai ales atunci când este ajutat puţin.
Fiecare moment în care întoarcem puţin din binele care ni s-a făcut, în care “Binili Învinge!”, este cel mai frumos moment pe care l-am trăit eu în aceşti 20 de ani.
Paginademedia.ro: Dar care au fost cele mai grele momente?
Adrian Popescu: Cu siguranţă, închiderea Radio Guerrilla în 2013.
Paginademedia.ro: Ai o poveste preferată sau un moment din culisele Guerrilla care ţi-a rămas în minte?
Adrian Popescu: Sunt foarte multe, însă, deşi nu este una de culise, cel mai mult îmi place să întâlnesc tineri foarte tineri care au crescut Radio Guerrilla în maşină, în drum spre grădi, şcoală, care ştiu totul despre noi, care cred în noi şi în cauzele noastre. Parca Binili Învinge, nu, parca Binili Învinge sună bine, nu?
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro